8 étel, amiből nem érdemes biót venned

8 étel, amiből nem érdemes biót venned

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 étel, amiből nem érdemes biót venned

Napjainkban igen divatosság vált az organikus, más szóval bio élelmiszerek fogyasztása. Vannak azonban olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyekből fölösleges a különleges körülmények között termesztett változatra költened.

Brokkoli

A C-, A-, K- és B6-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, káliumban és magnéziumban gazdag csodazöldség termelése csak egy kis felületi permetezést igényel.
Alapos mosás után tehát bátran fogyaszthatod nyersen vagy párolva – természetesen akár sütve vagy főzve is, de számíts rá, hogy ebben az esetben tápanyag-tartalmának jelentős részét elveszíti. Egy csészényi adag 31 kalóriát tartalmaz.

Káposzta

A brokkolihoz hasonlóan tele van, C-, K- és B6-vitaminnal, valamint folsavval és magnéziummal. A külső levelek eltávolítása, valamint alapos mosás után biztos, hogy a hagyományosan termelt változatot is megszabadítod a baktériumoktól és a szennyeződésektől.
A főzést kerüld, mert akkor lőttek a C-vitaminnak! Egy csészényiben mindössze 22 kalória van.

Banán

Azokat a gyümölcsöket is bátran megmoshatod, amelyeknek a héja nem ehető. Így biztosan nem kerülnek vegyszerek és kórokozók a többi részére. A banán tele van C- és B6-vitaminnal, káliummal és magnéziummal.
Egy közepes méretű darab 105 kalóriát tartalmaz. Viszonylag kalóriadús finomság, ezért napi egy-két darabbal érdemes beérned.

Kiwi

Ez a kis zöld C- és K-vitamin bomba csak 46 kalóriát tartalmaz darabonként.
A szőrös héj gondos eltávolításával biztosan problémamentesen élvezheted az édes húsát, nem szükséges drágábban megvenned az organikus fajtát.

Borsó

Egy félcsészényi adag csak 55 kalóriát rejt, cserébe pedig rengeteg A-, C-, K-vitaminnal, tiaminnal és mangánnal szolgál.
Tápláló növényi eredetű fehérjében is gazdag.

Bátran válaszd köretként bármilyen hús mellé akár nyersen is, elegendő csupán átöblíteni.

Spárga

Zöld és fehér változatban érhető el. Négy főtt szál 13 kalóriát tartalmaz, és hihetetlen mennyiségű A-, C-, E- és K-vitamint, valamint tiamint, riboflavint, niacint, folsavat, vasat, foszfort, káliumot, mangánt és szelént.

Igazán impozáns a felsorolás, ugye? Ráadásul elég leöblítened, mielőtt elkészíted!

Kukorica

Az egyik legkönnyebben elérhető természetes tiamin- és folsavforrás darabonként átlagosan 111 kalóriával táplálja a szervezeted. Vásárláskor győződj meg róla, hogy a körülölelő levelek zöldek, szorosak és frissnek tűnnek.
Húzd őket egy kicsit hátra, hogy ellenőrizd, egészségesek-e a szemek. A túl nagy szemek a túlérettség jelei. A kukoricát is elég főzés előtt egyszerűen megmosni.

Avokádó

Élelmi rostokat, B6-, C-, K- és E-vitamint, káliumot, magnéziumot és folsavat rejt. Képzeld, 60%-kal több kálium van benne, mint a szintén bomba banánban! Az avokádó a természetes telítetlen zsírsav-források egyike, tehát érdemes legalább heti rendszerességgel fogyasztanod.
Egy átlagos darab 227 kalóriát tartalmaz. Mosd és hámozd is meg! Persze, amennyiben valamelyik felsorolt finomságból kifejezetten az organikusat szereted, mert észrevettél valamilyen íz- vagy minőségbeli különbséget, nyugodtan tarts ki a választásod mellett!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    10 étel, amiből érdemes biót venned

    10 étel, amiből érdemes biót venned

    Címlap / Életmód / Táplálkozás / 8 étel, amiből nem érdemes biót venned

    Mostanság rendkívül divatossá vált a „bio” kifejezés, amiről sokaknak az egészségtudatosság, míg másoknak a magasabb ár ugrik be elsőként. Most kiderül, milyen termékekből érdemes ilyet venned!

