Felejtsd el a kenyérmorzsát! 5+1 variáció rántott húsra

Írta: ,

A csirkemellet nem különleges íze miatt szeretjük. Valójában nincs a csirkenék még egy ilyen ízetlen része. Arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy kalóriaszegény laktató fogásokat készítsünk belőle, akár rántva is. Unalmas a rántotthús? Most bebizonyítjuk, hogy ki lehet szabadulni a liszt–tojás–prézli mókuskerékből. Egy kis találékonysággal mennyei ízeket csalogathatunk ki a csirkemellből is és príma vendégváró fogásokat készíthetünk.

Pisztáciás bundában Kép forrása: healthynibblesandbits.com

1/6 Pisztáciás bundában

Az imádnivaló zöld ropogtatóssal nem csalódunk akkor sem, ha darálva, húsbunda formájában kóstoljuk meg.

A klasszikus fogáshoz, azaz a rántotthúshoz a pisztáciát durvára daráljuk és elkeverjük egy kis borsos fűszerkeverékkel.

Jól harmonizál vele az őrölt tarkabors vagy a fehérbors, de ne tegyünk túl sokat, hiszen az a cél, hogy megőrízze saját karakterét.

A csirkemellet előkészítjük és lehetőleg teljes kiőrlésű lisztben forgatjuk meg, majd tojásban és utána jöhet a pisztáciás bunda. Sütéskor vigyázzunk, ne égjen meg, mert keserű lesz.

A zöldes bunda alatt megpuhult fehér húshoz valamilyen piros mártogatós, például ajvár illik. Salátával és egy kis rozéval fogyasszuk!

Parmezános csirkemell Kép forrása: momdot.com

2/6 Parmezános csirkemell

Sajt és csirkemell randevúja valóságos fehérjebomba.

A csirkemell előkészítése ugyanaz, a parmezánt viszont megbolondíthatjuk még egy kis quinoával is.

A jó parmezános csirke titka a vékony bunda.

Ne legyen tocsogós a tojásos réteg, csak éppen lehelletnyire engedjük, hogy a parmezán jól rátapadhasson. A fölösleg úgyis a serpenyőben marad és élvezhetetlenre pirul.

Ehhez a fogáshoz már egy tartalmasabb fehérbort is megnyithatunk, de ha nem az alkoholos kísérő mellett döntünk, jó választás lehet egy mangoshake vagy egy mentás limonádé – hangulatunktól függően.

Pekándiós, mustáros bevonattal Kép forrása: daydreamkitchen.com

3/6 Pekándiós, mustáros bevonattal

Ínyenceknek vagy vendégváráskor jól jöhet egy ilyen különlegesség.

A különbség az előzőekhez képest, hogy a csirke lisztes bevonatát akár meg is spórolhatjuk, ha mustáros habarást készítünk egy kis tojással és abba forgatjuk bele a csirkemellet.

A pekándiót megdaráljuk, fűszerezzük (jöhet egy kis rózsabors, paprika, de elbír egy árnyalatnyi gyömbért is) és ebben végződik a csirke öltözéke.

Krumplisalátával fennséges és laktató fogás. Testesebb vörösborral is felszolgálhatjuk.

Mandulás, rozmaringos ruhában Kép forrása: tasteslovely.com

4/6 Mandulás, rozmaringos ruhában

Mondhatnánk, hogy lányos fogás, ami után panna cotta legyen a desszert! A mandulához ne tegyünk extra fűszereket, így kapunk a csirke ízével együtt selymes és sejtelmes ízharmóniát.

Kevés rozmaringot használjunk, mert markáns íze van és keserű lesz sütés közben a nagyobb mennyiség.

Köretként édesburgonya és zöld saláta kívánkozik mellé leginkább, de akkor sem tévedünk, ha sült céklával vagy karamellizált körtével szolgáljuk fel. Ilyenkor elmaradhat a desszert is.

Szezámmagos, fokhagymás csirkemell Kép forrása: delish.com

5/6 Szezámmagos, fokhagymás csirkemell

Végre fokhagyma! Szezámmaggal potyogós lesz kicsit a bunda és nem is fogja be teljesen, de nem is ez a cél.

A titok a mézben rejlik: a csirkemellet megforgatjuk lisztben, mézes, fokhagymás tojásban és utána szezámmagban.

Gyorsan sütjük, lehetőleg sütőpapíron, hogy ne égjenek meg a magocskák. Mivel a szezámmag is olajos, nem feltétlenül érdemes olajban sütni az ilyen fogásokat.

Mártogatósnak kiváló, például paradicsomos, pesztós mártáshoz, de sajtmártással is felszolgálhatjuk.

Kukoricapelyhes ropogós Kép forrása: thecomfortofcooking.com

6/6 Kukoricapelyhes ropogós

Ki mondta, hogy a kukoricapehely csak tejben finom? Olyan ropogós bundát rittyenthetünk a csibefalatokra, hogy csuda, ha kicsit apróbbra, de nem lisztesre daráljuk és a klasszikus elkészítési móddal sütjük ki vele a csirkét.

Ezt a fogást bátran felszolgálhatjuk sörözéshez is, a lányok például gyömbérsörrel imádni fogják. A gyerekeknek nyugodtan mondjuk, hogy ezt a fogást a KFC-ből lestük, pillanatok alatt kiürül a tál.

Ha tényleg a KFC csirkék ízvilágát szeretnénk, már kapható fűszerkeverék, amellyel bedörzsölhetjük a húst sütés előtt.