Ezek az elképesztő festmények téged is elvarázsolnak – interjú Koreny Dórával

Ezek az elképesztő festmények téged is elvarázsolnak – interjú Koreny Dórával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Ezek az elképesztő festmények téged is elvarázsolnak – interjú Koreny Dórával

Veled is történt már olyan, hogy megpillantottál egy festményt, és azt érezted, hogy egyből elvarázsol?

Velem pontosan ez történt, amikor először találkoztam Koreny Dóra gyönyörű munkáival. Amikor pedig a történetét is elkezdtem megismerni, annál inkább inspirálni kezdett: Dóra az orvosi pályáról váltott egészségügyi szoftverfejlesztői munkakörre, az idáig vezető nehéz úton pedig a festés segítette át. De nem egyszerűen csak festett, hanem olyan varázslatos alkotásokat készített, amelyek mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Ez a mai napig is így van, mostanra viszont már főként a Dora Koreny Paintings márka keretein belül alkot.

Milyen út vezetett az eredeti szakmádtól a teljesen más iránynak mondható festésig?

Eredeti végzettségem szerint orvos vagyok és egyetem után el is kezdtem dolgozni a közegészségügyben. Sajnos azonban nem találtam meg a szakmában azt az örömöt, ami végig tudott volna segíteni az akkor még mindig előttem álló 3-5 éven, amíg eljutottam volna a szakorvosi státuszig. Nagyon nehéz volt meghozni azt a döntést, hogy otthagyjam több, mint 6 év kemény munkáját és egy másik irányba induljak el. Sokáig tanakodtam, hogy milyen alternatíváim vannak, míg végül egy 1,5 éves szoftverfejlesztői képzést követően egészségügyi szoftverfejlesztői munkakörbe kerültem. Így „nem veszett kárba” a sok évnyi tanulás és mégis egy másik iparágba tudtam átkerülni.

Fotó: Dora Koreny Paintings

A festészet ezen a hosszú és rögös úton volt a „menekülési” módom, ami segített átvészelni a nehezebb időszakokat már 2014-től. Más verseket ír, amikor nehézségeket él át, én festeni kezdtem. Eleinte hobbinak indult, de a férjem unszolására elkezdtem különböző közösségi média felületekre feltölteni a képeimet és jól láthatóan egyre többen szerették volna az alkotásaimmal az otthonukat díszíteni. Ezeknek a visszajelzéseknek a hatására indítottam el a vállalkozásomat 2018-ban. Azóta folyamatosan építgetem a Dora Koreny Paintings márkát és hálásnak mondhatom magam, mert az elmúlt 5-6 évben közel 400 képet festettem, több önálló kiállításom is volt, illusztráltam mesekönyvet és a világ több mint 15 országába postáztam már a műveimet.

Fotó: Dora Koreny Paintings

Minden ösztönösen jött, vagy tanultál is rajzolni, festeni?

Mindig is szerettem rajzolni. A festést autodidakta módon sajátítottam el. Szerencsésnek mondhatom magam, mert szeretek kísérletezni különböző technikákkal és gyakorlásnak élem meg, ha valami nem sikerül elsőre. Mindennek a kulcsa a sok gyakorlás.

Fotó: Dora Koreny Paintings

Mi inspirál a csodaszép alkotásaid elkészítésekor?

Általában elkap egy hangulat vagy eszembe jut egy szín, amit ezután próbálok megragadni és egy adott témára levetíteni. Leginkább a természetből választok témát. Eleinte csak madarakat és fákat festettem, aztán az évek során egyre inkább tágult technikai tudásom és ezzel együtt az érdeklődési köröm is.

Fotó: Dora Koreny Paintings

Milyen technikákkal dolgozol?

Manapság leginkább akvarellel dolgozom, mert ez lehetővé teszi, hogy meg tudjam szakítani a festési folyamatot, hogy a gyermekeimmel tudjak foglalkozni. Korábban akrillal is festettem nagyobb méretű képeket vászonra is, viszont ez a technika idő híján most kicsit háttérbe szorult, de a jövőben szeretnék majd visszatérni hozzá. Nagy terveim vannak. 

Fotó: Dora Koreny Paintings

Melyik alkotásaid állnak a legközelebb a szívedhez?

Így közel 10 év távlatából nézve már kezdenek különböző korszakok kirajzolódni, de mindig az aktuális projektek a leginkább kedvesek számomra. Nemrég egy 12 részes házikókból álló sorozatot fejeztem be, amiből az egyik jövő évi naptáram is lesz. Egyébként gyakran küzdök azzal, hogy egy-egy kép elkészültekor nem igazán tetszik a végeredmény, de ahogy telik az idő, egyre inkább meg szoktak tetszeni. Ahogy egyre több művésszel ismerkedem meg, látom, hogy ez nem egyedi eset. 

Fotó: Dora Koreny Paintings

Mit kell tennie annak, aki egy egyedi festményt szeretne tőled rendelni?

Időnként elvállalok egyedi megrendeléseket is, de elég limitált számban, mivel ezek a projektek a több körös vázlatolás, egyeztetés miatt több időt igényelnek. Leginkább e-mailben vagy valamelyik közösségi média csatornámon keresztül szoktak megkeresni kliensek.

Fotó: Dora Koreny Paintings

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

A legkedvesebb kommentek és üzenetek, amiket kapok, azok, amelyekben a követőim megírják, hogyan inspirálták őket a képeim. Vannak, akik az én alkotásaim hatására kezdtek el (újra) festeni, de az is nagyon megérint, amikor valaki erőt tud meríteni az én karrierváltásom történetéből.

Fotó: Dora Koreny Paintings

Mivel biztatnál másokat arra, hogy merjenek váltani, ha nem érzik jól magukat a szakmájukban vagy a munkahelyükön?

A legnehezebb meghozni a döntést. Amint ezt valaki meglépi, onnantól könnyebb a folyamat. Nagyon sokszor keres kifogásokat az ember, hogy ne kelljen változást előidéznie a saját életében, és ez a halogatás, kifogáskeresés, alkudozás az, ami engem sokáig visszatartott.

Fotó: Dora Koreny Paintings

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Jelenleg gőzerővel készülök a nagy visszatérésre és a boltom újranyitására szeptember 1-jén. Mivel jelenleg az 5 hónapos kislányommal töltöm a legtöbb időt, ezért az utóbbi időben a festés kicsit háttérbe szorult, de ahogy cseperedik, egyre inkább vannak itt-ott lopott óráim, amikben tudok akár festeni, akár a vállalkozás menedzselésével foglalkozni. Ezen túl 1-2 éven belül szeretnék visszatérni a szoftverfejlesztéshez is a korábbi munkahelyemre.

Nyitófotó: Dora Koreny Paintings

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!