Életmód / Egészség

5 dolog, ami növeli a mellrák kockázatát: még jobban oda kell figyelned magadra!

Senkit nem szeretnénk riogatni, de a kockázati tényezőkkel tisztában kell lenni. A mellrák időben felfedezve sokkal nagyobb eséllyel gyógyítható, így rendszeres önellenőrzés kiemelkedően fontos – akkor is, ha nem esel bele egyik rizikónövelő kategóriába se.

Ha volt már a családban

Ha egyenes ágon volt már a női rokonok körében mellrák, az szintén növeli a kockázati arányt. A BRCA1 és a BRCA2 gének dominánsan átörökíthető mutációjára vezethető vissza a mellrák „örökölhető” típusa. Arra, hogy ezt a génmutációt hordozod-e, létezik vizsgálat, de az önellenőrzés és a rendszeres szűrés mindenképpen indokolt. Ez a ráktípus elsősorban a 40 év alattiak körében jelentkezik.

Lombikbébi program

A lombikbabák igazi kis csodaként érkeznek olyan családokhoz, ahol már nagyon-nagyon várták őket. A lombikeljárás eredménye tehát maga lehet a színtiszta boldogság, azzal azonban tisztában kell lenned, hogy vállalsz vele bizonyos egészségügyi kockázatokat.

A lombikkezelések során a nők ösztrogénszintje a normális érték akár 13-szorosa is lehet, és mivel ez a hormon szerepet játszik a mellrák bizonyos típusainak kialakulásában, egyes becslések szerint ez akár 50%-kal is növelheti a kockázati szintet.

Bár 2016-ban holland tudósok arra jutottak, hogy a lombikprogram mégsem növeli a mellrák kialakulásának kockázatát, a szakma véleménye még mindig megosztott, és mivel az óvatosság sosem árt, ha vettél részt lombikprogramban, az plusz egy ok, hogy jobban odafigyelj az önvizsgálatra, és járj rendszeresen a szűrésekre!

Olvastad már?  A hagyma és a fokhagyma megvéd a mellráktól - egy új kutatás szerint

ktsdesign/depositphotos.com

Korai menstruáció

Mivel a mellrák több típusa is összefüggésbe hozható a hormonokkal, nem meglepő, hogy bizonyos menstruációs jellegzetességek, tünetek is a mellrák kialakulásának hajlamára figyelmeztethetnek. A szakemberek szerint azok, akik 12 éves koruk előtt kezdtek menstruálni, később hajlamosabbak lehetnek a mellrák kialakulására, ezért ha ez rád is igaz, akkor mindenképpen még nagyobb figyelmet kell fordítanod az önellenőrzésre és a rendszeres szűrésekre.

Ne feledd, hogy bár az emlőrák 50 éves kor felett a gyakoribb, 30 éves kor fölött is megjelenhet, és bár jóval ritkább, semmi nem garantálja, hogy ez alatt ne alakulhatna ki valakinél.

Változókor

A változókor idején sokaknál fordulnak elő vérzészavarok, amikor a ciklus során csak az ösztrogénszint emelkedik, maga a tüszőrepedés viszont elmarad, nem keletkeznek sárgatest hormonok, amelyek a progeszteron szintet emelnék meg. Ez azt jelenti, hogy a szervezet gyakorlatilag elkezd előkészülni egy esetleges terhességre, ám ovuláció nem következik be, a vérzés elmarad, az ösztrogénszint pedig egyre csak emelkedik – a magasabb ösztrogénszint pedig összefüggésbe hozható bizonyos mellrák-típusokkal.

Nem véletlen, hogy statisztikailag is ebben az életkorban ugrik meg a daganatos megbetegedések száma: a változókorban mindenképpen fokozottan figyelned kell magadra, a kimaradozó vérzéseket pedig mindenképpen kezeltetni kell. Lehet, hogy hormonális pótlásra, gyógyszeres kezelésre lesz szükséged, hiszen a változókori tünetek nem csak kellemetlenségeket okoznak, akár az egészségedet is veszélyeztetik.

Olvastad már?  A rákgyilkos gyökér: edd ezt heti rendszerességgel

boggy22/depositphotos.com

Szülés 30 felett

Napjainkban egyre jellemzőbb, hogy kitolódik az első gyermek vállalásának kora, és olyanok is vannak, akiknek az élete úgy alakul, vagy valami miatt úgy döntenek, hogy nem vállalnak gyermeket. Míg ez a döntés csak és kizárólag a tiéd, fontos, hogy tisztában legyél vele, hogy azok a nők, akik nem szültek, vagy első gyermeküket 30 éves koruk felett hordták ki, valamivel nagyobb eséllyel vannak kitéve a mellrák kockázatának.

Ez persze nem jelenti, hogy ha 30 felett szülsz először, akkor mellrákos leszel, ahogyan sajnos azt sem, hogy ha korábban adtál életet a gyermekednek, akkor biztosan elkerülne a betegség. Az önvizsgálat így is, úgy is nagyon fontos.