    Alma

    „Napi egy alma az orvost távol tartja” – szól a mondás, ami sajnos nem állja meg a helyét, ha vegyi anyagokkal kezelt gyümölcsbe harapsz.

    A nagyáruházakban és a piacokon egyaránt előfordulhat, hogy növényvédő szerek nyomait tartalmazó almát árulnak.

    Amennyiben nincs lehetőséged bio változat beszerzésére, nagyon alaposan mosd meg! A hámozást kerüld, mert az értékes tápanyagok egy részét elveszíted vele.

    Zeller

    A C-vitaminban és káliumban gazdag zeller a legegészségesebb zöldségek egyike, ám rendkívül fogékony a vegyi szennyeződésre.

    Egy átlagos darabon 14 féle növényvédő szer nyomait fedezték föl amerikai kutatók. Igazából minden olyan terméssel vigyázni kell, aminek a gyökerét (is) fogyasztjuk, mivel a vegyszerek a talajban rakódnak le.

    Eper

    A nem organikus epernél kisebb vitamin- és ásványianyag-tartalmat mértek, ráadásul ugyancsak különböző permetszereket mutattak ki benne.

    Ezek kis mennyiségben nem ártanak, ám a környezeti hatások révén így is éppen elég kemikáliával kell megküzdenie szervezetünknek. Gondoltál már rá, hogy a kiskertből szüretelj?

    Barack és nektarin

    Vékony héjukon könnyedén átjutnak a vegyszerek, a barack felülete pedig különösen alkalmas a mérgek „marasztalására”.

    Ezért ha tehetjük, csak szezonban, helyi barackot és nektarint vásároljunk, még ha kevésbé tetszetős is, mint a többi.

    Spenót

    A vassal és C-vitaminnal szolgáló spenót a te szuperkajád is lehet, nemcsak Popeye-é!

    Az emberek méltánytalanul mellőzik az étrendjükből, mert első ránézésre „túl zöld”, noha valójában igen jó íze van.

    Levelén azonban permetszerek tapadhatnak meg.

    Szőlő

    Az importált fürtös gyümölcsökön gyakran szabad szemmel is látható vegyszerfoltok vannak.

    Mindenképpen indokolt az alapos mosás, de az az igazi, ha biót tudsz beszerezni!

    Burgonya

    Az értékes gyökérgumójú zöldség rendkívül nagy arányban tartalmaz növényvédő szereket a felmérések szerint.

    Egy amerikai kutatás alapján például a vizsgált krumplik 90%-ában találtak olyan anyagot, aminek természetes körülmények között semmi keresnivalója ott.

    Fekete áfonya

    Isteni finom és egészséges, magas antioxidáns-tartalma révén erősíti az immunrendszered.

    Viszont célszerű őstermelőtől beszerezned, s ha biztosra akarsz menni, csak a szezonjában, tehát nyáron eheted.

    Saláta

    A hatalmas zöld levelek igen fogékonnyá teszik a vegyi szennyeződésekre. Nem elég néhány másodpercig a csap alá tartanod, inkább szedd szét, és mosd át egyenként a részeit! Ha bio terméket választasz, rákkeltő anyagok jelenléte helyett a legrosszabb, ami történhet, hogy hívatlan vendég mászik ki belőle.

    Ami a bio termékek árát illeti, koránt sem minden esetben csillagászati. A te döntésed, hogy lehetőségeidhez mérten mennyit tudsz és szeretnél egészséges táplálkozásra költeni, de bizonyos helyzetekben elenyésző különbségről beszélhetünk.

    Például, ha piacra mész a hipermarket helyett, vagy ismerős termelőnél vásárolsz, talán még olcsóbban is megúszhatod, ráadásul vegyszermentesebb termékekkel távozol!

    Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

      Írj egy hozzászólást