A stressz és a túlsúly okozza minden probléma gyökerét a nőknél?

A stressz és a túlsúly okozza minden probléma gyökerét a nőknél?

Címlap / Életmód / Egészség / A stressz és a túlsúly okozza minden probléma gyökerét a nőknél?

A megkérdezett nők átlagosan 29 éves koruk körül kezdenek el először aggódni az egészségük miatt. 90%-uk egyetértett abban a megállapításban, hogy érdemes már fiatalon az egyéni jólétre koncentrálni annak érdekében, hogy így megelőzhessük a későbbi problémákat.

Nem túl meglepő módon azután nőtt a kitöltők motivációja az egészségmegőrzésre, miután olyan változásokat tapasztaltak, amik hátrányosan érintették az egészségügyi állapotukat. Ebből részben már lehet következtetni arra, hogy közvetlenül a harmadik X előtt szembesültek a nők az első komolyabb panasszal, ami az egészségüket érintette. 

Másra koncentráltunk régen, mint most

Korábban, még a világjárvány előtt ez a korosztály úgy érezte, három fontos egészségügyi területre kell koncentrálnia annak érdekében, hogy megelőzze a komolyabb problémák kialakulását. Első helyen állt a stressz 54%-kal, másodikon az alacsony energiaszint 45%-kal, a harmadikon pedig a testsúlyváltozás 43%-kal. A nők néhány éve még úgy vélték, ezek azok a problémák, amik mindennaposak az életükben és komolyabb odafigyelést igényelnek.

Ennek megfelelően különféle wellness-programokat építettek be az életükbe, amint átlépték a bűvös harmincat. Nem véletlen a választás, hiszen a wellness remek stresszoldó, lazító hatással bír, feltölthet energiával. A különféle kezelések, masszázsok pedig nem csak a szépséget segítenek őrizni, hanem az egészséget is. Ez a vonal még ma sem veszett ki teljesen, de az elmúlt években a megkérdezettek csaknem fele jelezte, hogy másfajta sorrendet kénytelen felállítani az életében, köszönhetően annak, hogy a feje tetejére állt a világunk.

Manapság az életmódtényezők úgy alakulták át, hogy az elsődleges helyre lépett a stressz 61%-kal. Második helyre futott be a mentális egészség 53%-kal, majd a rossz minőségű, elégtelen alvás 46%-kal. 

Hogyan próbáljuk ezt orvosolni?

A nem éppen új, de ilyen nagy arányban fellépő, káros életmód-tényezők nem voltak jellemzőek a korábbi időszakokban. Azonban mindannyian érezzük, hogy a világjárvány teljesen újrahuzalozta mindazt, amit eddig gondoltunk az életünkről és a jövőnkről. Egyelőre úgy tűnik, a jól bevált taktikánkhoz alkalmazkodunk. Egy átlagos nő ebből a korosztályból három különfél wellness programot, terméket próbált ki annak érdekében, hogy javítsa egészségét – még a pandémia árnyékában is.

Monstera/pexels.com

Étrend-kiegészítőktől reméljük a csodát

Ezek közül kiemelkedőek voltak a vitaminok és a táplálék-kiegészítők. A szakértők szerint ezzel nincs is semmi probléma. Ezek a termékek ugyanis segíthetnek megerősíteni az immunrendszert, hozzájárulhatnak a bélrendszer egészségéhez, valamint több energiát és nagyobb nyugalmat biztosíthatnak. Ugyanakkor csalódni fognak azok a nők, akik az ilyen termékektől várják a megváltást, különösen most, hogy a stressz és a mentális egészség a legáltalánosabb problémaforrássá vált. 

Természetesen a három toplistás tényező egymással is kapcsolódik. A magas stressz-szint összefügg a rossz alvással (és fordítva), de a mentális egészség is hat mindenre, ami az egészségünkhöz kapcsolódik. Márpedig ezeket a problémákat nem lehet orvosolni a vitaminokkal, vagy éppen a probiotikumokkal. Még akkor sem, ha néhány százalékot javíthatunk a segítségükkel. 

Mindenkinek, a fiatal korosztálynak is tennie kell azért, hogy megtanulja kezelni a mindennapos stresszt, és módszert találjon a megfelelő minőségű és mennyiségű alvásra, hiszen ezeknek a tényezőknek a hosszú távú, negatív egészségügyi hatása már egyértelműen bizonyított. 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást