Egyre több a női autóvezető, ők ezekre figyeljenek

Egyre több a női autóvezető, ők ezekre figyeljenek

Címlap / Kikapcsolódás / Tech és kütyük / Egyre több a női autóvezető, ők ezekre figyeljenek

Bár még mindig tartja magát az a sztereotípia, hogy a hölgyek nem vezetnek jól, a helyzet az, hogy egyre több a női autóvezető, és bizony, jól is vezetnek. Persze nőként némiképp nehezebb elvégezni az autó karbantartási feladatait, sokan pedig nem is nagyon tudják, hogy mit is kellene tenni, hogy felkészítsék autójukat a melegebb, tavaszi-nyári időszakra. A következőkben nekik adunk egy kis segítséget. (x)

Mire figyeljünk a nyári gumi cseréjénél?

Az autónk nyári felkészítésének első lépése, hogy lecseréljük a téli abroncsokat nyáriakra. Az abroncsgyártóknak erre van is egy aranyszabálya, mégpedig az, hogy akkor jön el a csere ideje, ha a hőmérséklet tartósan 7 fok felett van. Ez persze elég változó, hogy mikor történik meg, ha hűvösebb a tavasz, akár április végéig is kitolódhat a csere. Ugyanakkor akármilyen kellemes tavaszi idő van februárban, a március közepét mindenképp célszerű megvárni az abroncscserével.

Amikor elvisszük az autónkat a gumiszervizbe, mindenképp érdemes rákérdezni, hogy a téli gumi, ami lekerült, megfelel-e a következő szezonra, de a felkerülő nyári gumik állapotát is érdemes ellenőriztetni. Ha a szakember szerint szükséges, akkor érdemes elvégeztetni a centrírozást, vagyis az abroncs kiegyensúlyozását. Emellett a futómű állapotának ellenőrzése se maradjon el ilyenkor, és ha nem megfelelő, akkor célszerű a futómű beállítást is kérni az abroncscsere mellé.

A cserekor természetesen a guminyomást is beállítják, melyet érdemes időnként ellenőriztetni, és ha szükséges, fújni egy kis levegőt az abroncsokba.

A gumicserén túl, avagy mit tegyünk még, amivel felkészítjük autónkat a nyárra?

Az autó nyári felkészítése azonban nem áll meg ott, hogy kivesszük a jégoldót meg a jégkaparót, és feltetetjük a nyári gumikat. A tavaszt mindenképp érdemes az autószerelőnél kezdeni, és átnézetni a kocsit. A folyadékszintek ellenőrzése lényeges lépes, ami nemcsak a szélvédőmosó folyadék cseréjét jelenti, de a hűtőfolyadék, a fékfolyadék, illetve a motorolaj szintjének ellenőrzése is elengedhetetlen, hogy biztonságosan közlekedhessünk nyáron is.

Ha hosszabb nyári utakat tervezünk, lényeges, hogy az autó a lehető legjobb állapotban legyen, hiszen nagyon kellemetlen, ha távol az otthonunktól hagy cserben minket. A folyadékszintek ellenőrzése és beállítása mellett érdemes egy általános ellenőrzést végeztetni az autón, amikor megérkezik a melegebb idő.

A komfortos utazás érdekében a klímát sem szabad kifelejteni az ellenőrzésből, és ha szükséges feltöltetni.

Tanácsok a tavaszi/nyári vezetéshez

Minden évszaknak/szezonnak megvannak a maga kihívásai. Nyáron készüljünk fel rá, hogy többen lesznek az utakon, így fokozottabban oda kell figyelünk a vezetésre. Emellett nemcsak a személyautókból lesz több a forgalomban, hanem motorosból, biciklisből, de mezőgazdasági gépekből is, melyek lassítják a forgalmat. A nyár emellett az útépítések, útjavítások szezonja is, így erre sem árt felkészülni. Mivel a napsütés és a hőség csökkenti a koncentráló képességünket, a vezetés is nehézkesebben mehet, így mindenképp ügyeljünk rá, hogy legyen víz az autóban, mi pedig óvatosabbak legyünk az átlagosnál ilyenkor.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!