5 embertípus, akivel biztosan találkozol valamikor a munkád során

5 embertípus, akivel biztosan találkozol valamikor a munkád során

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 embertípus, akivel biztosan találkozol valamikor a munkád során

A társadalmi tanulmányok a munkahelyet a harmadlagos szocializáció színteréül nevezik meg, és lássuk be, ki is kell fejleszteni néhány új képességet ahhoz, hogy elviselj mindenkit, akivel ott találkozol. A következő munkatársak egész biztosan a te karriered során is feltűntek már, ha pedig nem, akkor se örülj túl korán – majd fognak.

A sóhajok bajnoka

Mindegy, hogy az asztalánál ül, fénymásol, kávét főz vagy az ebédjét melegíti, olyan menetrendszerűen törnek fel belőle a sóhajok, hogy a japán gyorsvonatok érkezését is hozzá lehetne igazítani.

A levegő hangos kiengedését általában valamilyen kétségbeesett motyogás is követi arról, mennyire sok és főleg mennyire fontos dolga van, illetve arról, hogy valaki már megint nem csinált meg valamit, amit most neki kell pótolnia.

Hogy pontosan mit is csinál, azt persze senki nem tudja, de egy idő után gyanús lesz, hogy leginkább semmit, és ezt próbálja a szimpátiaébresztő(nek szánt) jajgatással palástolni.

Az íróasztal rabszolgája

Amikor reggel beérsz, már az asztalánál ül, és este, amikor hazaindulsz, még mindig ott van. Néhány hónap után elkezdesz elgondolkodni rajta: egyáltalán haza szokott menni néha?!

A napot a monitor előtt, idegesen kattintgatva tölti, és munkahelyi bástyáját semmi szín alatt nem hagyja el, ott kávézik és ott is ebédel.

Az egyik kollégád egyszer állítólag látta a konyhában, ahogy teavizet melegített, de akkor is az irodai székében ült, és köszönés vagy szemkontaktus nélkül gurult vissza a bögrével a kezében.

A motivált

Hétfőn reggel, amikor te még éppen próbálod meggyőzni magadat arról, hogy érdemes lesz megpróbálni túlélni ezt a hetet, ő hatalmas mosollyal az arcán libben be az irodába, és úgy viselkedik, mintha egy amerikai motivációs reklámfilm teljes stábja követné.

Az íróasztala mellé motivációs idézetek vannak kiragasztva, a meetingekre színes PowerPointtal készül, és feltétlenül úgy érzi, hogy minden eredményt meg kell tapsolni, legyen szó a múlt havi értékesítési számok megduplázásáról, vagy egyszerűen csak a kávéfőző feltöltéséről.

Ő az az ember, akit titokban kicsit csodálsz, és jobb napjaidon elhatározod, hogy olyan leszel, mint ő, de úgy általában leginkább csak a falra mászol tőle…

A gyakornok

Bizonyos jegyekben hasonlóságot mutat a motiválttal, de sokkal esendőbb és szerethetőbb formában csinálja.

Mindenért előre elnézést kér, és szemmel láthatóan nem zavarja, hogy 15 oktatásban eltöltött év után arra használják a képességeit, hogy kávét főzzön.

A közelében egy kicsit még te is úgy érzed magad, mint a szakma nagy öregje, akitől tanulni érdemes, és az egész iroda próbálja titokban tartani, hogy nem azért kell neki előkészíteni a tárgyalót, mert ő a gyakornok, hanem mert ő az egyetlen, aki össze tudja rakni a projektort.

Akár még szerethetnéd is, de a csillogó szemeit látva mindig eszedbe jut, hogy egykor te is ilyen voltál, és túl kellemetlen belegondolni, mi változott…

Az orákulum

Titokzatos jelenség, aki mindenkivel jóban van kicsit, de igazán senkinek sem a barátja. Ellenben mindenkiről tudja, hogy éppen mi történik vele, és titkos forrásai révén hozzáfér a belső infókhoz is.

Ha meg akarod tudni, mi lesz a menü a céges party-n, vagy hogy tényleg lecserélik-e a kávégépet, esetleg van-e már kiszemelt a megüresedett pozícióra, őt kérdezed.

De kizárólag kávézás közben, és csakis visszafojtott hangon. Az orákulum mindent tud, és nem fél megosztani az ismereteit, de tiszteletben kell tartanod az információ értékét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást