Brokkoli
A C-, A-, K- és B6-vitaminban, béta-karotinban, folsavban, káliumban és magnéziumban gazdag csodazöldség termelése csak egy kis felületi permetezést igényel.
Alapos mosás után tehát bátran fogyaszthatod nyersen vagy párolva – természetesen akár sütve vagy főzve is, de számíts rá, hogy ebben az esetben tápanyag-tartalmának jelentős részét elveszíti. Egy csészényi adag 31 kalóriát tartalmaz.
Káposzta
A brokkolihoz hasonlóan tele van, C-, K- és B6-vitaminnal, valamint folsavval és magnéziummal. A külső levelek eltávolítása, valamint alapos mosás után biztos, hogy a hagyományosan termelt változatot is megszabadítod a baktériumoktól és a szennyeződésektől.
A főzést kerüld, mert akkor lőttek a C-vitaminnak! Egy csészényiben mindössze 22 kalória van.
Banán
Azokat a gyümölcsöket is bátran megmoshatod, amelyeknek a héja nem ehető. Így biztosan nem kerülnek vegyszerek és kórokozók a többi részére. A banán tele van C- és B6-vitaminnal, káliummal és magnéziummal.
Egy közepes méretű darab 105 kalóriát tartalmaz. Viszonylag kalóriadús finomság, ezért napi egy-két darabbal érdemes beérned.
Kiwi
Ez a kis zöld C- és K-vitamin bomba csak 46 kalóriát tartalmaz darabonként.
A szőrös héj gondos eltávolításával biztosan problémamentesen élvezheted az édes húsát, nem szükséges drágábban megvenned az organikus fajtát.
Borsó
Egy félcsészényi adag csak 55 kalóriát rejt, cserébe pedig rengeteg A-, C-, K-vitaminnal, tiaminnal és mangánnal szolgál.
Tápláló növényi eredetű fehérjében is gazdag. Bátran válaszd köretként bármilyen hús mellé akár nyersen is, elegendő csupán átöblíteni.
Spárga
Zöld és fehér változatban érhető el. Négy főtt szál 13 kalóriát tartalmaz, és hihetetlen mennyiségű A-, C-, E- és K-vitamint, valamint tiamint, riboflavint, niacint, folsavat, vasat, foszfort, káliumot, mangánt és szelént.
Igazán impozáns a felsorolás, ugye? Ráadásul elég leöblítened, mielőtt elkészíted!
Kukorica
Az egyik legkönnyebben elérhető természetes tiamin- és folsavforrás darabonként átlagosan 111 kalóriával táplálja a szervezeted. Vásárláskor győződj meg róla, hogy a körülölelő levelek zöldek, szorosak és frissnek tűnnek.
Húzd őket egy kicsit hátra, hogy ellenőrizd, egészségesek-e a szemek. A túl nagy szemek a túlérettség jelei. A kukoricát is elég főzés előtt egyszerűen megmosni.
Avokádó
Élelmi rostokat, B6-, C-, K- és E-vitamint, káliumot, magnéziumot és folsavat rejt. Képzeld, 60%-kal több kálium van benne, mint a szintén bomba banánban! Az avokádó a természetes telítetlen zsírsav-források egyike, tehát érdemes legalább heti rendszerességgel fogyasztanod.
Egy átlagos darab 227 kalóriát tartalmaz. Mosd és hámozd is meg! Persze, amennyiben valamelyik felsorolt finomságból kifejezetten az organikusat szereted, mert észrevettél valamilyen íz- vagy minőségbeli különbséget, nyugodtan tarts ki a választásod mellett!