Aki érzelmi támaszt nyújt szülés közben – Interjú Károlyi Natália független dúlával

Aki érzelmi támaszt nyújt szülés közben – Interjú Károlyi Natália független dúlával

Címlap / Életmód / Család / Aki érzelmi támaszt nyújt szülés közben – Interjú Károlyi Natália független dúlával

Akinek van már gyermeke, jól tudja, hogy szüléskor milyen meghatározó lehet a jelen lévő személyek hozzáállása, szemlélete. A szaksegítség mellett nagyon fontos a leendő anya érzelmi támogatása is, melyben fontos szerepe lehet egy dúlának. A témáról Károlyi Natália független dúlával beszélgettünk.

Szülésznő, bába, dúla – gyakran keverik a fogalmakat, holott különböző szerepekről van szó. Mit csinál pontosan egy dúla?

Michéle Birchler-Strattmann svájci dúla szerint „a dúlák általában érett nők, akik teljes szívből szeretnek nők lenni. A születés csodája a szívük legmélyén érinti meg őket, és mindentől, ami a várandóssággal és szüléssel kapcsolatos, újra és újra libabőrösek lesznek.

A dúlai vajúdástámogatás alapkészségei: az értő-érző jelenlét, a fizikai és az érzelmi támasznyújtás, a gyengéd érintés, a megerősítő szavak és gesztusok. Ebből is látszik, hogy dúlának lenni alapvetően attitűd vagy szemlélet kérdése. Így lehet dúla akár egy szülésznő vagy egy bába is. A dúla feladata a szülő nő testi komfortjáról és érzelmi támogatásáról való gondoskodás, az intim hangulat védelme. Javasolhatunk testhelyzeteket, amik kényelmesebbé tehetik az összehúzódások elviselését, vagy hatékonyabbá a vajúdás előre haladását. Alkalmazhatunk igény esetén meleg borogatást, vagy masszázst is. De sokszor elég a szemkontaktus, egy-két jókor mondott biztató szó, vagy a fizikai támasz is (pl. anya kapaszkodik a dúla nyakába, a párja pedig tudja masszírozni a derekát).

Az anya és a baba egészségi állapotának ellenőrzése, az esetleges beavatkozások szükségességének megítélése és elvégzése, valamint a gátvédelem bábai kompetenciák. Ilyeneket egy dúla nem csinál, csak akkor, ha képzett bába is egyben és bábai minőségben kíséri a szülést.

Kiknek ajánlod, hogy dúlát fogadjanak?

Mindenkinek, aki szeretné – teljesen kockázatmentes döntés. Ha vajúdás közben mégis kettesben szeretne maradni a pár, munkaköri kötelességünk sértődés nélkül háttérbe húzódni. Akár a teljes vajúdás alatt is, ha ez a kívánság. De általában jól jön a támogatás legalább egy-egy szakaszában a szülésnek. Nemcsak az anyának, az apának is. Sőt, a szaksegítőknek is segítséget jelent, hogy nem veszi igénybe annyi idejüket, energiájukat a dúlával szülő kismama. Egyrészt, mert az érzelmi támogatás feladatát a dúla magára vállalja, nekik elég csak ellenőrizni, hogy minden a biztonságos mederben halad-e, másrészt egyértelmű eredményeink vannak arról, hogy a dúlával kísért szülések kevesebb beavatkozással járnak: az oxitocin infúzióra 40%-kal, császármetszésre 50%-kal, epidurális érzéstelenítésre 60%-kal ritkábban kerül sor, mint a női kísérő nélkül zajló kórházi szüléseknél.

Ha pedig császármetszésre kerül sor, a dúla akkor is jó szolgálatot tehet, hiszen segíthet az aranyóra kivitelezésében (az aranyóra a szülést követő két óra, amikor ideális esetben zavartalanul bőrkontaktusban lehet anya és baba – a szerk.), és a gyermekágyi időszakban is az édesanya segítségére lehet. 

Mi a tapasztalat, a kórházak hogyan viszonyulnak a dúlákhoz? Van erre valami általános szabály?

Nagyok a különbségek intézmények között. Az egészségügyi törvény annyit ír elő, hogy a vajúdó nőnek joga van, hogy az általa megjelölt nagykorú folyamatosan mellette legyen. Vannak kórházak, akik ezt úgy értelmezik, hogy egy valakit vihet be a szülőszobába az anya: vagy apát, vagy dúlát, vagy barátnőt, vagy nagymamát. De egyszerre csak egy főt. Általában ilyenkor is lehet megoldást találni. Sok anya ilyen helyzetben a főorvosnak ír kérvényt, hogy egyszerre szülhessen dúlával és a partnerével. Sokszor látva az elszántságot, engednek az anya kérésének. Ha mégsem, válthatja is egymást a dúla és a partner a szülőszobán. Főleg elhúzódó vajúdásnál szokták értékelni a párok ezt a megoldást.

Vannak olyan kórházak is, ahol minden további nélkül jelen lehet egyszerre az apa és a dúla az anya mellett, sőt akár még egy személy is, ha az anya ezt szeretné.

Ha valaki szeretne dúlát fogadni a szüléséhez, hol és mikor kezdjen el keresgélni?

Attól függ, hol él. Vannak kisvárosok, ahol csak egy-két aktív dúla kísér szüléseket, őket érdemes lehet mielőbb „lefoglalni”. Budapesten vannak nagyon tapasztalt, keresett dúlák, akik havi szinten 5-6 szülést is bevállalnak, hozzájuk szintén érdemes idejében bejelentkezni. Kezdő, illetve kevésbé tapasztalt dúlákhoz nincs hosszú várólista, sokan akár terminus körül is bevállalunk felkéréseket. Azt azonban érdemes figyelembe venni, hogy a legtöbb anya könnyebben tudja magát elengedni olyan kísérő jelenlétében, akivel már többször is találkozott a várandósság alatt. De ez sem kőbe vésett szabály: szülés körül gyorsan alakulhatnak ki mély kapcsolatok, kötődések.

Milyen anyagi vonzata van annak, ha valaki dúlát fogad?

20 000 és 100 000 Forint között sokféle díjszabásról hallottam már. De szinte minden dúla hajlandó engedményeket adni, vagy akár szociális alapon vállalni kíséréseket, ha az adott családnak problémát jelentene az eredeti ár kifizetése.

Hogyan válhat valaki dúlává?

Alapvetően úgy, hogy elhivatottságot érez erre a típusú szolgálatra. Fontos előfeltételnek gondolom az élet szeretetét és tiszteletét, a szülés természetével szembeni alázatot, a bizalmat a női test bölcsességében, valamint az anya-baba egység természetes szükségleteinek ismeretét. A legtöbb dúla pályája elején elvégez egy vagy több dúlaképzést is, mely során szüléssel és szüléskíséréssel kapcsolatos alapismereteket sajátíthat el, és elmélyülhet a saját önismeretében.

Téged mi vonzott ebben a hivatásban, hogyan kezdtél el dúláskodni?

Független dúla vagyok, még viszonylag kevés tapasztalattal. Három gyerekem van, tőlük tanultam a legtöbbet a feltétel nélküli elfogadásról és az ítéletmentes jelenlétről. Három éve keveredtem bele egy barátnőm szülésébe, utána egy darabig csak ismerősi alapon vállaltam mindenféle szülés körüli támogatást. Közben folyamatosan bővítettem az ismereteimet, elvégeztem egy dúlaképzést, az önkéntes szoptatási segítői és egy gyermekágyas segítői tanfolyamot is. Nemrég ért az első „hivatalos” felkérés, egy olyan édesanya személyében, aki már nem barátnői alapon, hanem kizárólag dúlai minőségemben keresett fel.

Azért szeretek dúláskodni, mert szeretem az életet. Amikor egy kisbaba megszületik, maga az élet mutatja meg magát a jelenlévőknek, méghozzá olyan közelről és olyan teljességében, ahogyan a mai világban már ritkán tapasztalni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást