Életmód / Táplálkozás

Ételek, amiket ne egyél szilveszterkor – ha hiszel a babonákban

Ételek, amiket ne egyél szilveszterkor – ha hiszel a babonákban

Szilveszterkor az egész világ hatalmas bulival búcsúztatja az óévet és ünnepli, hogy az újévbe lép. Ilyenkor természetes, hogy csak a jó dolgokra koncentrálunk, ezért is teszünk fogadalmakat és követünk pár hagyományt. Azzal kapcsolatban, hogy mit együnk szilveszterkor, elég sok tradíciót tartunk, hiszen mindenki eszik lencsét, hogy sok pénze legyen, malacot, hogy szerencsés legyen az újévben, illetve virslit. Érdekes, hogy az utóbbiról igazából senki nem tudja, miért fogyasztjuk ilyenkor, de ez is hagyomány. Arról, hogy mit nem szabad ennünk szilveszterkor, már kevesebb infó kering, pedig igenis vannak ilyen ételek. Ha nem szeretnéd kockára tenni a jóléted, a pénzed és a szerencséd az újévben és hiszel a babonákban, ezeket a finomságokat ne edd az évvégi bulin.

Csirke

A sok disznóhús mellett mi, magyarok szerencsére meglehetősen könnyen mondunk le a csirkéről, így nem csoda, ha nemigen találkozunk vele a szilveszteri menüben. Ez a hagyomány olyan szinten tartja magát, hogy még arra is ajánlatos odafigyelnünk, hogy ne baromfi virslit válasszunk, hanem disznóhúsból készültet.

Mindez amiatt van, hogy a csirke – a babona szerint – elkaparja a szerencsénket, ráadásul hátrafelé kapar, ami arra is utalhat, hogy a múltban ragadunk, vagy – ami még rosszabb – kapirgálni kell az újévben a napi betevőnkért.

Pulyka

Tulajdonképpen minden szárnyast kerülnünk kell szilveszterkor, mert a babona szerint elrepülnek a szerencsénkkel, és ugyan a pulyka nem arról híres, hogy repülni tud, ő is tiltott étel, mert „haragot gerjeszt”. Ha tehát nem szeretnéd, hogy 2020-ban sokszor fogjon el a pulykaméreg, nem fogyaszd ezt az állatot évvégén.

Hal

Halat azért nem ehetünk ilyenkor, mert elúszik a szerencsénkkel, vagy ha meg is fogjuk, kicsusszan a kezünkből, ahogy a szerencsénk fog az újévben. Nyugaton kifejezetten tiltott a harcsa és a lepényhal fogyasztása ilyenkor, ezek ugyanis a víz sötét fenekén keresnek maguknak táplálékot és emiatt mi is nehezen fogunk szerencsét találni az újévben.

Érdekes, hogy más országokban kifejezetten ajánlott szilveszterkor halat enni, mert a pikkelyei a pénzérméket jelképezik, ezért ahogy nálunk a lencse, máshol a hal hozza meg a sok pénzt.

Vad

Halat, vadat, s mi jó falat, szem szájnak ingere, írta Arany János a Wales bárdokban, nos, ezeket sajnos nem ajánlott szilveszterkor fogyasztani, bármilyen finomak is, a vad ugyanis elszalad a szerencsénkkel.

vanilla/depositphotos.com

Rák

Ugyan az évvégi bulin megérdemeljük a legfinomabb ételeket, a homár és mindenféle rák tilos, ugyanis hátrafelé mennek, ami azt jelenti, hogy nem előre megyünk majd az újévben, hanem csak visszafelé haladunk.

Fehér ételek

Egy érdekes szilveszteri babona Kínából. A kínai tradíció szerint ugyanis nem szabad szilveszter napján fehér ételt enni, mert az egy olyan baljós szín, ami – ahogy nálunk a fekete – az ő kultúrájukban a halált szimbolizálja. Tehát Kínában a fehér sajtok, a tofu és a tojásfehérje fogyasztása kerülendő ilyenkor. 

Bármit eszel, ne egyél meg mindent!

Nem szabad mindent felfalni az év utolsó napján, hagyni kell ételt a hűtőben, az asztalon, de egy kis falatot még a tányéron is. Ha ugyanis nem tesszük, az következő évben végig üres lesz a hűtőnk, az asztalunk és a tányérunk is, azonban ha hagyunk ennivalót, nem fogunk benne jövőre hiányt szenvedni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást