5 egyszerű mód, hogy visszanyerd a munkahelyi motivációd

5 egyszerű mód, hogy visszanyerd a munkahelyi motivációd

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 5 egyszerű mód, hogy visszanyerd a munkahelyi motivációd

„Semmi kedvem bemenni dolgozni!” – sóhajtanak fel sokan reggelente. Ha te is közéjük tartozol, ideje végiggondolni, hogy miként tudnál ezen változtatni. Bemutatunk néhány apró trükköt, ami segíthet benne, hogy újból a kezdeti lelkesedés fűtsön.

Azonosulj a feladattal!

A munka csak akkor lehet motiváló a számodra, ha pontosan tudod, mit csinálsz és milyen céllal.

Gondolj csak bele, milyen fantasztikus érzés, amikor egy ötlet segítségével jóformán a semmiből teremtesz valamit, vagy egy meglévő projektben sikerül óriási előrelépést tenni!


5 oka annak, hogy a kelleténél alacsonyabb fizetést kapsz


Ha tehát legközelebb felmerül benned a kérdés, hogy egyáltalán mivel foglalkoztál aznap, ne szégyellj rá őszintén válaszolni! Egyszerűen nem lehet igaz, hogy semmit.

Elég, ha összeírsz egy listát róla, ami még a legapróbb elvégzett teendőket is tartalmazza. Ily módon látni fogod, hogy egyik napod sem hiábavaló – vagy ha mégis erre a következtetésre jutsz, hát a változtatáshoz is a kezedben a kulcs.

Találd meg az értelmét!

A motiváció másik legfontosabb alappillére a tudat, hogy van értelme az általad végzett feladatnak.

Egészen biztos, hogy valamilyen szinten jót teszel vele az ügyfeleknek, a kollégáidnak, a vállalatnak vagy akárkinek, és rajtuk keresztül tulajdonképpen az egész világnak. Ha nem hiszed, hát figyeld a visszajelzéseket, illetve nézd meg a munkádról szóló statisztikákat!

Értékesítőként például könnyű dolgod van, mert világosan látszik, hogy mennyire végzed a feladatkört hatékonyan.

Tanárként pedig elég rápillantani a diákjaid arcára – ne feltétlenül hagyatkozz tehát a számokra! Amennyiben viszont nem sikerül értelmet találnod a mostani munkádban, valószínűleg eljött az ideje a váltásnak…

Lepd meg magad!

Úgy érzed, hogy ugyanazt a mókuskereket hajtod napról napra? Folyton ismétlődnek a feladatok, és már régóta vágysz valami új impulzusra?

Akkor bővítsd a munkádat egy olyan projekttel, amihez másfajta készségek, képességek vagy tapasztalatok kellenek.

Ezzel szárnyat adhatsz a motivációnak, hiszen a többit is nagyobb kedvvel végezheted.

Bontsd fel úgy a napodat, hogy többféle etap is legyen benne, akár háromórás intervallumokra lebontva.

Ha ugyanis sikerül különböző agyi régiókat működésbe hoznod, a koncentráció lanyhulását gyakorlatilag idegrendszeri szinten akadályozod. Meglátod, egy kis kihívást követően még a legmegátalkodottabb papírmunka sem átok!

Kérj visszajelzést!

A megfelelő visszajelzés a létező legerősebb motiváló tényezők egyike. Nemcsak azért, mert a megérdemelt dicséret segít az önbizalmad építésében, hanem azért is, mert hozzájárul a képességeid fejlesztéséhez.

Ráadásul azzal is szembesülhetsz, hogy korántsem mindegy, miként végzed a teendőket. Ha viszont fogalmad sincs róla, hogyan teljesítesz, hamar úgy érezheted: az egész tökmindegy.

Amennyiben jelenleg visszajelzés-hiányban szenvedsz, bátran kérd meg valamelyik felettesedet vagy akár kollégádat, hogy szakmai szemmel nézzen rá a munkádra, s ossza meg veled, milyen területen kellene rágyúrnod a fejlődésre. Fontos, hogy olyan emberre ruházd ezt a feladatot, aki kellően nyílt és őszinte.

Legyél önállóbb!

A munkahelyi autonómia nem azt jelenti, hogy azt csinálsz, amit akarsz – kivéve, persze, ha kötetlen formában dolgozol, vagy pedig felsővezető vagy.

A legtöbb helyen azonban beosztottként is nyerhetsz mozgásteret, ha a célok lefixálásával kéred, hogy kedved szerint valósíthasd meg az adott projektet.

Amennyiben például még három ügyfelet kell szerezned ebben a hónapban, akkor érdeklődj, hogy ezt elvégezheted-e az általad éppen legkézenfekvőbbnek tartott módszerrel!

Szinte nincs is olyan munkafolyamat, amely ne több apró döntés eredménye lenne – ezekben pedig miért ne lehetnél önállóbb, ha egyszer az visz előre?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást