A táplálkozás hatással van a haj erejére és egészségére. Az általános szabály a kiegyenslyozott étrend, amely magába foglalja az összes vitamint, ásványi anyagokat, aminosavakat és fehérjéket.
Milyen tápanyagokra van szüksége a hajnak?
A haj főként keratinból, cinkből, vasból, szilícium-dioxidból, A- és B-vitaminból áll, tehát az ilyen tartalmú ételek különösen jótékonyak lesznek a hajra.
A következőkben bemutatunk egy 10 élelmiszerből álló listát, amelyek megőrzik a haj egészségét és megakadályozzák a kopaszodást.
1. Csicseriborsó
Gazdag cink és B6-vitaminban. A cink egy kritikus ásvány, mely részt vesz a fehérje építésében, beleértve a haj fehérjét.
Ennek a két összetevőnek a hiányában jelenik meg a korpásodás, amely hozzájárul a hajhullás és a hajtüszőproblémák is.
2. Marhahús
Egy másik kíváló B6-vitamin, cink és fehérje forrás. Az egyetlen probléma, hogy a marhahús magas zsírtartalommal rendelkezik, mely növeli a koleszterinszintet, ezért az egészséges táplálkozás nem kell hogy a húsra alapuljon, azonban korlátozott mennyiségben egészséges.
A vegetáriánusok a húsokat szójababbal és csicseriborsóval helyettesítik.
3. Szójabab
Ismert fehérje, nagy mennyiségű vas és A-vitamin forrás, utóbbi fontos része a hemoglobin termelésnek (a hemoglobin fuvarozza az oxigént a sejtekhez).
A szójababban levő E-vitamin egy fontos antioxidáns, mely megvédi a sejteket a szabadgyökök ellen. Segíti az oxigénfelvételt, javítja a vérkeringést és a fejbőrt.
Az E-vitamin természetes öregedés elleni vitamin, segít megőrizni a szőrtüszők egészségét, hogy produktívak maradjanak.
4. Diófélék
Jó fehérje, vas, cink és vitaminforrás. Segít csökkenteni a koleszterin szintet.
Mivel a tesztoszteron koleszterinből készül, a koleszterin csökkentésével a kopaszodás mértéke is csökken, hisz kevesebb mennyiségű tesztoszteron termelődik.
5. Liszt
A teljes kiörlésű liszt jó vas és szilícium-dioxid forrás. A szilícium fontos ásványi anyag, segíti a vitaminok és ásványi anyagok felszívódását.
Az egészséges, erős hajért és körmökért is felelős. Fontos, hogy mindennapi táplálkozásunk része legyen a teljes kiörlésű liszt.
6. Zab
Jó rostforrás és csökkenti a vér zsírszintjét (a zsír hozzájárul a tesztoszteron kialakulásához).
A zab fontos vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a kálium, foszfor és magnézium.
7. Narancs
Fontos C-vitamin, E-vitamin forrás, antioxidáns, javítja a vas felszívódását.
A C-vitaminnak szerepe van a kollegén létrehozásában, amely szükséges a bőr fiatalságához és haj növekedéséhez.
8. Hal
A hal része kell legyen heti étrendünknek, a legegészségesebb hús.
Fontos forrása a B6-vitaminnak, fehérjének és ami a legfontosabb, esszenciális zsírsavakat tartalmaz, mely fontos a köröm, haj és bőr egészségére nézve.
9. Tojás
Fehérjét, cinket, biotint tartalmaz, mely fontos az egészséges haj növekedéséhez.
Fogyasztásukat azonban ne vigyük túlzásba, mert koleszterint is tartalmaznak, ami jól tudjuk, elősegíti a tesztoszteron szint növekedését.
10. Fokhagyma és hagyma
Segít csökkenteni a vér koleszterin szintjét, a bennük levő kén szükséges a fehérje képzéshez.