A más néven batátának hívott zöldséget nemcsak sütőtökre emlékeztető, édeskés aromája miatt érdemes fogyasztani, hanem azért is, mert egyetlen adagja a napi ajánlott A-vitamin mennyiség akár négyszeresét(!) tartalmazza. És ez még csak az eleje, hiszen tele van rosttal, káliummal, meg minden földi jóval!
Jobb, mint egy vitamintabletta
Egyetlen közepes méretű édesburgonyával a következő kincseket juttathatod a szervezetedbe, a napi ajánlott mennyiség százalékában kifejezve: C-vitamin 37%, B6-vitamin 166%, pantoténsav 10%, kálium 15%, illetve mangán 28%.
Emellett némi kalcium, vas, magnézium, foszfor, cink, E-vitamin, tiamin, riboflavin és folsav is van benne.
Ugye, szinte olyan volt olvasni, mint egy multivitamin tabletta címkéjét?
Csak ezt fogyasztani sokkal nagyobb élvezet!
Kismamáknak kötelező
Az édesburgonyában lévő bőséges A-vitamin (pontosabban béta-karotin, ami a szervezetben A-vitaminná alakul át) létfontosságú a várandósság és a szoptatás során, hiszen elősegíti a folyamatok zökkenőmentességéhez szükséges hormonok kiválasztódását.
A Harvard Egyetem kutatói pedig kimutatták, hogy a szülőképes korú nők számára kiemelten lényeges a növényi forrásból bevitt vas, hiszen hozzájárul a petesejtek egészségéhez.
Sasszemed lesz tőle
Az A-vitamin hiány egyik következménye, hogy a szemben lévő fényreceptorok tönkremennek, ami sajnos látásproblémákat idéz elő.
Ezek egyike a farkasvakság, ami szürkületkor jelentkező érzékelési nehézségeket jelent.
Jó hír, hogy a kutatások szerint az A-vitamin hiányát magas karotintartalmú ételek fogyasztásával meg lehet szüntetni, ezáltal a nem maradandó károsodás is regenerálódik a szemben.
Naponta legalább három adag ilyen zöldség vagy gyümölcs egyébként a korral járó makuladegeneráció előrehaladását is lassítja.
Természetes gyulladáscsökkentő
A kolin nevű vegyületről ritkán hallasz ugyan, mégis fontos és hasznos a szervezeted működésének szempontjából.
Segít az alvásban, az izommozgatásban, a tanulásban és a memória frissen tartásában.
A kolin sejt szinten járul hozzá az egészséghez, hiszen megóvja a sejtmembránok szerkezetét, könnyíti az idegi impulzusok átvitelét, továbbá serkenti a zsíranyagcserét – de a leglényegesebb hatása, hogy csökkenti a krónikus gyulladást.
A Journal of Medicinal Food szaklapban megjelent kutatás alapján főleg a lila változat számít csodaszernek ilyen szempontból.
Cukorbetegség ellen
Az édesburgonyának alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy nem fog kellemetlen ingadozást előidézni a szervezetedben, amivel próbára tenné az inzulintermelésedet.
Ráadásul tele van rosttal – ez a tápanyagtípus mind 1-es, mind pedig 2-es típusú diabétesz esetén javítja a vércukorszintet, egészséges szervezet esetében pedig hozzájárul a probléma megelőzéséhez.
Egy közepes batáta körülbelül 6 gramm rostot rejt.
Ne feledd, hogy naponta összesen 21-25 g-ra van szükséged, a férfiaknak pedig 30-38-ra, tehát ennél is többre.
A jó vérnyomásért
Az alacsony sóbevitel elengedhetetlen a vérnyomás megfelelő szinten tartásához, illetve csökkentéséhez.
Az édesburgonya aromája sózást nem igényel, tehát ilyen szempontból is szerencséd van vele.
Mivel az érfalak rugalmasságát többek között a nátrium és a kálium egyensúlya is befolyásolja, elengedhetetlen, hogy utóbbiból pedig minél többet fogyassz.
Egyetlen közepes batáta 542 mg káliumot rejt, amiből naponta 4 700 mg kell neked.
A magas káliumbevitel egyébként ötödével csökkenti a halálozási kockázatot.