Ennyi idő után múlik el a nagy szerelem egy házasságban, kutatás alapján

Ennyi idő után múlik el a nagy szerelem egy házasságban, kutatás alapján

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Ennyi idő után múlik el a nagy szerelem egy házasságban, kutatás alapján

Amikor ránk talál a szerelem, és az esküvőnket tervezgetjük, még biztosak vagyunk abban, hogy a rózsaszín köd sosem múlik el. De sajnos a válási adatok azt mutatják, hogy csak kevesen lesznek életük során ilyen szerencsések. Kutatók most megválaszolták a kérdést, vajon hány évbe telik, mire elmúlik a szerelem két ember között.

Egy tökéletes világban erre a kérdésre az lenne a válasz, hogy soha, de sajnos a valóságban azért általában más a helyzet. Vannak, akik úgy vélik, körülbelül öt évnél húzódik ez a határ, míg sokan a bűvös hét évet tartják a nagy vízválasztónak. Úgy tűnik, egyik sem felel meg maximálisan a valóságnak.

Egy 2011-es kutatás, amit a külföldi Grant Thornton cég készített, megpróbálta megválaszolni az örök kérdést. 90 ügyvédi cég statisztikája alapján úgy állapították meg, hogy az átlagnál valahol 12 év együttlét után múlik el a szerelem. Az adatok szerint pedig nem a hűtlenség az elsődleges válóok. Valójában „csak” minden negyedik házasságban került sor félrelépésre, ami aztán a váláshoz vezetett.

A legtöbben egyszerűen csak a szerelem elmúlását, az elhidegülést tették meg indoknak, ami átlagosan 12 év után következett be a pároknál.

Wadym/depositphotos.com

Ez volt az a pont, amikor mindkét fél úgy érezte, hogy a különválás lenne a legjobb megoldás, mert vágyni kezdtek egy új, izgalmas életre. A 12 évet persze nem a boldogító igen kimondásától kell számítani, hanem inkább onnantól, ahonnan a kapcsolatotok kezdetét is számítjátok. Így ez a statisztika azokra is igaz, akik nem keltek egybe, vagy jó pár év után vonultak oltárhoz.

A háttérben megbúvó okok

Nyilván a kérdés mindenkiben felmerült a statisztika láttán: vajon mi okozza a szerelem elmúlását? Mivel nincs két ugyanolyan házasság, pontos választ a szakértők sem tudtak adni. Feltételezések viszont születtek, amelyek valószínűleg közel állnak a valósághoz. Sok esetben a családi egység megváltozása okozhat gondokat. Eleinte csak ketten voltatok, azt csináltatok, amihez kedvetek támadt, és akkor, amikor csak akartatok.

A gyermekvállalás mindig egy csodálatos élmény a párok életében, de ugyanakkor hatalmas kihívás is, ami érzelmileg és fizikailag is megterhelő. Ráadásul ez hatványozódik, minél több gyermek születik. Ez gyakran teremt szakadékot a felek között, akik az állandó tennivalók kereszttüzében megfeledkeznek a kettesben töltött idő fontosságáról, és az egymásra fordított figyelemről.

Ráadásul a rózsaszín ködös szerelem elmúlása szinte garantált. Általában pár évbe telik, míg ez az érzés átalakul, és átadja a helyét a gyengéd szeretetnek. Ez egyáltalán nem rossz dolog, de az, hogy innentől merre haladtok majd, sokat számít. Vannak, akik tudják, hogyan lehet feldobni a hétköznapokat, és az állandó izgalom életben tartja a szikrát. Sokan viszont belekerülnek a mókuskerékbe, amiből nem tudnak kiszállni.

Az unalom az egyik legnagyobb kapcsolatgyilkos, és a gond, hogy a legnehezebb észrevenni, vagy akár tenni ellene. Általában a párok csak annyit vesznek észre, hogy elérkezett egy pont, amikor elégedetlenek, és nagyon vágynának valami újra.

Az anyagiak is jelenthetnek problémát, hosszú távon pedig a szerelem elmúlását is okozhatja az, ha folyton pénzügyi gondokkal küzdötök, nehezen juttok egyről a kettőre, és emiatt gyakran vitatkoztok.

Ahány ember, annyi szokás, így közös nevezőre jutni például abban, hogy mire és mennyit költsetek, szintén komoly konfliktusforrás lehet. Szakértők úgy vélik, ezek mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az imént említett 12 éves határnál rengetegen adják be a válókeresetet, és kezdenek új életet egy másik partner mellett.

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!