Elmondhatod a barátodnak, ha nem szereted a partnerét?

Elmondhatod a barátodnak, ha nem szereted a partnerét?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Elmondhatod a barátodnak, ha nem szereted a partnerét?

Bizonyára te sem úsztad meg azt a szituációt, amikor úgy érezted, az egyik jó barátod kedvese nem volt hozzá való, sőt, egyáltalán nem kedvelted őt. Az én esetemben eleinte kedves lánynak láttuk, aztán rövid időn belül a társaságunkból már mindenki elkezdte utálni a közös barátunk új barátnőjét, és csak forgattuk a szemeinket az újabb és újabb viselkedési furcsaságai miatt, de nem mertük elmondani a barátunknak, hogy nem kedveljük a választottját.

Rengeteg kínos szituáció és nyögvenyelős beszélgetés után több év is eltelt, mire a kapcsolatuknak egyszer csak vége lett. Utólag világosítottuk fel a közös barátunkat, mit gondoltunk mindannyian róluk, a rózsaszín köd felszálltáig ugyanis nem láttuk értelmét bármit is mondani, különösen, hogy nem szerettük volna megbántani őt.

Érthető, ha egy ilyen helyzetben te is aggódsz a barátod miatt, és mivel kedveled őt, az is rendjén való, hogy fogalmad sincs, hogyan mondd el neki a baljós megérzésedet. Érdemes néhány dolgot mindenképpen figyelembe venni.

Biztos vagy benne, hogy kellőképpen ismered a barátod kedvesét? Nem lehet, hogy az elsődleges megérzésed nem pontos?

Mindannyian tudjuk, hogy az első megérzések idővel változhatnak, ezért érdemes időt adni magadnak, és a barátod kedvesének is, mielőtt beavatkoznál az életükbe.

Találj módot arra, hogy több időt együtt tölthessetek, és jobban megismerd, mielőtt ítélkezel.

Kép forrása: ArturVerkhovetskiy/depositphotos.com

Elbírja vajon a barátságotok, hogy beleszólsz a szerelmi életébe? Máskor is előfordult olyan, hogy őszintén elmondtátok egymásnak a véleményeteket a másik partneréről? Meghallgatásra talált a mondandótok? Vagy azt fogja gondolni a barátod, hogy túlságosan beleavatkozol a magánéletébe? Tedd fel magadnak ezeket a kérdéseket, mielőtt bizonytalan terepre tévednél. A legtöbben rendkívül érzékenyek, ha a szerelmükről van szó, és nem fogadják jól, ha valaki beleavatkozik ebbe.

Mérlegeld, hogy szükséges-e az azonnali beavatkozás. Ha túl friss a kapcsolat, lehet, hogy a barátod maga is érzékeli majd a problémát, csak még nem tisztultak le az érzései ezzel kapcsolatban.

Talán érdemes bízni abban, hogy helyesen cselekszik, és a dolgok előbb-utóbb maguktól megoldódnak. Ha nincs komolyabb kockázata ennek a kapcsolatnak, inkább tartsd magadban az érzéseidet, és várd ki a végét.

Szüksége van a barátodnak a tanácsaidra? Meg szoktátok beszélni a szerelmi életeteket? Ha igen, akkor valószínűleg most is elmondhatsz mindent, amit gondolsz. Ugyanakkor légy együttérző, és adj időt a válaszlehetőségre. A beszélgetés mindig célravezetőbb, mint ha csak te prédikálsz, ráadásul többet segít, ha a megjegyzéseidre ő is reagálhat.

Tisztázd magadban, mielőtt bármit is mondanál neki, hogy valójában mi a célod. Ne ronts ajtóstul a házba, amíg nem tudod, mit is szeretnél valójában. Tényleg a barátod jóléte és boldogsága miatt teszed mindezt? Vagy csak meg akarod mutatni, mennyire jó intuícióid vannak?

Áss az érzéseid mélyére, és ha nem vagy biztos benne, hogy valóban a jóindulat vezérel, inkább ne mondj semmit

Nem könnyű eldönteni, hogy beleszólhatunk-e egy jó barátunk szerelmi életébe, de ha megtesszük, mindenképp együttérzéssel és szeretettel tegyük. Amikor biztosan közbe kell avatkoznunk, az az, ha valamiféle visszaélésről, bántalmazásról van tudomásunk. Ilyenkor a barátunk számára is meg kell adni a lehetőséget, hogy beszélhessen erről. Ha nem lépsz közbe egy ilyen helyzetben, egy mérgező kapcsolatot támogatsz, arról nem beszélve, hogy cserbenhagysz egy hozzád közelálló személyt.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!