Egyedi lakásdekorációs ötletek egy kis újragondolással, kevés pénzből

Egyedi lakásdekorációs ötletek egy kis újragondolással, kevés pénzből

Címlap / Otthon / Dekor / Egyedi lakásdekorációs ötletek egy kis újragondolással, kevés pénzből

Rengetegen szenvednek, mert otthonos lakásra vágynak, de anyagilag nem igazán engedhetnek meg maguknak nagy beruházásokat. Tény, hogy spórolás közben sok idő kell, mire mindennek a végére érsz, de néhány praktikával rengeteget javíthatsz a helyzeten.

Válaszd a minimalista stílust

Sok előnye van annak, ha nem akarsz mindenütt kacatokat elől hagyni. Egyrészt így gyorsabban a végére érsz a takarításnak, másrészt a helyiség nem kelt zsúfolt (és ezáltal rumlis) hatást, harmadrészt pedig olcsóbb, ha kevesebb hangsúlyos tárgyból teremted meg az egységes berendezést.

Ha megközelítőleg ezt az irányelvet követed, akkor szerezz be néhány mutatós vázát, üvegdíszt, a szoba berendezéséhez illő képkeretet a közös fotóknak, esetleg néhány szobrot, de másra nem lesz szükséged. A legolcsóbb lelőhelyeknek a nagyobb eurós boltok számítanak, ezekben érdemes körülnézned.

 

Szőnyeg- és függönykérdés

Persze ezen is lehet spórolni, de példának okáért egy új szőnyeg olyan változásokat tud hozni egy szobába, amit nem lehet másként pótolni. Érdemes figyelni az akciókat, mert sokszor nagyon jó négyzetméter árakért kínálják a minőségi szőnyegeket, ekkor célszerű lecsapni a választott darabra.

Ezen felül a függönyök azok, amik sokat dobnak a helyiség hangulatán. Ha spórolnod kell, válassz díszcsíkokat, tehát csak kb. egy méter széles anyagdarabokat vásárolj, amit aztán szegj be. Egy párszáz forintos függönycsipesszel még különösebbé teheted a végeredményt.

 

Hogyan dekorálj a konyhában?

A legolcsóbb megoldás, ha a már meglévő és használatos tárgyaiddal dekorálsz. Ha komplett készletet vásároltál a fakanalakból, akkor azokat a dobozukba állítva máris használhatod díszként, legfeljebb tegyél rá egy textil masnit.

Apró fogantyúk segítségével a vidám bögrék díszíthetik a falat, de a fűszerszórók is nagyon látványosak tudnak lenni.

Az asztal közepére, egy szép tálcára kerülhet mindig a friss sütemény, illetve a fűszernövények díszítő erejéről sem szabad megfeledkezned.

 

Növényeket mindenhova

Ha már a fűszernövényeket megemlítettük, nem mehetünk el szó nélkül a többi szobanövény mellett sem, hiszen ezek csodás hangulatot teremtenek minden otthonban. Ha spórolnod kell, akkor természetesen ne a méregdrága, különleges és hatalmas fajok között keresgélj, inkább érdeklődj a barátaidnál. Sokan a ritkítás során egyszerűen kidobják a hajtásokat, amiket te kiválóan fel tudsz használni.

Emellett nézelődhetsz a virágboltokban, kertészeti szaküzletekben, hiszen az (egyelőre) apróbb növényeket párszáz forintért beszerezheted, néhány év alatt azonban csodásan meg fognak nőni gondoskodás mellett. A kaspókról sem kell lemondanod, pár szász forintért vehetsz műanyag utánzatokat, csak közelről lehet megmondani róluk, hogy nem eredetiek.

 

Dekorálj saját kezűleg

Sokak szerint csak balul sülhet el a saját kezű dekoráció, de természetesen ez nem igaz. Rengeteg inspiráció akad az interneten, amik segítségével nem csupán egyedi hangulatot teremthetsz a lakásban, hanem olcsón meg is úszhatod a beruházást.

Csak néhány példa erejéig: használt befőttesüvegbe rakhatsz szép kavicsokat, amikre állíthatsz mezei növényekből csokrot. Decoupage technikával egységes képkereteket varázsolhatsz a helyiségekbe, nem is beszélve a fürdőszobáról, ahol így az összes elem új ruhát kaphat. A színes üvegeidből csodálatos vázák válhatnak, különleges hangulatot adva a helyiségnek.

Egy régi konzerves dobozt kartonruhába öltöztethetsz, máris kész a testreszabott kaspó…

 

Legyen valami eredeti!

A lakás attól is otthonos lesz, ha mindig az éppen aktuális hangulatot árasztja. A természet ébredésekor tavaszit, nyugvásakor őszit, télen karácsonyit… ezekhez sok-sok apró kellék kell, de ha minden évben beszerzel néhányat, amit aztán félreteszel a következő szezonig, akkor olcsón és látványos variálhatod a helyiségek hangulatát.

A négy évszaknak megfelelően érdemes négy dobozt összegyűjtened, s ezek mindegyikébe pakold bele a megmaradt, illetve később is felhasználható kellékeket.

Ilyenek a különféle figurák, fellógatható dekorációk, koszorúalapok, karácsonyfadíszek stb. Amint megérkezik az új évszak, nincs más dolgod, mint elővenni az aktuális dobozt és meglátod, csak pár száz forintnyi újdonsággal kell kiegészítened a tökéletes hangulat érdekében.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást