Életmód / Receptek / Táplálkozás

Egy elfeledett zöldség: 6 mennyei recept cikóriával

A cikóriát a legtöbben a kávéból ismerjük, pedig érdemes kipróbálni a kesernyés ízű, különleges zöldséget, mivel télen remek vitaminforrás lehet, ráadásul sokféleképpen, változatosan elkészíthető. Mutatunk néhány ötletadó receptet!

Rakott cikória

Hozzávalók: 4 cikória, só, 5 dkg vaj, 2 evőkanál finomliszt, 5 dl tej, csipetnyi reszelt szerecsendió, 5 dkg reszelt sajt, 4 szelet szendvicskenyér.
Elkészítés:
A megtisztított cikóriát a tövénél ék alakban vágd be, és emeld ki a csumáját, erre nem lesz szükség. 10 percig főzd a cikóriákat sós vízben, majd vajjal kikent tepsiben fektesd őket egymás mellé, és öntsd fel a vajon megfuttatott lisztből és tejből kikevert mártással, amit szerecsendióval fűszereztél. Szórd meg az egészet reszelt sajttal, majd sütőben süsd aranybarnára. Pirítósszeletekkel körítve tálald.

Almás cikória saláta

Hozzávalók: 50 dkg cikória, 2 alma, 2 evőkanál citromlé, 20 dkg dió, 1 evőkanál borecet, 3 olaj.
Elkészítés:
A meghámozott, kicsumázott almát vágd vékony csíkokra és csepegtesd meg citromlével. A megtisztított, megmosott cikóriát bontsd leveleire, és bélelj ki vele egy lapos salátás tálat. szórd rá az almát és a megtisztított diót, az olajat keverd el a sóval és a borssal, majd locsold a salátára.

Cikória baconbe tekerve

Hozzávalók: 30 dkg aszalt szilva,4 db cikória, 20 dkg bacon, 0,5 dl olívaolaj, 30 dkg szőlő, 3 dl tokaji szamorodni, 5 dkg barnacukor, rózsabors, menta. 
Elkészítés:
A megtisztított cikóriát vágd nagyobb darabokra, és egyesével tekerd baconbe, majd fektesd őket tűzálló tálba. Az aszalt szilvákat szintén tekerd baconbe és rakd őket a tepsibe. Locsold meg őket olívaolajjal és forró sütőben süsd aranybarnára. Közben egy serpenyőben a karamelizált cukorhoz add hozzá a szőlőszemeket és a bort, majd ízesítsd a mártást borssal és mentával. Forrald még egyszer össze, mielőtt a cikóriára és a baconre locsolod.

Papajás cikória saláta

Hozzávalók: 4 kis cikória, 2 papaja, 2 szál tavaszi hagyma, 1 marék spenótlevél vagy egyéb salátalevél, 20 dkg gouda sajt, 10 fél dió, 1,5 dl narancslé (frissen préselve), 5 evőkanál citromlé, fél teáskanál gyömbérpor, 2 evőkanál tokaji aszú, 2 evőkanál olaj.
Elkészítés:
A cikóriát vágd csíkokra, a papaja húsából vágj kis golyókat, a többit törd össze villával. A hagymát vágd karikára, a sajtot vágd darabokra, a salátaleveleket mosd meg és ha szükséges tépkedd kisebb darabokra, a diót pedig tisztítsd meg. A papaja összetört húsát keverd el a narancs és a citrom levével, valamint a gyömbérrel, az aszúval, a dióval és az olajjal. Sózd, borsozd, majd a többi hozzávalót keverd össze egy nagy tálban, és add hozzá az olajos-papajás pépet is.

Cikóriás mártogatós

Hozzávalók: 10 dkg kígyóuborka, 1 kis csokor petrezselyem, 8-10 citromfű, 1 nagy csokor snidling, 4 gerezd fokhagyma, 80 dkg cikória, 25 dkg érett camembert sajt, 25 dkg túró, 25 dkg natúr vajkrém, 1 dl tejföl. Elkészítés:
A sajtot a túróval, a tejföllel és a vajkrémmel dolgozd össze egy botmixer segítségével. A zöldségeket tisztísd meg, darabold fel, majd egy villával törd össze. A sajtos krémet és a zöldségeket dolgozd össze, majd ízesítsd őket a fűszerekkel.

Burgundi cikória

Hozzávalók: 50 dkg cikória, 15 dkg vaj, 1/2 citrom leve, 1 evőkanál cukor, 1,5 dl tejföl, 2 tojás sárgája, só, bors, szerecsendió, mustár.
Elkészítés:
A cikóriát vágd csíkokra és a megolvasztott vajon párold össze a citrom levével és a cukorral. Ha már puha, add hozzá a tejföllel kikevert tojássárgáját, add hozzá a sót, a borsot, a szerecsendiót és a mustárt, még pár percig főzd, majd friss kenyérrel tálald.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást