Erre készülj, ha kocsival utazol külföldre!

Erre készülj, ha kocsival utazol külföldre!

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Erre készülj, ha kocsival utazol külföldre!

Kaland vagy kihívás az autózás külföldön? Ez csak nézőpont kérdése! Hiszen ha jó előre felkészülsz, és tudod, hol vár rád útdíj, fizetős híd, esetleg szokatlan parkolási szabályok, akkor nyert ügyed van!

Vigyázz, kész, pakolás!

Ha autóval szeretnél utazni a környező országok valamelyikébe, a személyidet és az autód forgalmi engedélyét semmiképpen se felejtsd otthon.

Abban az esetben pedig, ha a schengeni határt is átléped, a nemzetközi zöld kártyát is érdemes lesz bepakolni! Emellett a negyedik kötelező elem az utasbiztosítás, ami a nem várt megbetegedések és balesetek mellett a poggyászkárra és sok más vis maior helyzetre is fedezetet nyújt! Ezek tehát az alapkellékek.

De mi a helyzet a finom részletekkel, amik sokszor a legnagyobb fejtörést okozzák az utazás megtervezésekor?

Ne olyan gyorsan!

Biztos tudod, hogy a szomszédos országokban sokszor nem ugyanazok a sebességkorlátozási szabályok, mint itthon. Ausztriában és Szlovéniában például lakott területen a települési táblák között 50 km/h-val, lakott területen kívül 100 km/h-val, az autópályán pedig 130 km/h-val lehet menni, míg Horvátországban és Szlovákiában lakott területen kívül csak 90 km/h a megengedett sebesség. A skandináv országokban viszont Dánia kivételével az autópályákon csak 110km/h-val autózhatsz!

Németországban ugyanakkor nincs általános sebességkorlátozás, de az ajánlott sebesség 130 km/h az autópályákon. Ez azt jelenti, hogy ha  valaki úgy szenved balesetet, hogy nem tartotta be ezt a korlátozást, akkor a biztosító semmilyen felelősséget nem vállal, és a kár teljes összegét a vétkes sofőrnek kell megtérítenie. 

Itthon ráadásul csak kevesen tudják, de Svájcban sem lehet ám száguldozni: autópályán a megengedett legnagyobb sebesség 120 km/h, ezt pedig elég csak minimálisan túllépni ahhoz, hogy jókora büntetés kapjunk!  A legkisebb tétel ugyanis egy 1-5 km/h-s túllépés esetén 40 CHF, ami 12000 Ft körüli összeget jelent.

Számolj az útdíjjal!

Európa legtöbb országában fizetősek az utak: Franciaországban, Horvátországban, Lengyelországban, Olaszországban, Spanyolországban és Szerbiában fizetőkapu-rendszer üzemel, Ausztriában, Szlovéniában, Szlovákiában és Svájcban pedig autópálya matrica vásárlásával használhatod az utakat. Ez utóbbit egyébként már itthon is beszerezheted a benzinkutakon, ha szeretnél előre felkészülni az utazásra.

A tarifák a következőképpen alakulnak: Szlovákiában a havi autópálya matrica 4900 Ft, a 10 napos pedig 3500 Ft, osztrák havi 8570 Ft, a 10 napos 2950 Ft, míg a szlovén féléves 10500 Ft, a heti 2625 Ft-ba kerül. A svájci autópálya matrica egy egész évre, és az összes svájci fizetős útra szól, ára pedig 34 euró (kb. 10000 Ft).

Váratlan extrák

Sok helyen viszont nemcsak az autópályák, hanem bizonyos hidak, sőt, az alagutakon való áthaladás is fizetős lehet! Ilyen például a svédországi Øresund híd, ahol a kocsi hosszának megfelelő híddíjat kell fizetni, ami a hat méter alatti autók részére 47 eurót, lakóautók részére pedig 94 eurót jelent.

A 2013 júniusában átadott, Bulgáriát és Romániát összekötő Vidin-Cafalat hídon pedig személyautóval 6 euróért hajthatsz át. Utóbbi két országról érdemes tudnod azt is, hogy a területükön lévő Duna hidak általában fizetősek, így ha szeretnél átkelni rajtuk, nem árt utánanézni a pótdíjnak. 

A Szlovéniából Ausztriába vezető 8 km-es Karavanken alagút használata szintén díjköteles, használata 7 euróba kerül!

Érdekes országok, érdekes szabályok

A Svájc és Olaszország közötti Simplon alagutat energiatakarékos módon is igénybe veheted, az olaszországi Iselle di Trasquera és a svájci Brig között ugyanis gördülő országút szolgáltatás érhető el (ára körülbelül 6700 Ft). Ennek lényege, hogy a veszélyes alagúti vezetés helyett egy speciális vonatra szállhatsz a kocsiddal, mely 20 perc alatt átvisz a technikás szakaszon. A gördülő országúti turnusok 2 óránként indulnak.

A skandináv országokban pedig a környezettudatosság miatt bevezetett szabályokra érdemes odafigyelni! Norvégiában például csak az engedélyezett helyeken lehet parkolni, ami elektromos autóknak ingyenes, benzines, vagy gázolajjal működő kocsiknak viszont díjat kell érte fizetni! A svéd fővárosban, Stockholmban pedig minden héten tartanak egy úgynevezett takarítónapot, amikor nem szabad az utcán parkolni, ellenkező esetben ugyanis 22000 Ft-os pénzbírságra számíthat a gyanútlan utazó.

Tájékozódj, mielőtt nekivágsz!

Fontos tehát leszögezni, hogy bár az autós utazás az egyik legkényelmesebb és legrugalmasabb lehetőség, tervezés nélkül sok váratlan helyzetbe kerülhetsz vele az eltérő szabályozások miatt.

Mag. Szabó Atilla, Magyarország vezető autókölcsönzőjének ügyvezetője éppen ezért mindenkinek azt tanácsolja, hogy már jó előre tervezze meg, milyen útvonalon, mennyi idő alatt juthat el a kívánt úti céljáig, a helyi sajátosságokkal is kalkulálva!

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást