5 étel a jó alvásért

5 étel a jó alvásért

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 étel a jó alvásért

Alvásból sohasem elég! Szervezetünknek legalább napi hétórás minőségi pihenésre van szüksége ahhoz, hogy regenerálódjon a környezeti stresszhatás után. Ám nemcsak a matracod keménysége vagy egy finom illóolaj járulhat hozzá a kiadós pihenéshez, hanem a megfelelő étrend is!

Gabonapehely tejjel

Bár reggeliként szokás reklámozni, igazából kitűnő lefekvés előtti nasi. Ha körülbelül 1-1,5 órával ágyba bújás előtt fogyasztod, a benne lévő szénhidrátok elősegítik a szerotonin nevű boldogsághormon termelődését, amelynek hatására nyugtató hatású melatonin árad szét a testedben.
Ám fontos, hogy ne cukrozott változat mellett tedd le a voksod, mert azzal könnyen ellentétes eredményt érhetsz el!

Golgotavirág

Ez a déligyümölcs csaknem minden nagyáruházban kapható.
Úgynevezett szomniferumot tartalmaz, ami alvást elősegítő hatásáról kapta a nevét. Csak úgy, magában is isteni, de fogyaszthatod a levét vagy teaként.

Banán

A „héjas gyógyszernek” is hívott gyümölcs valóságos magnéziumbomba. Ez az ásványi anyag izomlazítóként működik, így hozzájárul a gyorsabb elalváshoz.
Egyetlen darab 422 mg káliumot rejt, ami kutatások szerint bizonyítottan kedvezően hat az alvásciklusra.

Meggylé

Egy európai táplálkozástudományi folyóiratban természetes altatónak nevezik a cseresznye és a meggy levét.
Azok ugyanis, akik rendszeresen fogyasztották ezek valamelyikét, átlagosan 39 perccel többet aludtak éjszakánként, mint előtte. Kiderült, hogy a már említett melatonin nevű hormon termelődését befolyásolja e két gyümölcs.

Meleg tej

Cikkünk címének láttán alighanem rögtön ez jutott eszedbe. Kiskorunkban bizony sokunkkal előfordult, hogy egy bögre meleg tejet kaptunk nyugtatásul, amikor álmatlanul forgolódtunk.
A hatás koránt sem placebó-effekt, mivel a tejben lévő triptofánok – a fehérjealkotó aminosavak egyik csoportja – tényleg pihenést elősegítő hatású. A tudósok szerint ugyanakkor több literrel kellene meginnunk belőle a mérhető eredmény érdekében…

Lelki háttér

Alvási nehézségek esetén nagyon fontos, hogy megfigyeld, milyen tényezők vezethetnek a kellemetlen állapothoz. Van valami közös azokban a napokban, amelyeken egyszerűen képtelen vagy lehunyni a szemed?
Történt olyan esemény az életedben, ami folytonos, akár tudat alatti agyaláshoz vezet? Esetleg állandóan fáradtnak és gyengének érzed magad nap közben? Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha tartósan fennáll a helyzet!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!