13 érdekes tény az álmokról

13 érdekes tény az álmokról

Címlap / Életmód / Egészség / 13 érdekes tény az álmokról

Az álmok életünk legrejtélyesebb részei. Az ókori rómaiak például lejegyezték őket, aztán elküldték a szenátusnak elemzésre, a legjobb álomfejtőkből pedig akár hadvezérek is lehettek. Íme, néhány adat, hogy Te is szakértővé válhass!

1. 90%-ukat elfelejted

Nagy kár, de az ébredés utáni első öt percben álmaid felét elfelejted. Újabb öt perc, és huss, 90%-uknak már nyoma is veszett. Mindig legyen ott az álomnaplód az éjjeli szekrényen, ha ki akarsz fogni a cserfes emlékezeteden és meg szeretnéd tudni álmaid jelentését!

2. A vakok is álmodnak

Akik születésük után veszítették el látásukat, megőrzik a külvilág képeit, s álmukban újraalkotják azokat. Vakon született társaik ugyan képek nélküli, ám más érzékszervek számára ingergazdag, hangokkal, illatokkal, érintésekkel és érzelmekkel tarkított álmokat tapasztalnak.
3. Mindenki álmodik Minden ember álmodik, kivéve azok, akik nagyon szélsőséges pszichés betegségben szenvednek. Nyugi, ha szerinted nem álmodsz, nem azt jelenti, hogy utóbbiak közé tartozol: valószínűleg csak mindet elfelejted.

4. Csak ismert arcokat látunk álmainkban

Az agyunk nem „talál ki” új arcokat. Meglévő képekkel dolgozik, még akkor is, ha tudatosan képtelen vagy fölidézni, melyikük honnan származik.
Életünk során fizimiskák ezreihez van szerencsénk, tehát a karakterkészlet szinte végtelen. Simán lehet például téged üldöző főgonosz abból a pasasból, aki egyszer mögötted állt sorban a postán!

5. Az álmok jelek

Ha valamiről álmodsz, ne csupán a közvetlen jelentést próbáld értelmezni! A képeknek mély szimbolikus nyelvezetük van, márpedig a szimbólumok sajátossága, hogy valami másra is mutatnak saját magukon kívül. Amennyiben érdekel a dolog, merült el az álomfejtő szakirodalomban!
6. Jósló álmok
Kutatások szerint az emberek 18-38%-a tapasztalta már, hogy egy álomrészlet később valósággá vált, míg ennél homályosabb déja vu-szerű élmény 70%-uknál jelentkezett. 12 álom típus és jelentése

7. Érzelmekről álmodunk

Talán kissé lehangoló a tény, de a leggyakoribb érzelem az álmok során az idegesség. A negatív érzelmek sajnos sokkal többször fordulnak elő a pozitívaknál.
8. Mennyit álmodsz?
Minden éjjel 4-7 álmot látsz – és ha egyetlen egyre emlékszel közülük, az már jó arány. A többiért igazán kár!

9. Az állatok is álmodnak

Különböző állatok bevonásával végzett kutatások szerint az ő agyhullámaik is álmokról árulkodnak. Figyelj meg például egy alvó kutyát vagy cicát: előfordulhat, hogy mozgatja a mancsát vagy érdekes hangokat ad.
10. Bénult test A gyors szemmozgásos (REM) alvási fázisban az agy „megtiltja” a testnek, hogy mozogjon. Ha felriadsz, ezért fordulhat elő, hogy néhány másodpercig képtelen vagy megmoccanni. Rémálmok után még félelmetesebb a jelenség, de semmilyen negatív egészségügyi hatása nincs.

11. Igazi orgazmusod lehet közben

Pontosan olyan erősségű orgazmust élhetsz át álmodban, mint ha igazán azt csinálnád. Sőt, nők esetében előfordul, hogy míg párjukkal képtelenek elérni a teljes beteljesülést, alvás során könnyedén sikerül nekik.
12. A férfiak és a nők máshogy álmodnakA férfiak álmaiban 70%-ban szintén férfi szereplők vannak, míg a nők esetében közel fele-fele a nemek aránya. Ezen kívül a pasik nyersebb érzelmeket élnek át pihenéskor, mint mi.

13. Nem mindenki álmodik színesben

A látó emberek 12%-a kizárólag fekete-fehérben álmodik. 1915-től az 50-es évekig zajló felmérések szerint az álmok többsége fekete-fehér, az agykutatás fejlődésével azonban jócskán változtak a becslések.
Ma úgy vélik a szakértők, hogy a 25 éven aluliak álmainak csupán 4,4%-a monokróm. A tendencia egyik oka a színes televízió, s vele együtt a minket körülvevő médiumok képeinek élénkebbé válása is lehet.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást