Elgondolkodtam a citromról – 6 dolog, ami eszembe jutott

Elgondolkodtam a citromról – 6 dolog, ami eszembe jutott

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Elgondolkodtam a citromról – 6 dolog, ami eszembe jutott

A minap kaptam egy citromot. Üzenetként. Eszembe kellett volna jutnia róla valami fontos, szerelmet, szerelmemet érintő dolognak. Annyi segítséget kaptam, hogy köze van hozzá egy üres sms-nek és a házam közelében lévő körforgalomnak. Nos, számos dolog jutott eszembe a citromról, csak az nem, aminek kellett volna.

A citrom, mint a megalkuvás szimbóluma

Ebben az összefüggésben csak a magyaroknak juthat eszébe a citrom. Mindenki látta Bacsó Péter filmjét, A tanút. Alapmű. Így, mindenki tudja, hogy a magyar narancs, valójában a citrom, ami ugye „Kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.”

Tehát, elértük a célt, vagy legalábbis elhitettük, hogy elértük… csak nem úgy, ahogy elvárták tőlünk. A zseniális az ebben, hogy a hasonló eredmény is eredmény, így méltán lehetünk büszkék frappáns megoldásainkra.

A citrom, mint az optimizmus jelképe

„Ha az élettől egy savanyú citromot kapsz, csinálj belőle limonádét.” Abszolút optimista hozzáállás. Hiszen minden csak nézőpont kérdése, és minden jó valamire. (Az okosok azt mondják, ha másra nem, hát elrettentő példának.)

Igen, a citrom savanyú, és ha másképp nem megy, szeresd meg ezt az ízt. Tudom, hogy most sok pesszimista utál, de boldogít a tudat, hogy az emberek 99%-a szereti a limonádét, melynek hiteles receptje a következő: a reszelt citrom héját áztasd meg kicsit meleg vízben, oldd fel benne a cukrot, és facsard bele a citrom levét
Ezután hígítsd és hűtsd.

A citrom, mint fegyver

A citrom sok minden ellen lehet fegyver. Például a fog sárgasága, vagy a pattanások ellen, ha ecsetelőnek használjuk. Citrommal szépíthetjük, fehéríthetjük a körmeinket, hogy jobb eséllyel indulhassunk a szerelmi csatározásokban.

A vízkő is retteg tőle. De, az idegesítő fúvószenekar játékát is felfüggeszthetjük vele, ha az első sorban citromot nyalogatunk. 
Feltéve, ha elég bátrak vagyunk hozzá, mert a fúvószenekarok többnyire katona zenekarok, és mint tudjuk, nekik nem csak kardjuk, hanem összetartásuk is van…

Szent-Györgyi Albert

Igen, tudom, hogy a paprikából vonta ki a C-vitamint, nem ebben az összefüggésben fontos ez a név. Szent-Györgyi volt az, aki a citromsavciklust leírta  – pontosabban úgy nevezik, hogy Szent-Györgyi-Krebs ciklus.

Ez a folyamat a sejtanyagcsere alapja. Ennek a kémiai folyamatnak a kapcsán jut energiához a sejt. Mellesleg, ez kérdés a főiskolai felvételi vizsgákon biológiából, úgyhogy érdemes elmélyülni benne annak is, akit a biokémia nem bűvöl el.

A citrom, mint a legfinomabb „nasi”

A lassú tűzön, töménytelen cukorral „zselé” állagúra főzött citromszelet a legfinomabb a világon, sőt, ezt még fokozni is lehet, némi olvasztott csoki feltéttel. Ennek az édességnek több, hatalmas hibája is van:
– nagyon nehéz elkészíteni
– nagyon sok cukrot tartalmaz
– nem lehet abba hagyni az evését.
Ez a triumvirátus azoknak való, akik vagy nagyon soványak, vagy nagyon el vannak keseredve egy szerelmi bánat miatt.

A citrom és Murphy

Murphy mondta, hogy ha valami elromolhat, az el is romlik. Nos, akár hiszitek, akár nem, a citromot is sikerült valakinek elrontania. Ugyanis, régen minden citromnak volt megfelelő mennyiségű leve, és minden citrom héját le lehetett reszelni. 
Ezzel szemben, most nem lehet olyan citromot venni, mely egyesítené eme két, sütemény készítéséhez nagyon fontos tulajdonságot. Abban is biztos vagyok, hogy minden olyan süti, étel, melybe citrom kell, biztos, hogy tartalmaz legalább egy citrommagot, még akkor is, ha szőrszitán szűrted át a citrom levét.
Szóval, még mindig nem tudom, hogy miért kaptam a citromot, viszont azt igen, hogy a citrom, életünk minden fontos területén ott van, mint néma, hűséges kísérőnk. Nem véletlenül szeretjük, és nem véletlenül van akkora kereslet iránta…
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást