Az egyik legjobb dolog a nyárban kétségkívül az, hogy friss zöldségek és gyümölcsök széles választékához férhetünk hozzá könnyen. A termelői piacokat, a zöldségesek standjait és az élelmiszerboltok polcait is ellepik a szezon legnagyobb kedvencei, melyek közül sok igazi szuperélelmiszer. Ha pedig kettőt ötvözöl egymással – jelen esetben nevezetesen az epret és a bazsalikomot – abból egy igazi vitaminbomba is születhet.
Az eper és a bazsalikom is olyan élelmiszerek, amelyeket ha tehetnénk, sokan egész évben hasznosítanánk a konyhánkban. Míg a bazsalikomot jó eséllyel otthon is könnyen termesztheted cserépben, addig a friss epernek ki kell várni a szezonját, de most, hogy végre itt van, a kettő együtt, frissen olyan ütős tud lenni, hogy legszívesebben egész nyáron kortyolgatnád azt a turmixot, amiben annyira jól összeér az ízük.
Miért olyan jó ez az ital?
Az eper gazdag C-vitaminban, antioxidánsokban és rostokban, amelyek támogatják az immunrendszert, az emésztést és a szív egészségét. Az antioxidánsok pedig olyanok, mint a kis szuperhősök – segítenek leküzdeni a szabad gyököket, amelyek sejtkárosodást és idő előtti öregedést is okozhatnak.
A turmix adagonként egy csésze spenótot is tartalmaz. Ez a zöld leveles zöldség tele van folsavval, vitaminokkal és vassal. Ugyan sokan nem szeretik a spenótot, de ilyen formában egyáltalán nem érződik ki az íze, így még azok is bátran fogyaszthatják, akik ki nem állhatják az egyébként roppant hasznos zöldséget. A bazsalikom pedig friss, élénkítő hatással bír, és különleges, kissé gyógynövényes ízt ad az italnak.
Egy csipetnyi plusz édesség kedvéért ez a recept datolyát is tartalmaz, ami aránylag sok káliumot, kalciumot és foszfort is tartalmaz, ezáltal pedig elősegíti a csontok egészséges működését. Végül, az italban található még mandulatej és avokádó is, így a turmix jelentős mennyiségű egészséges zsírt, rostot és magnéziumot tartalmaz, de ezen értékes összetevők miatt az antioxidáns tartalma is nő, a krémes állag pedig már csak a ráadás.
Hogyan készítheted el?
Az epres-bazsalikomos turmix roppant egyszerűen elkészíthető. Ha minden hozzávalót előkészítettél hozzá, akkor szinte pillanatok alatt elkészül, így még a legsietősebb reggeleken is összedobhatod. Ideális választás lehet reggeli italnak, akkor, ha éppen nem kívánod az ebédet vagy kevés időd van rá, ihatod uzsonnának, de estefelé is bátran kortyolgathatsz belőle.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 2 csésze cukrozatlan mandulatej
- 2 csésze friss eper
- 1/4 avokádó
- 2 magozott datolya
- 1 marék friss bazsalikom (kb. 10 levél)
- 4 csésze friss spenót
Elkészítés:
Tedd az összes hozzávalót a turmixgépbe, és turmixold addig, amíg folyékony nem lesz. Ezután azonnal tálalhatod, vagy egy jól záródó pohárba is töltheted, és így a nap folyamán bármikor megihatod. Bár az epres-bazsalikomos ital már önmagában is laktató, de ha egy komplett reggelivé vagy mondjuk uzsonnává akarod alakítani, akkor mondjuk zabpelyhet, diót, mogyorót, mandulát is szórhatsz a tetejére, és egy kocka étcsokoládéval is megkoronázhatod.
Azonban épp azért, mert az eper szezonális, érdemes lefagyasztanod a friss gyümölcsből, hogy a hidegebb hónapokban is hasonlóan jó ízélményekben legyen részed. Ami pedig a bazsalikomot illeti, ha belekortyolsz ebbe a turmixba, aligha lesz ellenedre, hogy mindig legyen belőle egy szép cserép a konyhádban.