Elbocsátottak a munkahelyedről? Kövesd ezt az 5 lépést

Elbocsátottak a munkahelyedről? Kövesd ezt az 5 lépést

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Elbocsátottak a munkahelyedről? Kövesd ezt az 5 lépést

Átszervezés, létszámleépítés, kiszervezés, átcsoportosítás, bárhogy is fogalmazzuk, borzasztó érzés, mikor kirúgják az embert. A világ végét jelenti? Természetesen nem, de nem könnyű dolog professzionális módon kezelni egy ilyen helyzetet. Mit csináltam rosszul? Hogyan fogom fizetni a számláimat? Mihez kezdek most? Ilyenkor ezer kérdés kavarog az ember fejében és elhatalmasodhat rajta a teljes kétségbeesés. Az alábbi öt pont segít abban, hogy a kezdeti pániktól eljuss addig, hogy bizakodva nézz a jövőbe.

Adj magadnak időt, de ne túl sokat

Akár benne volt a levegőben, akár nem, nagy csapás, ha elbocsátanak. Ebben a helyzetben teljesen normális dolog pár napot azzal töltenünk, hogy megemésztjük a traumát. Maradj otthon, vagy menj el sétálni, ha van kedved. A sport szintén jó ötlet, ott ki tudod adni magadból a feszültséget.

Mindenkinek szüksége van pár napra, hogy elfogadja a változást és összeszedje magát, azonban nem szabad belesüppedni sem az önsajnálatba és semmittevésbe, úgyhogy pár nap után vágj bele az új fejezetbe. 

Gondolj erre lehetőségként, ne katasztrófaként

Szinte nem létezik olyan ember, akit ne bocsátottak volna el a munkahelyéről életében egyszer, tehát fogadd el, hogy ebben nincs semmi szégyellnivaló. Ha pedig önhibádon kívül kerültél ebbe a helyzetbe, akkor pláne nem szabad emésztened magad emiatt. Ugyan ez egy keserű pirula, de le kell nyelni és arra gondolni, hogy legalább új lehetőségeket nyit.

Sokszor egy elbocsátás nem más, mint egy olyan áldás, amiről nem is tudtuk, hogy megtörténhet, hiszen a következő munkahelyeden lehet, hogy sokkal jobban fogod érezni magad.

Önéletrajz és kapcsolatok

Fújd le a port a CV-dről és aktualizáld, illetve tedd naprakésszé a LinkedIn profilod is, ha van. Az ismeretségi körödben is terjeszd el, hogy munkát keresel, elvégre sosem lehet tudni, hátha tudnak valami neked való pozíciót.

Ha nem szólsz senkinek a helyzetedről, akkor nem fogják tudni, hogy álláskereső vagy és jó lehetőségeket szalaszthatsz el.

A Facebook-ra sem szégyen kiírni, hogy éppen váltani szeretnél, elvégre az ismerőseid ismerősei már egy elég nagy kör és lehet, hogy egyikük pont téged keres. 

Ne panaszkodj, hanem fogadd el

Az, hogy kirúgtak, nem olyan információ, amit mindenkinek feltétlenül az orrára kell kötni, de titkolni sem érdemes. Ne hazudj róla és ne tegyél úgy, mintha nem történt volna meg. Ha munkainterjún vagy, pláne ne ferdíts ezzel kapcsolatban: ha rákérdeznek, mondd el kerek perec, hogy mi történt.

Ha látják, hogy őszinte vagy ezzel kapcsolatban, az jó pontot jelenthet náluk és valószínűleg megértően fogják fogadni, ha elmondod az elbocsátásod körülményeit. Arról ne mesélj, hogy ez a dolog mennyire megviselt téged és semmiképpen ne mondj semmi rosszat az előző főnökeidről és munkahelyedről, mert az csak téged tüntet fel rossz színben, még akkor is, ha igaz.

Ne égesd fel a hidakat

Akkor is próbálj meg rendezett viszonnyal elválni a volt munkaadódtól, ha igazságtalannak tartod, hogy elküldtek.

Céges berkekben gyorsan terjednek a pletykák és lehet, hogy egy másik helyen szívesen látnának, de ha az jut el hozzájuk, hogy nem viselted professzionálisan az elbocsátásod, nem fognak megkeresni.

Az sem árt, ha a főnöködnek vagy a feletteseidnek írsz egy levelet, amiben megköszönöd, hogy lehetőséget kaptál a cégnél és minden jót kívánsz nekik a jövőben. Így biztosan jókat fognak rólad mondani, ha a következő potenciális munkaadó referenciát kér tőlük. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást