A szex visszautasítása egy párkapcsolatban: így hat rátok

A szex visszautasítása egy párkapcsolatban: így hat rátok

Címlap / Szerelem / Szex / A szex visszautasítása egy párkapcsolatban: így hat rátok

Valamiért hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy a férfiak sokkal jobban viselik a szexuális elutasítást, olyan, mintha nekik szinte az életük szerves része lenne ez a „rutin”. Pedig, ahogy egy nőnek sokszor megalázó, ha a szerelme akár fáradtságra hivatkozva elutasítja, úgy a férfiaknak sem esik túl jól a mellőzés. De hogyan hat ez rátok hosszút ávon?

Azt aligha kell ecsetelni, hogy minél többször történik meg a szexuális közeledés elutasítása, annál nagyobb mértékben sérül az elutasított ember bizalma, önbizalma, párkapcsolatába vetett hite. Társadalmilag alapvetően úgy vagyunk beállítva, hogy a szexuális kezdeményezés a férfi dolga, a nőnek pedig ezzel együtt kell működnie a házasságban, továbbá neki kell kimondania, hogy lesz-e együttlét, avagy sem. Ez így kimondva (leírva) is furcsán hangzik, de a legtöbb ember mégis ezt várja el otthon, a négy fal között.

Sok párkapcsolatban kicsit különösnek, sőt, ritkának számít, ha a nők kezdeményeznek, és az is, ha nem mondanak időnként nemet az együttlétekre.

Ugyanakkor akadnak olyan viszonyok is, amikben mindez pontosan fordítva történik, és a férfiakat kell jóformán unszolni a hálószoba felé. Utóbbi a felmérések szerint ritkább. Azonban pusztán azért, mert nagyobb valószínűséggel kerül elutasításra egy férfi, mint egy nő, még nem jelenti azt, hogy az erősebbik nem tagjai könnyebben kezelik ezeket a helyzeteket.

Őt nem akarod, vagy a szexet?

Az együttlét visszautasítása egy párkapcsolatban: hogyan hat rátok és mit tehettek

Akármelyikőtök is utasítja el a közeledést, a legnagyobb tragédia ebben az egyszerű és hétköznapi helyzetben az, hogy az emberek általában saját magukat azonosítják a szexszel. Mit is jelent ez? Azt, hogy ha te azt mondod a szerelmednek, hogy most nincs kedved összebújni, akkor ő ezt úgy fordítja le magának, hogy hozzá nincs kedved. Tehát te nem a szexet utasítod el, hanem őt, és ez egy hatalmas különbség.

Persze, ez nem fedi a valóságot, de másként csapódik le az elutasítás, hiába is szeretnéd ezt elkerülni. Szerencsére könnyen bele tudod képzelni magadat a helyzetbe: ha te készülsz nagyon az estére, felveszel egy szép fehérneműt, sminkelsz, parfümöt fújsz magadra, majd a szerelmed közli, hogy fáradt, vagy pusztán nem akar szexelni, akkor bizonyára neked sem a megértő éned kerül előtérbe. Te is azt fogod érezni, hogy téged utasított el a szerelmed, nem pedig a szexet, amire vágyakoztál.

Kétség sem fér tehát ahhoz, hogy a rendszeresen elutasított partnerek nem csak magukat, hanem a párkapcsolatukat is megkérdőjelezik majd, aminek természetesen félrelépés éppúgy lehet a vége, mint szakítás.

Az időzítés nagyon lényeges

Egy hosszú távú kapcsolatban óhatatlan, hogy lesznek időnként elutasítások, de nagyon nem mindegy, hogy ezek milyen formában kapnak helyet a hétköznapok során.

Ahogy múlnak az évek, egyre jobban megismeritek egymást, és pontosan tudni fogjátok, mikor vágyik a másik feletek az összebújásra, illetve mikor kívánja azt a háta közepére. Pl., ha a szerelmed alig várta, hogy hazaérkezz, de látja rajtad, hogy életed egyik legrosszabb napja volt, akkor minden bizonnyal nem az lesz számára az elsődleges, hogy minél előbb a hálóban kössetek ki. Ugyanígy, ha tudja rólad, hogy számodra az egyik legjobb feszültséglevezető lehetőség az ágytorna, akkor annak ellenére is szeretkezni akar majd veled, hogy eredetileg nem ez volt a terve.

Bár úgy tűnhet, az elutasítás az évek előrehaladtával gyarapodhat, ennek valószínűleg éppen az ellenkezője fog történni, egyszerűen azért, mert jobban meg fogjátok ismerni egymást.

Ettől függetlenül nem fog kevésbé fájni a lelketeknek a nemleges válasz, de mindezen csökkenteni lehet néhány praktikával.

Az együttlét visszautasítása egy párkapcsolatban: hogyan hat rátok és mit tehettek

Érdemes jobban figyelnetek a másik jeleire, és a korábbiaknak megfelelően alkalmaznotok a „jókor, jó helyen” alapelvet. Segít az is, ha elutasítás esetén kilátásba helyeztek egy másik alkalmat, amikor az elmaradt estét pótolni tudjátok, aktuálisan pedig felajánlotok egy másik lehetőséget a kapcsolódásra, pl. egy összebújást a kanapén. Ki tudja, talán a közelségtől mégis megjön a kedvetek?

Szép gondolat, hogy a szexuális érdeklődés mindkettőtök esetében ugyanakkor jelentkezik, de erre meglehetősen kicsi az esély, nagyon ritkán lesztek egyformán és egyszerre ráhangolódva a szeretkezésekre. Azonban rengeteget számít, hogy az esetleges elutasítást miként kommunikáljátok egymás felé, illetve az is, milyen mértékben engedtek a másik kívánalmainak. Erőltetni nyilván nem szabad és nem is lehet semmit, de létfontosságú összehangolni az igényeket, hiszen a szex, a jó szex igazi alapköve a tartalmas párkapcsolatoknak.

Képek forrása: GaudiLab/Depositphotos.comnd3000/Depositphotos.com

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!