Stílus / Test

Egy tetkó nem tetkó – De miért akarunk egyre többet?

Egy tetkó nem tetkó – De miért akarunk egyre többet?

Mielőtt először tetováltatnánk magunkra, rengeteget gondolkodunk rajta. Melyik testrészünk lenne a legjobb választás, színes vagy fekete-fehér mintát szeretnénk, esetleg megelégszünk egy idézettel? Miután meghozzuk a döntést, és elkészül a tetkó, a legtöbben már biztosak benne, hogy hamarosan ismét betérnek a szalonba. De miért?

A tetkók fénykorát éljük

Sok tetoválóművész gondolja úgy, hogy nem létezik “egyetlen tetkó”, csak olyan, hogy az “első tetkó”. Az emberek többsége ugyanis nem áll meg itt, hanem rövidesen, akár már néhány hónapon belül másodszor is időpontot kérnek egy szalonba.

Az elmúlt években pedig kétség kívül ezek fénykorát éljük, hiszen jobbnál jobb minták közül válogathatunk, a netet pedig csak úgy ellepték az inspirációk.

Mindenkinek van legalább egy olyan ismerőse, aki bátran választott hatalmas, színes mintákat, és olyan is, aki csak visszafogottan varratott egy virágot a bokájára.

Ahány ember, annyi tetoválás!

Egyre népszerűbb

A trend pedig megállás nélkül növekszik, és ehhez elég csak egy kicsit körbenéznünk.

Míg 20-30 évvel ezelőtt felkapták a tekintetüket az emberek arra, ha valaki több tetoválással rendelkezett, addig ma elég csak sétálnunk az utcán, és meg sem tudjuk számolni, hányan jönnek szembe velünk valamilyen mintával a bőrükön.

Az emberek többsége átlagosan 2-7 év közötti időt vár azzal, hogy a második tetkóját is megcsináltassa, de ez a statisztika nem feltétlenül irányadó.

Ha valaki már korábban is két minta között gondolkodott, valószínűleg hamarabb jut döntésre, pláne, hogy tudja, mi vár rá a székben ülve.

Már tudják, mire számíthatnak

Az emberek általában nem szokták elsietni a második tetoválással kapcsolatos döntéseket, hiszen pontosan tudják, mennyire fájdalmas egy varratás, milyen költségei vannak, és utána mennyi odafigyelést igényel.

Ugyanakkor azzal is képben vannak, mit visel el a testük, és hol érik el a fájdalomküszöb csúcsát. Akik egyszer átélték ezt a helyzetet, kevésbé félnek a szituációtól, és könnyebben vágnak bele egy újabb minta elkészítésébe.

Kicsit úgy vannak vele, hogy egy tetkójuk már van, ugyan mi káruk származhatna egy másikból? Mintha átlépnének egy határt, és többé nincs semmi, ami visszatartaná őket.

Az ok, amiért egy nem elég

Valójában persze nincs tudományos magyarázat arra, miért akarunk egyre több tetkót. De a művészek általában már a készítés végénél tudják, ki az, aki a későbbiek folyamán vissza fog még térni. Persze mi kíváncsiak lettünk, így rögtön megkérdeztük a témáról Lillát (25), aki épp néhány hete varratta magára a harmadik tetoválását.

“Az első és a második tetoválásom között nagyon rövid idő, mindössze 4 hónap telt el. Kicsit vicces, mert tényleg azt mondják, aki csináltat egyet, az nem tud megállni ennyinél, és van benne igazság. Amikor az első tetkómat varrta rám a művész, már a székben ülve eldöntöttem, hogy biztosan lesz még egy. Ehhez jelentősen hozzájárult, hogy nem fájt annyira a folyamat, így ez csak megerősített abban, hogy ismét belevágjak.”

Miért tetováltatunk?

Mindenkinek más oka van arra, hogy tetoválást készítsen, így aki sosem vágyott erre, nem feltétlenül tudja, mi késztet erre másokat. Ezért erről is megkérdeztük Lillát, aki őszinte magyarázatot adott.

“Gyerekként láttam tetováló műsorokat, és mindig tetszett az a rengeteg kreativitás, a belefektetett munka és a végeredmény, így már akkor vágytam erre. De talán ami igazán vonzott benne, hogy magamon viselhetem, és szavak nélkül megmutathatnom másoknak azt, ami valóban én vagyok. Számomra ezek a minták mindig valamilyen üzenettel bírnak, és emlékeztetnek arra, hogy sosem szabad feladni, és küzdeni kell az álmaimért”.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást