Ez tehet arról, hogy imádod a kutyákat, vagy sem

Ez tehet arról, hogy imádod a kutyákat, vagy sem

Címlap / Életmód / Ez tehet arról, hogy imádod a kutyákat, vagy sem

Rengeteg ember van, aki megőrül a kutyákért, és legszívesebben az utcán sétálva mindegyiket egyesével megsimogatná. Aztán ott vannak azok, akiknek ugyan nincs semmi gondjuk velük, de nem igazán vágynak kutyát tartani az otthonukban. Erről az egészről pedig egy bizonyos dolog tehet.

Nemrég svéd és brit kutatók együttesen próbálták megvizsgálni azt, hogy vajon a kutyák iránti szeretet öröklődik-e, vagy szimplán az befolyásolja, hogy gyerekként mit láttál, és a szüleid engedték-e, hogy legyen házi állatotok. Ezt úgy tették meg, hogy több mint 35 ezer egy- és kétpetéjű ikerpárt vizsgáltak meg 1926 és 1996 között, egy hosszabb kutatási folyamat során. Ezáltal tudták megállapítani, hogy vajon a környezeti tényezők befolyásolják-e jelentős mértékben, hogy valaki imádja a kutyákat, vagy sokkal inkább valami egészen más áll a háttérben. És nagyon érdekes dolgokra bukkantak!

Ugyanis felfedezték, hogy nagyon nagy befolyással van egy emberre a genetikája, és a résztvevők több mint felénél meg tudták állapítani, hogy a kutyák iránti szeretet a génjükbe van kódolva.

Vagyis nem csak attól függ, hogy gyerekként milyen ebekkel hozott össze az élet, vagy idősebb korodban volt-e sajátod, hanem attól is, hogy mit örököltél a felmenőidtől.

Gondolj például a szüleidre, nagyszüleidre. Rájuk mi a jellemző? Nagy a valószínűsége annak, hogy ha te megőrülsz a kutyákért, ők is szeretik őket, vagy volt az életükben olyan eb, akiért nagyon rajongtak. Hiszen gyakori, hogy valaki egy kutya elvesztése után nem meri magát még egyszer kitenni ennek, és nem fogad örökbe újabbat. De attól még kedveli őket, és szívesen meg is simogatja a kutyákat.

A kutyák iránti szeretet csodálatos hatásai

A kutatók elárulták, hogy a sikeres eredmények láttán következő felmérésükben azt fogják megnézni, hogy melyek azok a génvariánsok, amelyek befolyásolják, hogy valaki örökbe fogad-e kutyát vagy sem. Hiszen könnyen lehet, hogy a döntéseidet az is befolyásolja, milyen génekkel rendelkezel, és ez az oka annak, hogy annyira szeretnél végre saját kis kedvencet. Vagy éppen ez az oka annak, hogy valaki szereti a kutyákat, de mégsem vágyik sajátra.

Mindettől eltekintve az viszont már bebizonyosodott, hogy elég sok pozitív hatása van egy kutyának a háznál. Például egy kisgyermeknek kifejezetten jót tesz, ha gyakran érintkezik vele, mert erősíti az immunrendszerét, csökkenti az allergiára való hajlamot, ráadásul nyugtató hatással van a lélekre. Utóbbi a felnőttek esetében is igaz! Nem véletlen, hogy egyes statisztikák szerint az emberek jobban alszanak egy kutya társaságában, mint a saját párjuk mellett.

Arról nem is beszélve, hogy egy magányos ember lelki világával csodákat művel egy kutya, és még akár szociálisan nyitottabbá is teszi!

Sőt, egy kutya igényli a gyakori sétálást és játékot, ezért rengeteg gazdi számolt be arról, hogy miután lett egy házi állata, ő maga is sokkal aktívabb, sportosabb életet élt, ami egészségügyi szempontból sem utolsó!

Úgyhogy mostantól, ha valaki megpróbál lebeszélni téged egy kutya örökbe fogadásáról, szimplán csak annyit kell mondanod neki, hogy nem tudsz nemet mondani, hiszen mindez a génjeidbe van kódolva!

Kép forrása: pexels.com

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást