Isteni, egészségtudatos fermentált szendvicskrémek magyar kézből – interjú a Zabola Firma alapítójával

Isteni, egészségtudatos fermentált szendvicskrémek magyar kézből – interjú a Zabola Firma alapítójával

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Isteni, egészségtudatos fermentált szendvicskrémek magyar kézből – interjú a Zabola Firma alapítójával

Éppen ezért különösen nagy öröm volt, amikor először találkoztam Soós Viktória márkájának, a Zabola Firmának a fermentált szendvicskrémjeivel és egyéb finomságaival. Ezek a termékek ugyanis nemcsak vegánok, de valóban minőségiek, táplálóak, sőt még fenntartható módon is készülnek. 

Mit jelent számodra az egészséges életmód?

Az egészséges életmód számomra a testi-lelki jóllétet jelenti. Ez egy komplex rendszer, melyben a lelki egyensúlynak ugyanolyan hangsúlyt kellene kapnia, mint az étkezésnek és a testmozgásnak. A lelki egészséghez tartozik a stresszkezelés, család, barátok, de a kulturális ingereket is ide sorolnám. Néha egy jó színdarab, vagy koncert gyógyítóbb, mint pár hosszas meditáció. Ez valószínűleg egyéni, nincs általános recept.

A rohanó mindennapokban elég nehéz ezt az egységet megtartani, talán ezért is kezdik sokan a táplálkozással. Hiszen ezen a legegyszerűbb változtatni a három terület közül. Én ezt jó döntésnek érzem, hiszen ez sokszor hozza magával a többi változást is. Javul az egészségi állapotunk, jobb lesz a közérzetünk, jobb fizikummal több lesz az önbizalmunk, így kapcsolódni is könnyebben tudunk másokkal. 

Minek hatására döntöttél úgy, hogy saját vállalkozásba kezdesz?

Leginkább az motivált, hogy nem voltak ilyen termékek a polcokon. Magam sem tudtam hova nyúlni, ha szükségem lett volna ilyesmire. Egy ideje már kutattam, hogy mi lehet a megoldás a hormon problémáimra, magas koleszterinszintre és több egyéb panaszomra. A megoldást a fermentálásban és a teljes értékű növényi étrendben láttam, az én életemben, egészségemben csodát tett a váltás. 

Arról nem is beszélve, hogy igazi ízorgia keletkezik ezekből a kísérletekből, így nem is tekinthető különösebben lemondásnak a váltás.

Azonban a fermentálás és a teljes értékű növényi étrend szigorú fenntartása időigényes „hobbik”; úgy tapasztaltam, hogy mást is kínoz az időhiány, a munka-magánélet-egészséges életmód egyensúlyának fenntartása. A nagy váltás a Covid alatt jött, amikor organikusan tudott elindulni tesztüzemben a „vállalkozás”.

Hamar híre ment a savanyúságoknak és szendvicskrémeknek, barátok ösztönzésére kezdtünk el tesztüzemben működni. Egy barátnőm kovászos kenyeret és krékert sütött, én pedig szendvicskrémeket készítettem. A barátok kérdőíveken pontozták a termékek ízét, textúráját, küllemét, majd a legjobban díjazottak lettek az első Zabola Firma termékek prototípusai.

Fotó: Rohonczi Anita

Milyen finomságok szerepelnek jelenleg a Zabola Firma kínálatában?

Teljes értékű saláták, savanyúságok, fermentált szendvicskrémek, hüvelyes alapú szendvicskrémek. Mindegyik termékünk olajmentes és hozzáadott cukortól mentes; magvajakkal és gyümölcsökkel dúsítjuk őket, meghagyva a rostokat. A savanyúságokat és salátákat teljes egészükben fermentáljuk, a szendvicskrémeknek csak az alapját alkotó hüvelyeseket és sült/főtt zöldségekkel harmonizáljuk a savasságot. Kínálatunkban jelenleg 4 szendvicskrém található, 3 fajta hüvelyes saláta és 5 fajta savanyúság.

Fotó: Rohonczi Anita

Miért olyan előnyös az egészségünkre nézve, ha fermentált hüvelyeseket eszünk?

Számos emésztőrendszeri megbetegedés megelőzhető és gyógyítható lenne megfelelő mennyiségű rost fogyasztásával. Az állati eredetű fehérjével szemben a hüvelyesek magas fehérjetartalmuk mellett kiemelkedő rostforrások is. 100 gramm sárgaborsóban például 25,5 g élelmi rost található, ami egészen kiemelkedőnek számít (a felnőttek számára ajánlott rostmennyiség kb. napi 25-30g).

Mivel rengeteg olyan ember van, aki alig fogyaszt rostokat, az emésztőrendszerük nincs felkészülve arra, hogy rostdús táplálkozásra váltsanak. Általános tévhit a hüvelyesekről, hogy rettenetes puffadást okoznak minden esetben, így sokan inkább kerülik ezt az értékes tápanyagforrást. A megoldás a fokozatos szoktatás lenne.

A fermentáció abban segít, hogy a jótékony tejsavbaktériumok (a bélflóránkban természetesen is megtalálható baktériumok, melyeknek nincs köze a tejhez) lebontják a hüvelyesek héjában található nehezen emészthető anyagokat, így nekünk egyszerűbb megemészteni ezeket. Könnyebb hozzászoktatnunk, táplálnunk a mikrobiomunkat a megváltozott étrendhez, a rostok beépítéséhez.

Az erjesztés következtében a tápanyagok felszívódása is javul, könnyebben hozzáférhetünk a vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz. Ha hőkezeljük a fermentált termékeket, a probiotikus (élőflórás) hatás gyengül, azonban a prebiotikus funkció ugyanúgy megmarad. Hiszen bélflóránk jó baktériumai rostokkal táplálkoznak. Egy egészséges bélflórának nincs szüksége probiotikumokra, csak prebiotikumokra, változatos táplálkozásra.

Fotó: Rohonczi Anita

Te mely ételekhez fogyasztod a legszívesebben a termékeiteket?

Változó, hogy melyek éppen az aktuális kedvenceim. Sokszor fogyasztom őket kombinálva, például a citromos hummuszos szendvicset tavaszi kimchivel. Kimchiből sokszor készítek sült zöldséget, de a receptfüzetünkbe például bekerült egy kimchi jjigae recept (egy koreai vegán gourmet leves), azt is nagyon imádom. Nagy kedvenc még az erdei babsalátából készült bulgur saláta vegyes nyers és sült zöldségekkel, tahini öntettel, vagy a pinkbabos krumplisaláta is.

Fotó: Rohonczi Anita

Hogyan jelenik meg a Zabola Firma életében a környezettudatosság?

Az első pillanattól az utolsóig jelen van. Egy kisüzemben készülnek a termékeink, mely szinte manufaktúrának mondható. A kisüzem geotermikus energiával fűtött, a helyi kertészetben terem alapanyagaink többsége. A fóliasátrakat is termálvízzel fűtik, minden zöldséget szezonban termesztenek és szüretelnek le. Divatos kifejezéssel élve „farm to table” működünk. 

Nagyon fontos volt a termékek fejlesztésénél, hogy a világkonyha által inspirált ízeket lehetőleg hazai, helyi alapanyagokból hozzuk létre, figyelve ökológiai lábnyomunkra. Nagyon büszke vagyok arra, hogy nem használunk műanyagot, kizárólag üvegbe töltjük a termékeinket, a csomagoláshoz és postázáshoz is kizárólag könnyen lebomló, újrahasznosított anyagokat használunk. Nagyon büszke vagyok a vásárlóinkra is, hogy ez nekik is szempont; segítenek tenni a környezetünkért. 

Mely eddig kapott visszajelzésekre gondolsz vissza a legszívesebben?

Engem a mai napig meglep és meghat az a mértékű támogatás, amit a vásárlóinktól és követőinktől kapunk. A kezdetektől nagyon fontos volt számunkra minden visszajelzés. Az indulási kedvet is megalapozta a sok kedves támogató szó a Teljes értékű növényi étrend Facebook csoport tagjaitól, de talán azokat a kedves szavakat emelném ki, melyeket a „semmiből” kaptunk visszajelzésként a munkánkra.

Ha egy visszajelzést kell kiemelnem, ezt választanám: „Eddig bármelyik terméket kóstoltam, teljes mértékben elégedett voltam, nagyon jó ízűek, a csomagolás is kiváló minőségű, a design is nagyon ízléses, és annyira jó végre egy olyan vegán szendvicskrémet enni, aminek nem az 50%-a zsiradékból áll, ráadásul teljes értékű, és még mellette nagyon-nagyon finom is. Számomra egy igazán nagy hiányzó foltot tömött be ezeknek a termékeknek a piacán, és boldogan fogom fogyasztani továbbra is őket, szóval gratulálok és köszönöm is ezeknek a termékeknek a létezését, és további sok sikert kívánok. Dani.”

Mint minden vállalkozás életében, a Zabola Firma működésében is vannak mélypontok, ez a visszajelzés pont egy ilyen alkalmával érkezett. Nem is gondolnák a vásárlók, hogy mekkora löketet tud adni pár kedves szó, pedig igazából ezért csinálom, ez tartja fenn a lelkesedést.

Fotó: Rohonczi Anita 

Milyen jövőbeli terveid vannak?

Szeretném, ha minél több emberhez el tudnának jutni a termékek, mankót adva az embereknek az egészséges étrend/életmód kivitelezéséhez. Alakulóban van egy izgalmas együttműködés valóban egészséges vegán termékek gyártóival/forgalmazóival, emellett online tréningek elindítását is tervezem. Én is így estem szerelembe először a kovászolással, majd a fermentálással is. Szeretném sokakhoz eljuttatni ezt a szeretetet és tudást.

Nyitókép: Rohonczi Anita 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást