Egyre több a gond a bölcsességfogakkal!

Egyre több a gond a bölcsességfogakkal!

Címlap / Életmód / Egészség / Egyre több a gond a bölcsességfogakkal!

A fogsorban az utolsó, nyolcas fogak általában a húszas évek elején jelentkeznek először, ezért is kapták találó nevüket. Sajnos azonban egyre ritkábban bújnak ki komplikációk és veszélyes, vagy éppen fájdalmas mellékhatások nélkül…

Esztétikai mellékhatások

A bölcsességfogak növekedésük során több, egészségügyileg vagy esztétikailag veszélyes eredménnyel járhatnak. Tönkretehetik például a gondosan ápolt fogsort, vagy elmozdíthatják a fogszabályzóval helyükre húzott fogakat, amennyiben a növekedéshez nincs elegendő helyük. 

A túlságosan egymáshoz feszülő fogak nem csupán esztétikailag jelenthetnek problémát: minél kevesebb a hely, minél kuszábbak a fogak, annál nagyobb az esélye annak, hogy nem tudod alaposan megtisztítani a fogsorodat. Ennek eredményeképpen könnyebben kialakulhat nálad fogkő, szuvasodás, ami részben a mosolyod szépségét, részben pedig fogaid egészségét is veszélyezteti.

Honnan tudod, hogy nőnek?

A növekedési folyamat nagyon változó formában jelentkezik. Vannak, akiknek úgy bújnak ki a fogaik, hogy észre sem veszik, mások szinte azonnal kínzó fájdalomra panaszkodnak. Általánosan jellemző a zsibbadás, illetve, ha valami gond merül fel, gyakori az állkapocs, állfájdalom, továbbá a fejfájás. Ezek nem mindig jelentenek erős, nyilalló fájdalmat, gyakran inkább zavarónak, idegesítőnek hatnak, és szakaszosan jelentkeznek.

A tünetekkel emiatt nem is kell állandóan számolni – olykor a növekedés hónapokra, évekre is leállhat. Azonban, ha a bölcsességfogak az idő előrehaladtával újból továbbfejlődnek, akkor veszélyes problémákat generálhatnak.

Komoly kockázatok

A bölcsességfogak egyik legnagyobb kockázata abban rejlik, hogy láthatatlanul is okozhatnak panaszokat. Például lehet, hogy nem törődsz túlságosan a néhány hetente jelentkező zsibbadással, fejfájással – miért is tennéd, ha gyorsan elmúlik, és láthatóan nem okoz különösebb gondokat?

Sajnos azonban előfordulhat, hogy a bölcsességfogad növekszik, de teljesen rossz irányban: nem felfelé próbálja áttörni az ínyedet, hiszen akár oldalirányba is fejlődhet. Sőt, a fogad akár már az ínyedben is romlásnak indulhat, és te csak azt veszed észre, hogy komoly gyulladással, és fájdalommal állsz szemben, amikor elér egy bizonyos romlottsági szintet, vagy elkezd nyomni egy ideget.

Cisztákat is okozhatnak

A gyulladás is éppen elég komoly gond, hiszen a kellemetlen és fájdalmas tünetek mellett akár szájzárral is járhat, ráadásul az szintén köztudott, hogy ezek a gyulladások a test egyéb folyamatira is hatást gyakorolhatnak.

Azonban előfordulhat – ahogy azt már említettük –, hogy a bölcsességfog az állkapocscsontban kezd el növekedni. Ez nem csak borzasztóan hangzik, hanem komoly mellékhatásokkal is jár. Az abnormális folyamatra a szervezet gyakran cisztákkal válaszol, amik önmagukban nem veszélyesek, viszont roncsolhatják az állkapocs csontállományát. Ez kezelés nélkül még súlyosabb gyulladáshoz, sőt hosszútávon akár állkapocstöréshez is vezethet.

Van megoldás?

Szerencsére igen. Ennek első lépése egy alapos röntgen, ami azonnal fény derít arra, hogy milyen jellegű problémával állsz szemben. Erre egyébként érdemes sort keríteni már akkor, ha fogszabályzót készíttetsz, nehogy a több éves munkát, a sok-sok befektetett pénzt és időt tegye tönkre a később növekedésnek induló bölcsességfog.

Amennyiben van rá esély, hogy a fogaid rossz irányba nőnek majd, vagy egyszerűen nem férnek be a sorba, érdemes őket már azelőtt eltávolíttatni, hogy panaszokat okoznának. Ha erre nem szánod rá magadat azonnal (mivel előfordulhat, hogy a fogaid sosem kezdenek el nőni, és nem is generálnak problémákat), akkor legalább figyeld magadat, és a tünetek jelentkezésekor már ne húzd az időt!

Hogyan távolíthatóak el?

Amennyiben szükségesnek ítélik meg, a bölcsességfogakat el lehet távolítani – akkor is, ha egyáltalán nem látszanak ki az ínyből. Amennyiben három, vagy négy fogat kell kihúzni, esetleg több a komplikáció, javasolni szokták a műtéti beavatkozást, amit altatásban végeznek.

Ha „csak” egy-két fog eltávolításáról van szó, akkor inkább a helyi érzéstelenítés a bevett gyakorlat. Erről mindig egyénileg döntenek a szájsebészek, de azzal számolnod kell, hogy a műtét után általában egy-két hét, míg teljesen leapad a duzzanat és néhány nap múlva varratszedésre is vissza kell menned. A gyógyulás már nem annyira fájdalommentes, de fájdalomcsillapítókkal, jegeléssel, pépes ételekkel könnyebben átvészeled majd a nehéz napokat.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!