5 dolog, ami megnöveli a mellrák esélyét: jobban oda kell figyelned!

5 dolog, ami megnöveli a mellrák esélyét: jobban oda kell figyelned!

Címlap / Életmód / Egészség / 5 dolog, ami megnöveli a mellrák esélyét: jobban oda kell figyelned!

Ha volt már a családban

Ha egyenes ágon volt már a női rokonok körében mellrák, az szintén növeli a kockázati arányt. A BRCA1 és a BRCA2 gének dominánsan átörökíthető mutációjára vezethető vissza a mellrák „örökölhető” típusa. Arra, hogy ezt a génmutációt hordozod-e, létezik vizsgálat, de az önellenőrzés és a rendszeres szűrés mindenképpen indokolt. Ez a ráktípus elsősorban a 40 év alattiak körében jelentkezik.

Lombikbébi program

A lombikbabák igazi kis csodaként érkeznek olyan családokhoz, ahol már nagyon-nagyon várták őket. A lombikeljárás eredménye tehát maga lehet a színtiszta boldogság, azzal azonban tisztában kell lenned, hogy vállalsz vele bizonyos egészségügyi kockázatokat.

A lombikkezelések során a nők ösztrogénszintje a normális érték akár 13-szorosa is lehet, és mivel ez a hormon szerepet játszik a mellrák bizonyos típusainak kialakulásában, egyes becslések szerint ez akár 50%-kal is növelheti a kockázati szintet.

Bár 2016-ban holland tudósok arra jutottak, hogy a lombikprogram mégsem növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, a szakma véleménye még mindig megosztott, és mivel az óvatosság sosem árt, ha vettél részt lombikprogramban, az plusz egy ok, hogy jobban odafigyelj az önvizsgálatra, és járj rendszeresen a szűrésekre!

Korai menstruáció

Mivel a mellrák több típusa is összefüggésbe hozható a hormonokkal, nem meglepő, hogy bizonyos menstruációs jellegzetességek, tünetek is a mellrák kialakulásának hajlamára figyelmeztethetnek. A szakemberek szerint azok, akik 12 éves koruk előtt kezdtek menstruálni, később hajlamosabbak lehetnek a mellrák kialakulására, ezért ha ez rád is igaz, akkor mindenképpen még nagyobb figyelmet kell fordítanod az önellenőrzésre és a rendszeres szűrésekre.

Ne feledd, hogy bár az emlőrák 50 éves kor felett a gyakoribb, 30 éves kor fölött is megjelenhet, és bár jóval ritkább, semmi nem garantálja, hogy ez alatt ne alakulhatna ki valakinél.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást