Az elhagyástól való félelem túlságosan ragaszkodóvá tesz – vagy nagyon is távolságtartóvá

Az elhagyástól való félelem túlságosan ragaszkodóvá tesz – vagy nagyon is távolságtartóvá

Címlap / Életmód / Egészség / Az elhagyástól való félelem túlságosan ragaszkodóvá tesz – vagy nagyon is távolságtartóvá

Ha te is félsz az elhagyástól, tudod, hogy ez mennyire tönkre tudja tenni az életed. Sokszor viselkedsz miatta irracionálisan, hiszen nem tudsz hideg fejjel gondolkodni. Amikor kapcsolatban élsz, szinte mindig készenlétben állsz, attól tartva, hogy a párod bármelyik pillanatban kiléphet. Vagy épp ezért döntesz úgy, hogy soha többé nem akarsz magad mellé társat.

Az elhagyástól való félelem miatt tűnhet úgy mások szemében, hogy nagyon ragaszkodó vagy. Túlságosan is. Képes vagy kész vagyonokat elkölteni egy ajándékra, csak hogy éreztesd a másikkal, mennyire fontos neked. Túl hamar mondasz igent a szexuális együttlétekre, abban reménykedve, hogy majd emiatt biztosan veled marad a férfi, akivel ismerkedsz.

Az egész életed a párod körül forog, mert attól félsz, hogy ha egy kis ideig nem ő az első az életedben, akkor rögtön eltűnik majd.

Könnyű azt mondani, hogy szimplán csak féltékeny típus vagy, de igazából ez is az elhagyástól való félelemből fakad. Ha a párod elutazik munkaügyben, vagy akár a haverokkal egy hétvégére, te már belegondoltál a lehető legrosszabb végkifejletbe. Hiába bízol benne, és tudod, hogy sosem csalna meg, azért eljátszadozol a gondolattal, hogy mi van, ha mégis…?

Félsz, hogy majd elfeledkezik rólad, és nem keres egész nap, mert eszébe sem jutsz. És csak akkor sikerül megnyugodnod, amikor hazaér, és minden olyan, mint korábban. Ilyenkor még nevetsz is magadon, hogy hogy is gondolhattál mást, és értetlenül állsz a történtek előtt. Hiszen ismered, szereted, bízol benne, de akkor miért rettegsz annyira attól, hogy elhagy téged? A válasz egyszerű: az elhagyástól való félelem uralt téged.

Újra megbízni valakiben? Na még mit nem!

És ez az oka annak, hogy amikor szakítasz valakivel, a következő srácig hosszú időnek kell eltelnie. Egyszerűen nem mersz új kapcsolatba lépni, és évekig hevered ki az előző férfit.

Az elhagyástól való félelem miatt elkezdesz rettegni attól, hogy megnyílj mások előtt. Nem akarsz még egyszer csalódni, ezért nem is akarsz megbízni senkiben; hiszen ki tudja, mikor használnak ki újra?

Hiába tudsz hamar beleszeretni valakibe, sok idő, mire hinni tudsz a szavainak. Az igazság az, hogy néha abban sem vagy biztos, képes vagy-e egyáltalán tényleg megbízni egy másik emberben.

Az elhagyástól való félelem pedig a baráti kapcsolataidat is befolyásolja. Amikor összeveszel egy barátnőddel, és egy ideig nem beszéltek, te már rettegsz. Félsz attól, hogy ezzel véget ér a kapcsolat, és többé nem lesztek barátok. Hogy úgy megsértetted, hogy válaszolni sem fog, te pedig előbb-utóbb végleg egyedül maradsz. De ugyanakkor mégsincs bátorságod ezt megkérdezni, és megnyílni előtte, mert akkor gyengének tűnnél. Ezért néha te vagy az, aki hátat fordít és elsétál, mert ez mindig a könnyebb opció.

Az elhagyástól való állandó félelemben élni borzasztóan nehéz. Mellette szinte lehetetlen egy boldog kapcsolatot fenntartani.

Nehéz hinni a másik szavainak, és még nehezebb nem belelátni plusz jelentést abba, ahogy viselkedik, vagy ahogy csak megszólal. És ami igazán nagy kihívás, hogy elhidd, hogy a szerelem tényleg tarthat örökké. Csak a megfelelő társ kell hozzá, aki elég türelmes ahhoz, hogy megértse, mi zajlik benned, és tenni is akarjon ellene!

Kép forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást