Élet a válás után – 4 túlélési stratégia azoktól, akik már átmentek mindezen

Élet a válás után – 4 túlélési stratégia azoktól, akik már átmentek mindezen

Címlap / Szerelem / Élet a válás után – 4 túlélési stratégia azoktól, akik már átmentek mindezen

Szakértők szerint a partnerünkkel való szakítás olyan mély fájdalmat okoz, mint egy családtag elvesztése, de ezt is túl lehet élni.

Válás után újraépíteni az életünket nemcsak félelmetes, de számos negatív érzéssel is meg kell küzdeni közben. Elvált emberek és a témával foglalkozó szakértők tapasztalatai alapján van néhány bevált stratégia, ami segít könnyebben átvészelni ezt az embert próbáló időszakot.

Sírd ki magad!

Az teljesen természetes, ha ilyenkor sírni kell, és dühösek, szomorúak vagyunk. Válás után nem ritka, hogy bűnösnek gondoljuk magunkat, nem vagyunk képesek koncentrálni, kerüljük a társaságot, és változik az étvágyunk, a súlyunk, sőt az alvási szokásaink is. Ha azonban ezek több mint egy hónapon át fennállnak, érdemes szakember segítségét kérni.

Keress támogatókat!

Nincs egyetlen olyan stratégia sem, ami megkönnyítené az elvált személy helyzetét, de mindenki, aki már átélte ezt, azt hangsúlyozza, hogy a válás negatív hatásait ellensúlyozza, ha az embernek vannak támogatói. Fedezd fel azokat, akikre számíthatsz: lehet ez egy jó humorral megáldott barát, hasonló gondokkal küzdő ismerősök, kollégák, akikkel akár ebédidőben is meg tudod osztani az érzéseidet és a gondolataidat.

A nők talán könnyebben találnak társaságot ilyenkor, a férfiak nehezebben nyitnak mások felé, noha ugyanolyan érzelmi gondokkal küszködnek, mint a nők. Sokan azt gondolják, hogy elváltként kevesebbre tartják őket.

A válás alatt és után nemcsak érzelmi támogatásra van szükségünk, de a praktikus, gyakorlati segítség is jól jön a mindennapok megpróbáltatásaiban: például, ha a gyerekekre kell vigyázni időnként, vagy ügyintézni kell helyettünk stb.

Találd meg újra önmagad!

Egy válás azt jelenti, hogy nem vagy tovább része annak a párkapcsolatnak, aminek az egyik fele te voltál. Nincs mit szépíteni a valóságon: egyedül maradni kissé félelmetes lehet annak, aki hosszú időn át valakinek a férjeként vagy feleségeként gondolt magára, és szinte mindent ilyen minőségében tett. Azzal, hogy elváltál, te magad vagy felelős a saját boldogságodért, és az elfogadás a kulcsa a továbblépésnek. Légy úrrá a magányosság érzésén, és találd meg újra önmagad: próbálj ki új hobbikat, fejleszd magad, vegyél részt élvezetes, hasznos elfoglaltságokon.

Azáltal, hogy új érdeklődési területeket fedezel fel, az elengedés, a „gyász” folyamata is könnyebbé válik, és gyakran azonos érdeklődésű barátokat, társakat is kaphatsz általa.

Csökkentsd minimálisra a gyermekekre gyakorolt hatást!

A válás nemcsak a felnőtteket viseli meg, a családban élő gyermekeknek is fájdalmat okoz. Miközben a saját fájdalmaddal és gyászoddal foglalkozol, ne hagyd figyelmen kívül a gyermekeidét sem! Vigyázz, hogy soha ne kritizáld a másik szülőt a gyermekeid jelenlétében, és ne vond be őket a konfliktusaitokba, különösen ne úgy, hogy állást kelljen foglalniuk.

Ne fojtsd el az érzéseidet és ne ostorozd magad, ha újra hatalmába kerít a szomorúság. Légy kedves magadhoz, és csinálj olyasmit, amit szeretsz! Ha képes vagy új célokat kitűzni, könnyebben túljuthatsz a nehéz időszakon, és a barátok is sokat segíthetnek. Arra azonban vigyázz, hogy ne vádaskodjanak, ne halmozzanak el kéretlen tanácsokkal, mert az életednek ebben a szakaszában csak bátorításra és támogatásra van szükséged.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást