Család / Életmód

5 mód az emlékezetes karácsonyhoz ha beteg a gyerek

5 mód az emlékezetes karácsonyhoz ha beteg a gyerek

Nem ritka, hogy sok ember, pont a szabadságolások és az ünnepek előtt robban le egészségileg. Így vannak ezzel a gyerekek is.

Ilyenkor télen nincs könnyű dolga a szülőknek, mert bizony a széltől is óvni kell a gyerkőcöket. Ez pedig szó szerint értendő. Ugyanis a globális felmelegedésnek köszönhető enyhe telek, még inkább felszabadítják és terjesztik a különböző bacilusokat, gombákat és egyéb vírusokat.

Amikor a gyerekek végre elkezdhetik a jól megérdemelt iskolai vagy óvódai karácsonyi szünetet, könnyen megtörténhet, hogy bizony a kikapcsolódásra szánt napokat nem a játszószőnyegen, hanem lázasan, és kimerült állapotban, az ágyban fekve fogják tölteni. Ez pedig nagyon kellemetlen tud lenni gyereknek és felnőttnek egyaránt, főleg ha ez az intervallum pont az ünnepi időszakra esik.

Az ilyenkor jelenlévő állandó készülődés, sürgés-forgás, nagy mértékben ronthatja a beteg kisgyerek állapotát, főleg ha a nagy vendégvárások alkalmával, sok más rokonnal, emberrel is érintkezik, ugyanis ilyenkor, könnyedén megeshet, hogy akaratlanul is átadnak neki valami újabb nyavaját. Hisz egy eleve legyengült szervezetet, sokkal könnyebb megfertőzni. Úgy pedig nehéz lesz elérni a sikert, hogy már az újév első napjait gyógyultan kezdhesse gyermekünk. No, de mit lehet tenni, ha eme vészhelyzet kopogtat az ajtónkon, és a kicsi tényleg betegen kényszerül eltölteni az ünnepeket? Olvasd el a következő cikkünket, és próbáld meg általa meghitté és ugyanolyan tartalmassá tenni számára a karácsonyt!

Apró party, nagy élmény!

Lássuk be, egyáltalán nem lenne tisztességes dolog egy olyan karácsonyi vendéglátás ahol a felnőttek elvonulnak, élik a világukat, míg egy másik szobában a gyerek betegen fekszik egyedül. Nehéz helyzet, ugyanis őt nem lehet bevonni a társaságba, nehogy súlyosabbra forduljon az állapota! Azonban egy kis fantáziával és utánajárással meglepheted beteg gyermekedet azzal hogy szervezel neki külön egy mini vendégváro partyt.

Szigorúan csak pár közeli hozzátartozóval vagy a legjobb barátai meghívásával. Nagyon fontos viszont, hogy mindenkit tájékoztass előtte a gyerek betegségéről, és vedd figyelembe a súlyosságát is. Mivel egy enyhe náthánál, megfázásnál vagy gyomorrontásnál ez könnyedén felvállalható, azonban más komolyabb bajok, és fertőző betegségek esetén vigyázni kell! Ha nem is olyan mint az igazi, de legalább egy kis bulihangulatot neki is belevihetsz így az életébe, hogy ne érezze magát teljesen kirekesztve a betegsége miatt!

Pótold a kinti élményeket!

Amennyiben komolyabb a baj, és nem megoldható hogy áthívj hozzá pár kis barátot, úgy kapd elő a kreativitásod, vonjátok be az otthon élő többi családtagot is, és próbáljatok meg családon belül szervezni egy kisebb ünnepi műsort. Lehet ebbe bármi aminek köze van az ünnephez. Vers, tánc, közös ének, betlehem. Aki nagy fantáziával rendelkezik, az készíthet különböző bábokat, figurákat, akár papírból, akár varrottan, amivel aztán különböző színjátékot tudtok előadni egymás szórakoztatására. Ennél még hatásosabb megoldás lehet, ha magatoknak is készítetek jelmezeket. Biztos hogy a beteg gyerkőc nagyon élvezni fogja, hisz így ő is részt vehet az ünneplésbe!

Értesítsd a vendégeket!

Mindig nagyon fiigyelj oda arra, hogy tájékoztass minden meghívottat, még az ünnepek előtt arról, hogy a gyermek beteg lett és hogy pontosan mi a baja! Elképzelehető, hogy páran esetleg lemondják ez miatt, de te ne csüggedj és ne törődj velük! Elvégre nem lehet mindenkitől elvárni, hogy ilyen szituációban is maximálisan helyt álljon, főleg ha figyelembe vesszük, hogy egyre több a finnyás és hipohonder ember. Az, akinek valóban számítotok, és szeret titeket, biztos hogy esze ágában sem lesz egy ilyen kis probléma miatt lemondani a látogatást!

Találj ki új ünnepi hagyományokat!

Próbálj meg minden olyan dolgot helyettesíteni, amiről tudod, hogy szereti a gyermeked, ám az ágyhoz kötöttsége miatt most nincs lehetősége élni velük. Ha vannak olyan hagyományaitok, hogy ilyenkor elmentek egy zenés vagy színházi darabra, játszóházba, moziba, vagy valami más szabadtéri karácsonyi programra, akkor próbáld meg visszaadni neki ezt az élményt, az otthoni keretek között! Szerezd meg neki a kedvenc karácsonyi dalait, amit meg tud hallgatni, vagy vedd meg neki azokat a filmeket dvd-n, amit egyébként is megnéztetek volna! Így egy kicsit visszakaphat a szokásos élményekből, hogy idén se maradjon ki belőlük!

Kérd meg a barátokat hogy segítsenek!

Óriási segítséget tud adni, ha van akire támaszkodhatsz! Legyenek azok szülők vagy barátok, nagyon fontos, hogy stabilt támaszt tudjanak neked nyújtani, például abban, hogy míg te a beteg gyermeket ápolod, valamelyikük megcsinálja a pulykát, feldíszitik a fát, vagy elhozzák a megrendelt ajándékokat. Apró dolgok ezek, de ilyen időkben, amikor eleve óriási szerep hárul sok mindenre, nagyon-nagy segítséget nyújthat! Az összefogás ereje pedig semmivel nem pótolható! Így egész biztos hogy időben készen lesztek és minden megfelelő lesz egy igazi, meghitt, ünnepi vacsorához!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást