Curry vörös lencséből

Írta: ,

Nem mintha bármi gondunk lenne a lencséből készült főzelékkel, de azért a menzai fogásnál sokkal gazdagabb és izgalmasabb ételt is ki lehet hozni a lencséből, csak egy kis fantázia kell hozzá. Ebből pedig hol másütt találnánk a legtöbbet, ha nem a tarka fűszerek és pikáns ízek otthonában, Indiában.

A vörös lencséből készült curry nem csak újévkor fog az asztalra kerülni, de lehet, hogy az esztendő nagy felfedezettje lesz a konyhádban.

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál repceolaj,
  • 2 evőkanál apróra vágott gyömbér,
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma,
  • 8 apróra vágott mogyoróhagyma (a fehér és a zöld része külön),
  • 1 evőkanál curry por,
  • 4 közepes méretű, felszeletelt répa,
  • 1 nagy, hámozott és kockákra vágott krumpli,
  • egy csésze vörös lencse,
  • 4 csésze húsleves,
  • só,
  • bors,
  • kenyér,
  • esetleg lime szeletek a tálaláshoz.

Elkészítés:

Melegítsd fel az olajat egy közepes méretű serpenyőben, majd add hozzá a gyömbért, a fokhagymát, a medvehagyma fehér részét, majd főzd 2-3 percig, amíg meg nem puhulnak.

Szórd meg a curry porral, majd add hozzá a krumplit, a répát, a lencsét és a húslevest, majd sózd és borsozd ízlés szerint. Forrald az egészet össze, majd kisebb lángon főzd 15-20 percig, amíg a zöldségek megpuhulnak.

A kész curryt tálalás előtt szórd meg a medvehagyma zöld részével.