Pénz és hivatás

Egyetlen dolog az asztalodon, ami sikeresebbé tesz – Nem is gondolnád, mi az!

Egyetlen dolog az asztalodon, ami sikeresebbé tesz – Nem is gondolnád, mi az!

Vannak növények a munkahelyeden? Esetleg van egy virág a te asztalodon is? Ha igen, akkor ez után talán még nagyobb figyelmet és törődést szentelsz majd neki, ha pedig még nincs, akkor ideje beszerezni egyet! Kutatók szerint ugyanis ez lényegesen megnövelheti a munkakedvedet, és még a teljesítményedet is fokozza! Lehet, hogy éppen ez az a kis plusz, ami hiányzik az előreléptetéshez? Ki tudja!

Több zöld, több pénz?

A kutatás vezetője, Marlon Nieuwenhuis, a School of Psychology szakembere szerint egy kis zöld folt jót tesz a munkakedvnek. Azokban az irodákban, ahol volt némi növényzet is a munkaterületen, a dolgozók elkötelezettebbnek, lelkesebbnek mutatkoztak a munkájuk iránt, mint azok, akik minimalista környezetben, kevés bútor között és növények nélkül dolgoztak.

A különbség egyébként nem csak eszmei szinten, de nagyon is kézzel fogható eredményekben is megnyilvánult: azok, akik virágot tartottak az asztalukon, 15%-kal produktívabbak voltak, mint azok a kollégák, akik nem tartottak virágokat az irodában. Így aztán, a kutatócsoport szerint egy kis zölddel a másik zöld hasú is gyorsabban jön majd: a virágos környezet magasabb profitot jelenthet.

„A tanulmányunk azt bizonyítja, hogy megtérülő befektetés az irodai környezet fejlesztésébe fektetni” – mondta el Nieuwenhuis.

A kevesebb több – vagy mégsem?

A csoport arra is rámutatott, hogy ez az egyetlen tanulmány eddig, ami hagyományosabb, zöld környezet előnyeit mutatta ki az újabban divatos, letisztult, szinte spártai hangulatot árasztó, minimalista irodákkal szemben.

Míg egyesek szerint ez a környezet ideálisabb munkára, mert semmi nem tereli el a figyelmet, az új tanulmányból úgy tűnik, hogy jobban megy a munka, ha jobban érezzük magunkat, ehhez6 pedig az kell, hogy olyan környezetben legyünk, ahol nem minden csak a munkát juttatja eszünkbe.

A kutatók persze egyetértenek azzal, hogy a tiszta, rendezett, átlátható környezet segíti a munkafolyamatokat, de szerintük ha ezekbe a letisztult irodákba néhány növény is bekerül, akkor az itt dolgozók szellemileg, kognitívan és érzelmileg is elkötelezettebbek lesznek a munkahelyük, illetve a munkájuk iránt.

Alex Haslam professzor, a The University of Queensland’s School of Psychology kutatója, a tanulmány társszerzője elmondta, az ilyen jellegű kutatások segíthetnek abban, hogy „okos” munkahelyeket alakítsunk ki, melyek valóban elősegítik a hatékony munkavégzést.

„Az újabban divatos felfogás szerint az irodákba nem való semmi, ami nem a munkához kapcsolódik, és a minimalista nézet szerint a kevesebb több. Mi most bebizonyítottuk, hogy a kevesebb néha egyszerűen csak kevesebb” – mondta a professzor.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást