Hogyan beszélj a gyerekekkel a szexről?

Hogyan beszélj a gyerekekkel a szexről?

Címlap / Szerelem / Szex / Hogyan beszélj a gyerekekkel a szexről?

A helyzet az, hogy nincs egyetlen helyes módja annak, hogy beszélgessünk a gyerekekkel a szexről. De fontos, hogy megtegyük – mondja dr. Corinne Masur pszichológus.

Masur szerint még mindig sok az olyan régi beidegződés, ami csak megnehezíti azt, hogy őszintén beszélgessünk a gyerekeinkkel a szexről. Először is, az az elképzelés, hogy a szexről csak egyszer kellene beszélni, régimódi.

A szülőknek készen kell állniuk arra, hogy bármilyen kérdésre válaszoljanak a gyermekeiknek, bármilyen korban is kérdezik őket, és hajlandónak kell lenniük arra, hogy ezt újra és újra megtegyék, amikor a téma szóba kerül.

Másodszor, ha az egyik célod az, hogy segíts a gyermekeidnek abban, hogy ne érezzék magukat zavarban vagy kínosan a témával kapcsolatban, akkor érdemes átgondolnod, hogyan fogod megközelíteni a kérdéseket, mielőtt felteszik őket. Így lesz elképzelésed arról, hogyan fogsz válaszolni. Érdemes lehet megnézni néhány olyan könyvet, amely a gyermekeid korosztályának szól – még mielőtt a gyermekeidnek (vagy neked) szüksége lenne rájuk.

Jó ötlet megbeszélni a partnereddel, hogy milyen megközelítést szeretnének mindketten alkalmazni, amikor a szexről beszélgettek a gyermekeitekkel. Talán érdemes elgondolkodnia saját érzéseiden a szexről, a szexualitásról és a testről való beszélgetéssel kapcsolatban, mielőtt beszélgetnél a gyermekeddel. Ha kínosan érzed magad, elgondolkodhatsz azon, hogy miért lehet ez így, és azon, hogy mitől éreznéd magad kevésbé kínosan.

Anchiy/istockphoto.com

Ne csinálj nagy ügyet belőle, fő a természetesség

De ne feledd, hogy amikor a gyermeked először kérdez a saját anatómiájáról vagy a tiédről, amikor először kérdez a szexről vagy a gyermekvállalásról, nem kell nagy ügyet csinálnod belőle. “Ismétlem, nem kell azt folytatnotok, amit régen „a beszélgetésnek” hívtak. Csak válaszolj az adott kérdésre” – mondja Masur.

A gyermekeddel gyermek- és tinédzserévei alatt sokszor beszélgethettek a testről, a szexről és a szexualitásról, a legjobb, ha az ő saját tempójában haladtok.

Masur ezzel együtt úgy véli, 12 vagy 13 éves korára (és ezt a szülő tudja a legjobban megítélni), ha még nem beszéltél arról, hogyan működik a szex, akkor itt az ideje, hogy megtedd. Vagy, ha eddig csak a legegyszerűbben magyaráztad el, akkor itt az ideje, hogy részletesebben elmélyedj. Akár fel is hozhatod te magad a témát. Ugyanakkor elkezdheted bevezetni a beleegyezés gondolatát a beszélgetésbe. Beszélhetsz a pornó elérhetőségéről, és arról, hogy a testek a való életben nem feltétlenül olyanok, mint amilyeneket akkor látnak, ha pornót néznek. A legfontosabb, hogy mindenképpen mondd meg a gyerekeidnek, hogy örülsz, hogy feltették a kérdéseket és hogy meghallgattak. Ezáltal úgy fogják érezni, hogy szívesen látják őket, ha a jövőben újra kérdezhetnek, amikor többet szeretnének tudni.

Nyitókép: SolStock/istockphoto.com

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!