Édes csoda: Az agave szirup, a természetes édesítő

Édes csoda: Az agave szirup, a természetes édesítő

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Édes csoda: Az agave szirup, a természetes édesítő

Cukor helyett egyre többen próbálkoznak egészségesebb, természetes alapú édesítőszerekkel. Egyik ilyen hatékony édesítő az agave szirup.

Agave növény eredete

Az agave növény eredetileg Mexikó és környékén őshonos, de az amerikai kontinens felfedezésével európai, főleg a mediterrán térség országaiban is elterjedt.
Egyes források szerint Mexikó őslakosai már több mint 9000 éve is termesztették és használták édesítésre.

Előállítás

Az agave szirup előállítása nagyon egyszerű, a nedvet alapvetően a növény szárából nyerik.
Érdekesség, hogy minél idősebb a forrásnak használt növény, annál nagyobb mennyiségű folyadék nyerhető ki, vagyis annál több szirup készülhet belőle.

Mit tartalmaz?

Az agave növényből nyert lé legnagyobb részben fruktózt és glükózt tartalmaz, emellett kisebb mennyiségű vas is megtalálható benne.

Rosttartalma miatt is hatékony, de alapvetően édesítő hatása miatt használták és használják ma is. 100 ml agavé 300 kalóriát tartalmaz. 

Felhasználása

Az agave szirupot mindenre használhatjuk, amire a cukrot is: ételeket, süteményeket édesíthetünk vele, de kiváló kávéba, teába vagy akár koktélokba is.
Hatalmas előnye, hogy könnyen oldódik, ezért használata nem csak egészséges, de egyben nagyon kényelmes is.

Cukorbetegek, diétázók

Az agave sziruppal való édesítésnél általánosságban nincs ellenjavallat. Cukorbetegeknek természetesen bele kell számolniuk a bevitt kalóriamennyiségbe, de ezzel együtt ők is használhatják.
Diétázóknak is ajánlott, mivel nagyon kevés mennyiség kell belőle az édes íz eléréséhez.

További előnyök

A legtöbb édesítővel szembeni érv az, hogy azok kellemetlen utóízt hagynak a szánkban fogyasztás után.
Ez az érv leginkább a mesterséges édesítőkre igaz, de az agave és a többi, népszerű édesítő, amely természetes alapú, nem rendelkezik ezzel a negatív tulajdonsággal.

Édes élet

Ha édesszájúak vagyunk, de emiatt nem szeretnénk túlzásba vinni a cukorfogyasztást, akkor mindenképpen megéri megismerkedni minél több természetes alapú, a finomított cukornál kevésbé káros édesítőszerrel.
Nézzünk körül, ismerjük meg a lehetőségeinket és tegyünk egy próbát – például az agave sziruppal. 

VIDEO Van egy sminktrükk, amitől nagyobb és igézőbb lesz a szemed

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!