Ezért nagyon jó ötlet élő állatot adni húsvétra (Spoiler: nem az!)

Ezért nagyon jó ötlet élő állatot adni húsvétra (Spoiler: nem az!)

Címlap / Életmód / Család / Ezért nagyon jó ötlet élő állatot adni húsvétra (Spoiler: nem az!)

Jön a húsvét, amikor puha, bolyhos nyuszik szuszmognak ránk az összes plakátról, a tévéreklámokból, de még a papírzsebkendők csomagolásáról is. Olyan cukik! Miért ne lehetne egy neked is, otthon? Tényleg! Miért ne?

A gyereknek is biztosan tetszene, és nem is foglal sok helyet, ezért, ha húsvét idején, hirtelen felindulásból úgy érzed, hogy jó lenne egy igazi nyuszi, rajta, vágj bele a dologba! Mint az közismert tény, az élő nyuszik szerencsére húsvét után sem nőnek nagyobbra, nem kérnek enni, ugyanis napelemesek. A legújabb modellek már a szoba levegőjét is megszűrik és az így felvett porból táplálkoznak. Emésztésük természetesen nincs, az undi.

Az élő nyuszik általában csendben vannak, remek dekorációs elemei lehetnek így a könyvespolcnak, de tarthatod őket az éjjeliszekrényen is. Típustól függ, de a kikapcsoló gomb általában a jobb, a bekapcsoló pedig a bal fülükön van.

A legtöbb nyuszi mosógépben mosható, csak kövesd a bevarrt címke utasításait. Így az allergia miatt sem kell aggódnod, és természetesen abból sem lehet probléma, ha túl sok időt vett volna igénybe megtanítani a gyereknek, hogyan kell bánni egy másik élőlénnyel. Nyugodtan nyúzza, nyomkodja, hajlítgassa azt a nyulat, erre van kitalálva! A belső szervei szilikonból, a fogai meg kartonpapírból vannak, így senkinek sem fog bántódása esni az akció végére.

Mikhail Nilov/pexels.com

Nem csak a nyuszik vannak veszélyben

A fent leírtak természetesen ma már nemcsak a nyuszikra, de a pelyhes kiskacsákra és a sárga kiscsibékre is vonatkoznak. Ezeket úgy gyártják le Kínában, hogy a méretük ilyen kompakt maradjon. Némi felárért pedig letölthető hozzájuk az applikáció, aminek segítségével okostelefonról is vezérelhetjük őket.

Az ünnepek után önmegsemmisítenek, és azonnal apró tollpárnává is alakítják magukat. Természetesen olyankor, amikor a gyerek nincs otthon, hiszen nem szeretnénk, ha sérülne a kis lelke, amikor úgy döntünk, hogy nem foglalkozunk már tovább az állattal, amit elvileg szeretetből vettünk magunkhoz. Ez egy felelős szülő számára teljesen természetes!

És akkor most kicsit komolyan. A nyuszik szeretnivaló, érzékeny és értelmes kis kedvencek lehetnek, de mint bármilyen más háziállat, a nyulak tartása is felelősségteljes viselkedést, az állat számára megfelelő körülmények biztosítását és évekre szóló elköteleződést kíván.

Számos más állatvédő szervezet mellett a Fővárosi Állatkert is minden évben felhívja a figyelmet arra, hogy egy nyuszi megvásárlása évekre szóló kötelezettségeket jelent. Ez nem csupán választás kérdése, hanem arról az 1998. évi XXVIII. törvény az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény is rendelkezik.

Fontos tudni azt is, hogy míg korábban az Állatkertben valóban le lehetett adni a „megunt” nyuszikat, hogy legalább ezzel menedéket biztosítsanak számukra, 2008 óta erre nincs lehetőség. Ha nem tudod vállalni az évekre szóló felelősséget, vegyetek inkább plüss nyuszit, vagy látogassatok ki az állatkertbe az állatsimogatóba. Ha nem tudsz gondoskodni róla, ne vigyél haza élő állatot!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!