Életmód / Ezotéria

Ételek, amik célzottan segítik gyógyítani a csakráidat

Ételek, amik célzottan segítik gyógyítani a csakráidat

Az ókorban a távol-keleti orvostudomány térképezte fel testünk csakráit. Úgy vélték, hogy testünkben hét energiaközpont található – ezek a gerinc mentén helyezkednek el, és bár alapvetően testi tüneteket produkál a „meghibásodásuk”, valójában szoros kapcsolatban állnak a bennünk zajló lelki folyamatokkal. A csakrákra egyfajta összefüggő láncként érdemes tekinteni: mindegyik csakra szoros kapcsolatban áll a mellette levő csakrával, de a többitől sem lehet elszakítani a működését. Ha bármelyik csakra hibásan működik, akkor a teljes egyensúly felborul, és ez betegségeket okozhat.

A lelki élet kiegyensúlyozott működése alapvető a csakrák harmóniáját tekintve, azonban a testedről való gondoskodás is legalább ilyen lényeges. Az alábbi ételek célzottan járulnak hozzá ahhoz, hogy gyógyítani tudd a csakráidat!

Korona csakra

Hol található? A korona csakra a fejtetőn helyezkedik el.

Mi a feladata? Elsődleges feladata, hogy felelősséget vállaljunk önmagunkért, cselekedeteinkért, tudatosan éljünk, döntsünk. A korona csakra a többi csakrához képest sokkal inkább lelki, semmint testi funkciókhoz kapcsolódik, de hibás működése esetén felléphet epilepszia, depresszió, skizofrénia is.

Mivel gyógyíthatod? A korona csakra színe a fehér, így gyógyhatásúak rá a fehér növények: a fehérrépa, sörretek, a zeller, a torma, a karfiol, a kókusz és a hagyma is.

 

Harmadik szem csakra

Hol található? A homlok csakra néven is ismert harmadik szem csakra a két szemöldökünk között helyezkedik el.

Mi a feladata? Elsődleges feladata a koncentráció, a tudat irányítása. A testieket tekintve, a harmadik szem csakra problémáira utal a gyakori fejfájás és a szembetegségek is, mint például a látásproblémák, szürke hályog.

Mivel gyógyíthatod? Színe az ibolya, ezért a lilás növények tudnak rajta segíteni. Jót tesz a füge, az áfonya és a lila alga.

 

Torok csakra

Hol található? A torok csakrát a gégefő tájékán találod.

Mi a feladata? A hétköznapokat illetően a torok csakra a kommunikációért felel, az önkifejezéssel, problémamegoldással áll kapcsolatban. A testieket tekintve, a torok csakra problémái esetén gyakoriak a fül-orr-gégészeti megbetegedések, pajzsmirigy- és szájüregi, fogászati gondok.

Mivel gyógyíthatod? A torok csakra színe a kék, ezért érdemes előnyben részesítened a kékes-lilás színű növényeket: jöhet a fekete ribizli, szilva, szeder, lilaburgonya, lilaszőlő.

 

Szív csakra

Hol található? A szív csakra a mellkas közepén, a szíved környékén helyezkedik el.

Mi a feladata? A szív csakra átmenetet képez a szellemünk és az anyagi világunk között, a lelkünket szimbolizálja. Nem megfelelő működése esetén felléphetnek szív – és keringési problémák, de gyakoriak az immunrendszerrel kapcsolatos betegségek, az asztma, az ekcéma és a rák is.

Mivel gyógyíthatod? A szív csakra színe a zöld, így érdemes a zöld növényeket előnyben részesítened, ha nehézségeid adódnak ezen a területen. A friss leveles zöldségek, a salátafélék, a borsó, az uborka, az avokádó, a brokkoli, és persze a kiwi, spárga is segít.

 

Napfonat csakra

Hol található? A köldök és a szegycsont között helyezkedik el.

Mi a feladata? A lélek szintjén ez a csakra felel az érzelmek feldolgozásáért, de ide tartoznak a különféle szenvedélyek és a belső energiák is. Problémás működése esetén emésztési gondok, cukorbetegség, máj- és szemprobléma jelentkezhet. Állandósul a rosszkedv, a negatív hozzáállás, gyakori az idegeskedés és a kisebbségi érzés.

Mivel gyógyíthatod? Élénksárga színéhez a szinte ragyogóan sárga ételeink passzolnak. Segít rendben tartani ezt a csakrát a citrom, a kukorica, a banán, a sárga paprika és a sárga lencse.

 

Szakrális csakra

Hol található? A köldök és a farok csont között található.

Mi a feladata? Ez a csakra a párkapcsolattal, a szexualitással, a fizikai állóképességgel és a táplálkozással áll szoros összefüggésben. Ha problémák lépnek fel a működésében, akkor ezeken a területeken számolhatsz nehézségekkel: menstruációs, termékenységi gondok, elhízás, vagy éppen kóros fogyás, emésztési problémák jelzik a hibát.

Mivel gyógyíthatod? Színe az élénk narancssárga, így gyógyító hatással bír a sárgarépa, a narancs, a sárgadinnye és a sütőtök.

 

Gyökér csakra

Hol található? A gerincoszlop alsó részén, a farokcsont, keresztcsont területén.

Mi a feladata? A lelkieket tekintve a biztonságérzetért felel. Ha a gyökér csakra nem működik megfelelően, akkor vérnyomásproblémák, alvászavarok, izomgörcsök, emésztési, kiválasztási problémák, és gerincbetegségek jelennek meg.

Mivel gyógyíthatod? Mivel színe a vörös, a gyökér csakrádat elsősorban céklával, piros almával, piros színű bogyós gyümölcsökkel, paradicsommal gyógyíthatod.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást