Dekor / Otthon

5+1 észbontó ötlet: alakítsd otthonossá a kicsi erkélyed

5+1 észbontó ötlet: alakítsd otthonossá a kicsi erkélyed

A nagyvárosi élet velejárója, hogy általában nincs a lakásokhoz óriási erkély – de vidéken is akadhat olyan problémád, hogy kis helyen kell elférned, mégis csinos kis helyiséget szeretnél varázsolni a teraszból is. Az alábbi tippekből inspirálódhatsz, és a legapróbb erkélyt is kipofozhatod, hogy a lakás ékévé váljon.

Mindig tarts rendet!

A legfontosabb egy ilyen kis erkély esetében az, hogy mindig rend legyen, és ne legyen tele kacattal, különben még zsúfoltabbnak tűnik majd, mint amilyen valójában.

Fogalmazd meg, mit is szeretnél kezdeni vele (jógázni, üldögélni, kertet nevelni benne), és tartsd is magad hozzá, ne akarj mindent egyszerre.

Minél kevesebb funkciója van az erkélyednek, és minél kevesebb dolog van rajta, annál jobban el fogsz férni – ez magától értetődő, de fontos megjegyezni.

 

Használj összecsukható bútorokat!

Ilyen célra találták ki őket: ha nincs elegendő helyed, vásárolj összecsukható székeket és asztalt, és mindig csak annyit nyiss ki belőle, amennyit tulajdonképpen használsz is.

Így nem kell folyton kerülgetni az üresen álló bútorokat, és ha csak ketten-hárman szeretnétek kiülni, sokkal több helyetek lesz.

Ugyanez vonatkozik minden hasonló bútorra: ahol tudsz, hajtogass!

 

Használd ki jól a helyet!

Ha tényleg kicsi az erkély, nem feltétlenül kell a földön tárolnod mindent: a növényeket például könnyen kiteheted egy korlátra akasztható tárolóba, vagy felállíthatsz egy nagyon egyszerű szekrényt, amin elférnek.

Sokkal több helyed lesz, ha nem kell őket kerülgetni, és még jobban is mutat, ha szép tárolókat találsz hozzá.

 

Használd ki a falat!

Ha lehetőséged van rá, itt is fúrhatsz nyugodtan a falra, csak tudd, hogy hol futnak a vezetékek a lakásban!

A falra szerelhető növénytartóktól kezdve a hangulatlámpákig a határ a csillagos ég, csak arra figyelj, hogy bírják az időjárás viszontagságait, ha esetleg egy komolyabb eső lecsap a városra.

 

Játssz a hangulatvilágítással!

Egy kis erkély nem igényel túl nagy világítást, viszont nagyon jó hangulatot teremthet, ha ki tudod használni az előnyeit.

Vásárolj olyan lámpákat vagy égősorokat, amelyek kültérre is helyezhetők, és engedd el a fantáziád.

Ráadásul ilyenkor vásárolhatsz környezetbarát, energiatakarékos opciókat is, amikkel még a rezsi terén is jól járhatsz.

 

Ülj a földre nyugodtan!

Ha olyan kicsi az erkély, hogy székek sem férnek el rajta, ne csüggedj: egyszerűen vigyél ki puha plédeket, és ülj a földre!

Akár egy puffot is kirakhatsz, ami bírja az esőt és a hideget, ezzel helyet spórolhatsz meg, és be is kuckózhatsz, ha szeretnél.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást