Divat / Stílus

Az egyedi cipők világában – Interjú Vágó Réka cipőtervezővel

Az egyedi cipők világában – Interjú Vágó Réka cipőtervezővel

Ha különleges cipőkben szeretnél gyönyörködni, esetleg meglepnéd a szeretteidet (vagy saját magadat) egy egyedi tervezésű darabbal, Vágó Réka márkájánál jobbat keresve sem találhatnál! A tehetséges magyar designer 10 évvel ezelőtt indította el a REKAVAGO-t, azóta pedig magyar és külföldi hírességeknek egyaránt tervezett már cipőket, de meseszép kollekciókból sem volt hiány az elmúlt években. Most mesélt nekünk az idei divatról, a tervezés legizgalmasabb részeiről és készülő munkáiról.

Idén 10 éve, hogy elindítottad saját márkádat, a REKAVAGO-t, ami azóta egyre nagyobb népszerűségre tesz szert. Gondoltad volna akkoriban, hogy ilyen sikereket fogsz elérni vele?

Azzal a tervvel vágtam bele, hogy szép cipőket készítsek, és márkát építsek. Vagyis igen, a siker is be volt (és van) kalkulálva, de ezt igazából a munkán, a gyönyörű cipőkön és a márka népszerűségén keresztül lehet elérni.

Mit szeretsz legjobban a munkádban?

A legjobb rész az, amikor egy új tervem alapján elkészül a mintacipő a gyárban. Amikor az alapanyagokból és az én ötletemből egyszer csak megszületik a cipő. Elképesztően jó érzés! Menet közben még tudok alakítani rajta, és amikor végre elkészült, rögtön fel is tudom próbálni. 

Miért a cipők? Mi volt az oka annak, hogy ezzel a területtel kezdtél el foglalkozni?

Táncosként egészen különleges, bensőséges kapcsolatom van a cipőkkel. Miután ez a legfontosabb eszköz egy táncos számára, nekem az egyik legjelentősebb kiegészítő lett; a divatban, a designban pedig ez a terület ragadott meg a leginkább. Ezen kívül szeretem a bőrt is, az alapanyagot. Gyönyörű természetű anyag, bár azt hozzá kell tennem, hogy manapság egyre izgalmasabb műbőrökkel és textilekkel tudok dolgozni, így azok is nagyobb teret nyernek a kollekciókban.

Rengeteg hírességnek terveztél már cipőt. Melyik volt a legnagyobb kihívás?

Mindig kihívás olyan személynek tervezni, aki szem előtt van, akire jóval nagyobb figyelem irányul, pláne abban az esetben, ha még soha nem találkoztál vele. Úgyhogy a legizgalmasabb projekt számomra az volt, amikor Famke Janssen itt forgatott Budapesten, és neki kellett készítenem egy cipőt a filmhez, úgy, hogy soha nem találkoztunk – a lábméretet is más adta oda. Amikor végül kész lett a cipő, én vittem el, és jó lett neki, úgyhogy a projekt sikeres volt. Az már csak plusz poén volt, hogy Famke elhozta magával a kutyáját a forgatásra, akit az én akkori kutyám majdnem megzabált. 

Képek forrása: rekavago.com

Van olyan cipő, aminek a tervezésére nagyon szívesen emlékszel vissza? Esetleg van abszolút kedvenced?

Sok cipő készítésére emlékszem, mert érdekes volt például a megrendelő személye vagy a körülmény. Maga a cipőtervezés egyébként bizalmi kérdés, diszkréten kezelem egy-egy munka részleteit. A vevőm, megrendelőm a hírességektől kezdve az itthoni közéleti személyiségeken át a cégvezetőkig bárki lehet, és a személyes beszélgetéseken keresztül ismerem meg igazán az igényeiket. A legkedvesebbek mindig azok a cipők, amik nagyon nagy örömet okoztak. Ezek lehetnek meglepetésnek szánt cipők, vagy azok, amiket maguknak rendelnek akár olyan hölgyek, akik az egyedi igényeik (például egészségügyi okok miatt) miatt máshol nem találnak nőies cipőt.

Végre hivatalosan is beköszöntött az őszi/téli cipők időszaka. Mire készülhetünk, mi lesz idén a hódító trend?

A színes petrol kék, lila, áfonya é​s brandy színű cipők mellett a közép magas sarok és a 60’as évek bokacsizmái hódítanak. A veszkós bokacsizmák is nagyon menők idén, de persze a magassarkúról sem kell lemondani: az örök divat marad. De most lehetőleg kocka sarkakat válasszunk akkor, ha épp nem a klasszikus, szexi tűsarkúra szavazunk.

Minden nő arról álmodozik, hogy legyen a lakásában egy hatalmas gardrób, telis-tele cipőkkel és ruhákkal. Van esetleg olyan darab (akár ruha, akár cipő) a te szekrényedben, amitől sosem tudnál megválni?

Persze, az összes mintacipőmet eltettem a kezdetekig visszamenőleg, ez 12 év termése. Gondolhatod, mennyi hely van mellettük… egyszer jó lesz majd a cipőmúzeumomba. 🙂

Jelenleg milyen projekteken, munkákon dolgozol?

Most a jövő évi, esküvői cipő kollekción dolgozom, amit a Daalaranával fogunk bemutatni, az Abodi márkával közös kollekción. Emellett jövő év legelején lesz egy Los Angeles-i és egy londoni projekt, amiket előkészítek, a Fashion Streeten pedig lesz folytatása a boltunknak. Úgyhogy jelenleg az ezekkel kapcsolatos munkák töltik ki az időmet.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

Nagy terveim, természetesen, de lényegében mindegyik a designhoz és leginkább a cipőtervezéshez kapcsolódik. A tervezői munka mellett pedig szeretném befejezni a doktori tanulmányaimat a MOME-n, ahol idén egyébként tanítok is.

Van esetleg bármilyen tanácsod azoknak, akik szintén a cipőtervezéssel szeretnének foglalkozni?

Tartalékoljanak be kitartásból, szorgalomból és lelkesedésből! Emellett pedig tanuljanak meg jól rajzolni, és mindig legyen náluk ceruza meg jegyzetfüzet.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást