Egyre népszerűbb az ételmentés: A Munch-csal már 1 millió csomag étel menekült meg

Egyre népszerűbb az ételmentés: A Munch-csal már 1 millió csomag étel menekült meg

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Egyre népszerűbb az ételmentés: A Munch-csal már 1 millió csomag étel menekült meg

Ugye veled is előfordult már, hogy túl sokat főztél vagy olyan élelmiszert is vásároltál, amire aztán mégsem volt szükséged, és végül a szemetesben landolt? Az élelmiszerpazarlás idehaza és világszerte is elképesztő méreteket ölt, ami a környezetünkre és a pénztárcánkra sincs jó hatással.

De szerencsére pozitív példa is akad bőven: a magyar fejlesztésű Munch ételmentő platform nemrégiben ért el egy bűvös számot. A segítségükkel már 1 millió csomag étel menekült meg. Ez köszönhető annak is, hogy mostanra rengeteg helyen elérhetőek, így szinte biztos, hogy a te közeledben is van lehetőség bekapcsolódni az ételmentésbe, ami mindenkinek előnyös. Hogy pontosan miért, azt már a Munch csapata árulja el.

Mekkora problémát jelent ma globálisan az élelmiszerpazarlás?

Globálisan 1,3 billió tonna élelmiszer megy kárba évente, miközben 828 millió ember éhezik. Ezeket figyelembe véve az ENSZ 2030-ig azt a célt tűzte ki, hogy 2030-ig felére csökkentse a globális élelmiszer-pazarlást. A fenti célt támogatva hozta létre az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) 2019-ben az Élelmiszer-pazarlás elleni Világnapot, amelyet szeptember 29-én tartanak. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszerpazarlás és -veszteség globális problémájára és ösztönözze az intézkedéseket annak megelőzésére és csökkentésére.

Hogy látjátok, milyen a helyzet most idehaza?

Minden egyes magyar évente nagyjából 66 kilogramm ételt dob ki. Ebbe beletartozik minden olyan élelmiszer, amelyet valamilyen okból nem emberek fogyasztanak el. A Munch az utóbbi csökkentésében ért el fontos mérföldkövet szeptemberben, ugyanis Magyarországon sikerült elérni az egymilliomodik csomag megmentését. A siker egyik kulcsa a kampány központjában álló Ételmentő közösség, melynek tagjai a mai napig örömmel osztják meg a muncholós tapasztalataikat és kalandjaikat a több, mint 2500 Munch partner egyikében. A csomagokon kívül pedig a Munch közösségi oldalain található ételmentő tippekkel segíti az itthoni háztartásokban keletkező élelmiszer-hulladék megelőzését. 

A ti élelmiszerpazarlás elleni munkásságotok csodálatos és kiemelkedő – mit éreztetek, amikor elértétek az egymilliós mérföldkövet?

Nagyon nagy büszkeség töltött el minket, hiszen ez az eredmény nemcsak a mi munkánk eredménye, hanem az Ételmentő közösségé is. Büszkék vagyunk arra, hogy egy olyan ételmentő hálózatot sikerült létrehoznunk itthon, ahol a partnereink, a vásárlóink és a MunCsapat segítségével ekkora eredményt tudtunk elérni.

Fotó: Munch

Mi várja azt, aki most letölti a Munch applikációt? 

A Munch applikáció letöltése után láthatóvá válnak a több, mint 2500 partnertől származó csomagok, országszerte nagyjából 190 városban. Ha engedélyezzük az applikációnak, hogy lássa a helyzetünket, akkor a hozzánk legközelebb eső partnereket mutatja, így könnyedén kiválaszthatjuk a számunkra legszimpatikusabb csomagot. Ha ez megvan, akkor már csak be kell tenni az online kosarunkba, majd az applikációban kifizetni, és a megadott átvételi idősávban elmenni érte a Munch partnerhez.

Milyen élelmiszerek találnak leggyakrabban gazdára az applikáció segítségével?

A Munch-on nagyon sokféle étel megtalálható – vannak boltok, ahol akár a bevásárlás egy részét el tudjuk intézni, vannak éttermek, ahol már elkészített ételeket tudunk vásárolni, de akár cukrászdákat és pékségeket is találhatunk egy kis nassolnivalóért.

Fotó: Munch

Mondhatjuk, hogy a Munch segítségével spórolnunk is könnyebb lehet a mindennapokban?

Abszolút, hiszen a csomagok 40-70%-os kedvezménnyel vásárolhatók meg a platformon és nagyon egyszerűen be lehet építeni a muncholást a mindennapokba.

Mennyit tehetünk egyúttal a környezetünkért, ha élelmiszert mentünk?

Az ételmentés során jelentős mennyiségű CO2-kibocsátástól óvhatjuk meg a környezetünket, illetve sok esetben vihetünk saját dobozt, ami szintén hozzájárul a környezetvédelemhez.

Fotó: Munch

Milyen jövőbeli terveitek vannak? 

Habár a Munch-csal már idáig is kiemelkedő eredményeket sikerült elérni itthon és a régióban egyaránt, nem állunk meg itt: a cél a kelet-közép-európai régión túlmutató terjeszkedés, amelyben olyan országok szerepelnek, mint Szlovénia, Horvátország, Szerbia, Románia, Görögország és Bulgária. 

Nyitófotó: Munch

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!