Pénz és hivatás

Egyre fejetlenebbül Black Friday-ozunk! Ahogyan kellene

Karácsony előtt szuper lehetőség minden leárazás, hiszen ajándékokra vadászunk és szeretnénk mindezt olcsón, praktikusan megúszni. A november végi Black Friday azonban, amikor egy napig, vagy egy hétvégén át valóban hatalmas akciókkal kecsegtetnek minket, könnyen fejetlenségbe és felesleges vásárlásba fordulhat át. Hoztunk néhány hasznos tippet, hogy hogyan használd ki jól ezt a lehetőséget.

A fekete péntek, vagyis a Black Friday az Egyesült Államokból származó megnevezés, a hálaadás utáni pénteket szokták így nevezni, amely az USA-ban hivatalosan is a karácsonyi vásárlási szezon kezdete. Bár a hatvanas évek óta létezik a kifejezés, igazán a kilencvenes években vált általánossá így hívni november utolsó péntekjét, hétvégéjét. Magyarországon először 2013-ban tartották meg a kiskereskedelemben ezt a napot, azóta pedig már nálunk is szokássá vált ekkor kezdeni a nagy karácsony előtti shoppingolást. 

Vedd komolyan, hogy mit engedhetsz meg magadnak

Nagyon szükségszerű az a csizma? Biztos, hogy le kell cserélni a függönyöket? Hirtelen minden nagyon olcsónak tűnik, és te úgy érzed, hogy belefér a költekezés, de ilyenkor még inkább észnél kell lenned és ne veszítsd szem elől, hogy csak addig nyújtózkodhatsz, ameddig a takaród ér. Nem biztos, hogy azért mert valami épp áron alul beszerezhető, arra valóban szükséged van.

Tarts szem előtt ezt az ajándékozásnál is, hiszen azért, mert most épp olcsó egy háztartási eszköz, egyáltalán nem biztos, hogy édesanyád pont arra vágyik…

Olvastad már?  10 halloween parti falatka, amitől kitör a frász

Készülj fel!

Tudod, hogy mit akarsz? Vannak konkrét céljaid, hogy mit szeretnél beszerezni a nagy leárazáson? Ha igen, akkor már előre keresd ki a pontos márkát és ments el legalább 2-3 linket, ahol jó eséllyel kapható és le is lesz árazva. Így amikor végre valóban elkezdődik az akció, nem kell majd keresgetned és nem viszik el az orrod elől a legjobb dolgokat, hiszen már rég ott van minden a „kosaradban”.

Érdemes résen lenned, hiszen sajnos sokan akarják ilyenkor hamis árakkal átverni a vásárlókat, így mindig több forrásból tájékozódj egy adott termék tényleges értékéről.

ArturVerkovetskey/depositphotos.com

Iratkozz fel néhány hírlevélre!

A legtöbb hírlevél roppant bosszantó és csak arra jó, hogy megteljen tőlük a levelezőnk, de ilyenkor igazán hasznos lehet, ha előre tudod, hogy melyik üzletben mit fognak leakciózni. Iratkozz fel a november végi leárazások előtt néhányra, ami érdekel, így első kézből fogsz értesülni mindenről.

Az üzletek gyakran olyan kuponkódokat osztogatnak, amiket csak a saját ügyfeleik számára tartogatnak.

Ismerd meg a jogaidat

Tudd, hogy hány napig viheted vissza, ha mégsem tetszik, és mit tehetsz, ha nem vagy elégedett a minőséggel.

Nézz utána annak is, hogy ha online rendelsz meg valamit, akkor milyen lehetőségeid lesznek a visszaküldésre, vagy el tudod-e vinni bármilyen boltba, hogy visszacseréld, így nem kell túlságosan stresszelned majd azon, hogy rossz üzletet csinálsz.

Tervezd meg az útvonalat

Ha nem online készülsz vásárolni, hanem inkább személyesen járod az üzleteket, akkor mindig legyen stratégiád. Írj listát, tervezd meg az útvonalat és azt is, hogy egészen pontosan mit akarsz venni. Ne hagyd, hogy néhány kirakat eltérítsen, hiszen akkor egészen biztosan sokkal tovább tart majd az egész vásárlás, ráadásul valószínűleg többet is fogsz költeni, mint amennyit terveztél.

Olvastad már?  5 apróság, amivel beköltözik az igazi hangulatos ősz az otthonodba

rawpixel/depositphotos.com

Légy praktikus

Ez egy hosszú menet is lehet, így ha valóban nekivágsz, akkor öltözz kényelmesen, egyél előtte és legyen nálad ásványvíz is, hiszen tömegre és cipekedésre kell számítanod. Ha jót akarsz magadnak, indulj korán, így talán megelőzöd a legnagyobb tömeget és nem csak kifosztott polcokat találsz.

Ne felejtsd el, hogy miért csinálod

Azért, mert praktikus, ne felejtsd el, hogy miért csinálod. Jó lehetőség ez a leárazás arra, hogy beszerzed a szeretteid karácsonyi ajándékát, amihez pedig jó esetben társul az érzés, hogy tudod, ezzel örömet fogsz szerezni valakinek. Bármilyen macerásnak is tűnik néha a karácsony előtti roham, csak rajtad múlik, hogy kihozod-e belőle a legjobbat.