Elmondhatod a barátodnak, ha nem szereted a partnerét?

Elmondhatod a barátodnak, ha nem szereted a partnerét?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Elmondhatod a barátodnak, ha nem szereted a partnerét?

Bizonyára te sem úsztad meg azt a szituációt, amikor úgy érezted, az egyik jó barátod kedvese nem volt hozzá való, sőt, egyáltalán nem kedvelted őt. Az én esetemben eleinte kedves lánynak láttuk, aztán rövid időn belül a társaságunkból már mindenki elkezdte utálni a közös barátunk új barátnőjét, és csak forgattuk a szemeinket az újabb és újabb viselkedési furcsaságai miatt, de nem mertük elmondani a barátunknak, hogy nem kedveljük a választottját.

Rengeteg kínos szituáció és nyögvenyelős beszélgetés után több év is eltelt, mire a kapcsolatuknak egyszer csak vége lett. Utólag világosítottuk fel a közös barátunkat, mit gondoltunk mindannyian róluk, a rózsaszín köd felszálltáig ugyanis nem láttuk értelmét bármit is mondani, különösen, hogy nem szerettük volna megbántani őt.

Érthető, ha egy ilyen helyzetben te is aggódsz a barátod miatt, és mivel kedveled őt, az is rendjén való, hogy fogalmad sincs, hogyan mondd el neki a baljós megérzésedet. Érdemes néhány dolgot mindenképpen figyelembe venni.

Biztos vagy benne, hogy kellőképpen ismered a barátod kedvesét? Nem lehet, hogy az elsődleges megérzésed nem pontos?

Mindannyian tudjuk, hogy az első megérzések idővel változhatnak, ezért érdemes időt adni magadnak, és a barátod kedvesének is, mielőtt beavatkoznál az életükbe.

Találj módot arra, hogy több időt együtt tölthessetek, és jobban megismerd, mielőtt ítélkezel.

Kép forrása: ArturVerkhovetskiy/depositphotos.com

Elbírja vajon a barátságotok, hogy beleszólsz a szerelmi életébe? Máskor is előfordult olyan, hogy őszintén elmondtátok egymásnak a véleményeteket a másik partneréről? Meghallgatásra talált a mondandótok? Vagy azt fogja gondolni a barátod, hogy túlságosan beleavatkozol a magánéletébe? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, mielőtt bizonytalan terepre tévednél. A legtöbben rendkívül érzékenyek, ha a szerelmükről van szó, és nem fogadják jól, ha valaki beleavatkozik ebbe.

Mérlegeld, hogy szükséges-e az azonnali beavatkozás. Ha túl friss a kapcsolat, lehet, hogy a barátod maga is érzékeli majd a problémát, csak még nem tisztultak le az érzései ezzel kapcsolatban.

Talán érdemes bízni abban, hogy helyesen cselekszik, és a dolgok előbb-utóbb maguktól megoldódnak. Ha nincs komolyabb kockázata ennek a kapcsolatnak, inkább tartsd magadban az érzéseidet, és várd ki a végét.

Szüksége van a barátodnak a tanácsaidra? Meg szoktátok beszélni a szerelmi életeteket? Ha igen, akkor valószínűleg most is elmondhatsz mindent, amit gondolsz. Ugyanakkor légy együttérző, és adj időt a válaszlehetőségre. A beszélgetés mindig célravezetőbb, mint ha csak te prédikálsz, ráadásul többet segít, ha a megjegyzéseidre ő is reagálhat.

Tisztázd magadban, mielőtt bármit is mondanál neki, hogy valójában mi a célod. Ne ronts ajtóstul a házba, amíg nem tudod, mit is szeretnél valójában. Tényleg a barátod jóléte és boldogsága miatt teszed mindezt? Vagy csak meg akarod mutatni, mennyire jó intuícióid vannak?

Áss az érzéseid mélyére, és ha nem vagy biztos benne, hogy valóban a jóindulat vezérel, inkább ne mondj semmit

Nem könnyű eldönteni, hogy beleszólhatunk-e egy jó barátunk szerelmi életébe, de ha megtesszük, mindenképp együttérzéssel és szeretettel tegyük. Amikor biztosan közbe kell avatkoznunk, az az, ha valamiféle visszaélésről, bántalmazásról van tudomásunk. Ilyenkor a barátunk számára is meg kell adni a lehetőséget, hogy beszélhessen erről. Ha nem lépsz közbe egy ilyen helyzetben, egy mérgező kapcsolatot támogatsz, arról nem beszélve, hogy cserbenhagysz egy hozzád közelálló személyt.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást