Egyre gyakoribbak az online állásinterjúk – 3 baki, amit el kell kerülnöd

Egyre gyakoribbak az online állásinterjúk – 3 baki, amit el kell kerülnöd

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Egyre gyakoribbak az online állásinterjúk – 3 baki, amit el kell kerülnöd

Az online állásinterjúk egyre gyakoribbá váltak az elmúlt időszakban, hiszen sokkal rugalmasabb körülményeket biztosítanak mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára. Még, ha nem is váltják ki teljes mértékben a személyes találkozást, szűrőnek tökéletesek. Én már többször is éltem ezzel a lehetőséggel, és bár nem interjún vettem részt, hanem szakértőkkel, interjúalanyokkal beszélgettem az internet segítségével, azt meg kell említenünk, hogy ennek a rugalmas tárgyalási formának is akadnak szabályai.

Éppúgy meg kell adni a módját

Attól, hogy nem személyesen találkoztok, még igenis árulkodó a ruházatod, és sokat elmond rólad, miként ülsz oda a képernyő elé. Természetesen nem muszáj tűsarkút választanod, de a csinos és diszkrét felsőrész alapvető. Én egyébként azt tanácsolom, hogy teljes egészében öltözz fel, mert sokkal több önbizalmat ad számodra, ha úgy ülsz leendő munkaadód elé, ahogy azt személyesen is megtennéd.

Ezzel ráadásul elkerülheted azt a bakit is, hogy megfeledkezz magadról, és adott esetben megvillantsd a kinyúlt mackónadrágodat, amit a méregdrága, elegáns blúzodhoz kaptál fel. Előfordulhat, hogy valamit elfelejtettél odakészíteni az interjúhoz, vagy véletlenül bekopogtatnak hozzád, és ilyenkor bizony nem jön jól, ha kiderül, hogy csak félig-meddig készültél erre az interjúra. 

Tegyél egy próbát!

Azt remélhetőleg mondani sem kell, hogy ahol a tárgyalást tervezed lebonyolítani, ott a háttérben ne legyen semmi zavaró: tüntesd el a rendetlenséget, és lehetőleg fal elé ülj, az ablakkal, fénnyel szemben. Nem szerencsés, ha úgy foglalsz helyet, hogy ajtó van mögötted, főleg, ha nem egyedül élsz, és bárki betoppanthat a magánbeszélgetésbe. Mielőtt ténylegesen elkezdődne az interjú, érdemes tenned egy próbát a kameraképpel.

Ülj le kényelmesen, és ellenőrizd le, mit fog látni a beszélgetőpartnered! Ezzel egyúttal beállíthatod a fényeket is és megnézheted, hogyan mutat rajtad a felsőd, nem lett-e túl erős a sminked.

Szerencsés, ha nem a telefonodról intézed az interjút, hiszen nem túl egyszerű megfelelő szögben beállítani a készüléket, és nem is igazán fest rólad profi képet, ha a tárgyalás közben mozgatod, esetleg lecsúszik az állványról. Erre a célra sokkal jobb egy fix kamera, vagy a laptopodba épített változat, amivel ráadásul jóval kisebb eséllyel lesz probléma.

A tárgyalás során fontos a szemkontaktus, ezért próbáld úgy tenni a kamerát, hogy miközben belenézel, egyszerre láthasd is a beszélgetőpartneredet!

Előkészületek

Sokan úgy vélik, jóval kevesebb stresszel jár az otthoni interjú, ami részben igaz is, hiszen a megszokott környezetben kell számot adnunk a tudásunkról. Ugyanakkor sok szempontból több a stressz, hiszen mindenről neked kell gondoskodnod: először is arról, hogy ne zavarjanak, hogy ne legyen idegesítő háttérzaj, pl. ne menjen a mosógép és lehetőleg ne fúrjon a falszomszédod éppen semmit.

Érdemes annak is utánajárnod, hogy a szolgáltatód nem tervez-e véletlenül pont arra a délelőttre karbantartási szüntetet, mert nagyon idegesítő tud lenni, ha elmegy az internet, vagy szakadozik a kép, miközben éppen a fizetésben próbáltok megegyezni, vagy állandóan vissza kell kérdezned, mert nem hallottad a HR-est.

Emiatt célszerű az internettel, alkalmazással is próbát tenni az éles interjú előtt, bátran hívd fel valamelyik barátnődet a teszt miatt. Ez azért is szerencsés, mert ha évek óta nem használtad a választott programot, akkor jó eséllyel várnak rád frissítések, és nem túl jó beugró, ha ezek miatt késel el az online találkozóról.

Kép forrása: deagreez1/Depositphotos.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!