Ne égjen a körmödre a tanulnivaló!

Ne égjen a körmödre a tanulnivaló!

Címlap / Életmód / Egészség / Ne égjen a körmödre a tanulnivaló!

Tombol a vizsgaidőszak, javában tart az érettségi. Nagy ilyenkor a hajtás, mindenki szeretné bepótolni hiányosságait, ám a nap – sajnos – csak 24 órából áll, ahogy az emberi elme határai is végesek. A fáradtság, kimerültség nem tesz jót sem a tanulási képességnek, sem pedig annak, hogy a vizsgán frappánsnak kellene lenned…

Első és legfontosabb: az ütemterv

Az, hogy beütemezed magadnak a tananyagot, egy dolog. Ám a napirendedet is át kell gondolni, mert úgy kell kialakítani az időt, hogy ne csak a tanulásra, hanem a pihenésre – és egyéb tanulást elősegítő tevékenységekre – is legyen időd. 

Szinte biztos, hogy az ütemterv bizonyos helyeken csúszni fog, így ezt is figyelembe kell venned, tehát legyen legalább egy ,,esőnap” betervezve. Az már más kérdés, hogy az esetlegesen így keletkezett plusz időt mire használod fel.

Tanulást elősegítő tevékenységek, dolgok

A rózsa illat kimondottan jót tesz a tanulási képességnek, tehát érdemes tanuláskor vagy este, lefekvés előtt elpárologtatni pár csepp esszenciális rózsaolajat. Az ananász is jót tesz a felfogó képességnek, ahogy az is, és talán ez a leghatékonyabb, a tanulás utáni alvás. 

A tanulás előtti negyedórás(!) – nem több – szabadban végzett sport több oxigént juttat az agyba. Lányok esetében érdemes megvizsgáltatni a vér vastartalmát, hiszen ez köti meg a véroxigént; a lányoknál nagyon gyakori az alacsony vas érték, ami az agy oxigénellátását nehezíti. 

Ne evés után akarjunk tanulni, ahogy a nassolás sem tesz jót, hiszen evéskor és után a has vérellátása lesz szervezetünknek a prioritás.

Kényelem

A túl ingerdús, vagy viszonylag idegen környezet elviszi a figyelmet másfelé, így olyan helyen alakítsunk ki magunknak a tanuláshoz ,,kuckót”, amit nagyon jól ismerünk. Tehát, ne a tesónk szobájában, a nappaliban tanuljunk, hanem saját jól ismert környezetünkben. 

Nagyon fontos a kényelem, tehát, ha jegyzetelni akarunk, ne fekve az ágyban tanuljunk. Minden, tanuláshoz szükséges dolgot karnyújtásnyira készítsünk ki, hogy ne zökkenjünk ki a tanulás menetéből. 
Ha nem tudunk lemondani a zenéről, kicsit pörgősebb meditációs zenét hallgassunk, ne rádiót, tévét, slágerlistát.
Ezeket inkább a tanulás szüneteire időzítsük, rövid lazításként. Fontos az, hogy folyamatosan pótold a folyadékot, így mindig legyen melletted elérhető közelségbe készítve tea, víz.

A tanulás folyamat

Ne akarjunk mindent egyszerre! Osszuk szakaszokra és ne tanuljuk túl a tananyagot. Egy anyagra fix időt szakítsunk, és térjünk vissza hozzá másnap és harmadnap – valóban – kicsi időre. 

Ha bizonyos szavak, évszámok, meghatározások nem férnek a fejünkbe, írjuk le egy lapra, melyet a táskánkban hordhatunk, vagy kiragaszthatjuk például a fürdőszoba tükör mellé, így folyamatosan rá-rá pillanthatunk.

Legyen nálunk mindig az adott könyv, hiszen adódhatnak olyan negyedórák – például az orvosi rendelőben, tömegközlekedésen – melyek éppen alkalmasak arra, hogy egy kicsit ismételjük a már megtanultakat.

Olvasni, mondani, hallani

Ez a triumvirátus leginkább nyelvtanulásnál hasznos. Olvassuk hangosan a tananyagot, így hatékonyabb lesz a tanulás folyamata. Olyannyira, hogy egy kísérlet szerint, azok, akik így tanultak, négyszer annyi tananyagot voltak képesek befogadni, mint a kontrollcsoport, akik mellőzték ezt a módszert. 

Felmondhatjuk a telefonunkra is a vázlatot (és csak azt, hogy a váz rögzüljön, amit utána lehet ,,tupírozni”, csinosítani), és útközben az iskola, munkahely felé hallgassuk.

Tanítsunk, hogy tanuljunk!

Érdemes közvetlenül a vizsga előtt egymás között felosztani a már megtanult anyagot, és a megtanult vázlat szerint elmondani tanulótársainknak. Így pontosíthat mindenki saját vázlatán, javíthatja az esetleges tévedéseket. 
Aki a többieknek ,,tanít”, az egyre jobban látja majd saját tételeiben az összefüggéseket, annak ,,csontvázát”, egyre jobban kiismeri a témát. A témákról való közös beszélgetés is kimondottan jót tesz a memorizálásnak.
Tanulni meg kell tanulni, ahogy azt is meg kell tanulni menet közben, hogyan jussunk gyorsan olyan elmélyült állapotba, amikor fogékonyabb az agy, ki tudja zárni a külvilágot. 
Azt is meg kell tanulni, hogy csak kipihent ember képes megfelelő színvonalat nyújtani, csak a kipihent agy fogékony. Ahogy az is fontos, hogy nem lehet mindent tökéletesen megtanulni, csak törekedni lehet erre.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást