44 érdekes tény a nagyvilágból

44 érdekes tény a nagyvilágból

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 44 érdekes tény a nagyvilágból

Észrevételem szerint az információk állandóan torzulnak, nem elégségesek vagy épp csak rossz oldalról közelítünk meg dolgokat. Minden lehet érdekesség, és minden lehet hétköznapi. Szemezgettem pár érdekesség közül, és próbáltam rendszerezni.

Biológia

A jegesmedvék nem érzékelhetők infravörös kamerával, mivel bundájuk olyan jó hőszigetelő. Mellesleg bőrük a szőr alatt, sötét színű. Az aligátorok képesek úgy áttelelni, hogy orruk a jég fölé lóg ki, és bele vannak fagyva a jégbe.
Rómában van a legtöbb kóbor macska, Velencében pedig nincsenek kóbor kutyák. A házi légy csak 14 napig él. A kecskék pupillája téglalap alakú. Megnéztem, így van. Egy átlagos pók 2 km/óra sebességre képes.

Civilizáció

Az angol Gloucestershire repülőtéren Tina Turner zenéket használnak a madarak elriasztására a kifutókról. A világ tudósainak fele katonai munkákon dolgozik.
A nyilvános WC-ben az ajtóhoz legközelebbi az, ami a legtisztább, mivel ezt használják a legkevesebben. A Pithagorasz-tételt nem Pithagorasz találta ki, mivel Mezopotámiában már 1000 évvel előtte használták. Több hajó pusztult el a történelem során a viharokban, mint a háborúkban.

Csillagászat

A naprendszer valamennyi bolygója elférne a Jupiterben. Az Uránuszon 21 évig tart a nyár. A Vénusz felszíne sokkal forróbb, mint a Merkúré, pedig a Merkúr közelebb van a Naphoz. A Hold felszínén három golflabda található.
A Pluto 248 év alatt kerüli meg a Napot. A fény 8.5 perc alatt érkezik meg a Napról a Földre. A Vénusz kör alakú pályán kering a Nap körül, így nincsenek rajta évszakok. Az űrhajósok 5 cm-el magasabbak az űrben, mint a Földön.

Fizika, kémia

A hókristályok mindig hatszögletűek. A rozsdamentes acélt véletlenül fedezték fel, 1913-ban. A Coca-cola koncentrátumot szállító tartálykocsikat ,,Erősen maró anyag” felirattal látják el. A pisai ferde torony dél irányába dől.
Számítások szerint 2010 és 2020 között fog leomlani. A revolverekre felesleges hangtompítót szerelni, mivel a hang hátrafelé hagyja el a csövet.

Épületek, közterületek

A Taj Mahal fölött tilos repülőgéppel átrepülni. A Buckingham palotában 600 szoba van. Az Eiffel-toronyban 2.5 millió szegecs van.
A Central Park kétszer akkora, mint Monaco. A Kremlben 47 cárt temettek el. A Campona Nagytétény latin neve. A legtöbb szállodában nincs 13. szoba.

Magyarország

Az Országház 40 millió téglából áll. Mikszáth Kálmán csak kétszer szólalt fel a Parlamentben több évtizedes képviselősége alatt. Petőfi és Jókai hobbija a vívás volt. Amerikában Haraszthy Ágoston honosította meg a szőlőt.

Extrém

A világon másodpercenként eladnak egy Barbie babát. A ketchup réztárgyak tisztítására is alkalmas. Az első világháború alatt az USA légiereje 50 főből állt. A bolíviai LaPaz város tűzbiztos, mivel 4000 méterrel fekszik a tengerszint felett, így alig van az égéshez oxigén. Eddig 92 atombomba tűnt el tengerekben, óceánokban.
Mexikónak egy napon belül három elnöke is volt. Dániában kétszer annyi disznó él, mint ember. A legtöbb fulladásos halált az USA-ban a fogpiszkáló okozza. …és végül, egy számítógép előtt ülő ember percenként hetet pislog. Ha most elkezded számolni, nem hiteles, mert figyeled magad. Azt azért még szeretném tudni, hogy vajon statisztikailag hány hullám nem jut ki a Duna partjára, évente…  

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást