Le az egyhangú plafonnal!

Le az egyhangú plafonnal!

Címlap / Otthon / Dekor / Le az egyhangú plafonnal!

A plafon kialakításánál a legtöbb esetben megfeledkezünk arról, hogy igenis rengeteg lehetőség áll rendelkezésünkre, nem kell leragadni az egyszerű, egyszínű, fehérre festett felületnél. Nyugodtan engedjük szabadjára a fantáziánkat, ám előtte mindenképpen tervezzünk és rajzoljunk, vagy legalább képzeljük el, amit csinálni szeretnénk, nehogy plusz munka legyen a vége.

Natúr

Alapesetben remek megoldás, ha egyszerűen natúr formájában hagyjuk a plafont.
Ekkor láthatóvá vállnak a gerendák és a lécek, amiket természetesen le kell lakkozni, de akár le is festhetjük. Csodálatos és természetközeli hangulatot képesek teremteni az egész házban.

Kiszögellések

Nem kell, hogy a plafon mindig teljesen sík legyen. Némi álmennyezet betoldásával érdekes, lépcsőzetes kialakítást is létre tudunk hozni. Ebben az esetben, mintegy plusz jó dologként még arra is lehetőségünk nyílik, hogy a világítást elrejtsük.
Ez remek megoldás lehet a hálószobában, ahol nincs feltétlenül szükségünk az éles fényre. A rejtett hangulatvilágítással azonban igen csak romantikus hangulatot tudunk teremteni.

Minták

Nem szabad megijedni a mintáktól a plafonon. Bár való igaz, nem éppen a legjellemzőbb, de remekül tud mutatni. Akár saját kézzel festünk, akár szalvétatechnikával viszünk fel formákat, akár egy szép, mintás tapétát szemelünk ki, mindenképpen különleges hatást fogunk elérni.
Arra azért figyeljünk, hogy ne legyen túl sok forma a felületen, mivel akkor zsúfolt, fullasztó hatást érhetünk el.

Stukkók

Bizonyára már mindenki találkozott gyönyörűen kivitelezett gipsz stukkókkal, ha máshol nem, hát a múzeumokban.
Bár valóban nagyon elegáns kinézetet kölcsönöz a térnek, ettől még bővel elférhet egy otthoni szobában. Ha azonban soknak érezzük, akkor keresgéljünk egy kicsit, mivel találhatunk vidámabb formákat, esetleg elkészíttethetjük saját elképzelésünket is.

Kiegészítők a plafonon

Ha körbesétálunk egy lakberendezési boltban, a csillárokon kívül még nagyon sok olyan dolgot találhatunk, ami a plafon, és ezzel együtt a holt terek dekorálására szolgál.
Nem kell tőlük megijedni, hiszen nagyon is sokat tudnak dobni a szoba hangulatán. Egy szélcsengő, lelógatott üveggömbök, vagy csak a plafonon tekergőző, színes szalagok is remekül tudnak mutatni.

Nagy a belmagasság?

A régi, polgári lakásokban sokszor meglepően nagy a belmagasság. Ezt ki lehet használni arra, hogy galériát alakítsunk ki bennük. Ha azonban ehhez nincs elég pénzünk, vagy nem szeretnénk ez a megoldást, de zavar a nagy tér, akkor tegyünk anyagot a plafonra. Válasszunk könnyed, légies, részben áttetsző kelméket, és hasasan lógassuk fel őket a mennyezetre.
Egyrészt gyorsan megszabadulunk a magasságtól, miközben keleties hangulatot varázsolunk, másrészt alkalmunk nyílik különleges világítási lehetőségek kipróbálására (pl.: karácsonyi égőfüzért lógathatunk a kelme közelébe, hogy azon keresztül érje a szobát a fény).

Extrém

A hálószobákban, a legtöbb esetben csak a hangulatvilágítással próbálják meg fokozni a hangulatot. Ha ennél egy kicsit extrémebb megoldást szeretnénk, akkor boríthatjuk a mennyezet egy részét tükörcsempével is. Ezzel egyrészt garantáltan forró pillanatokat szerzünk az erotikus játékainkhoz, mivel olyan szögből lesz rálátásunk a történésekre, amiről addig még csak nem is álmodtunk – másrészt a szoba méreteit, és a világítás hangulatát is befolyásolni tudjuk.
Akkor is tökéletes megoldás lehet, ha kicsinek érezzük a teret, vagy a fényt szeretnénk megsokszorozni. Ez azonban egy igen extrém megoldás, így mielőtt belevágunk, alaposan gondoljuk végig a lehetőséget.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást