Egészség / Életmód

3 dolog, ami nagyon befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

3 dolog, ami nagyon befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

A fogamzásgátlók rendkívül hatékonyak, és megközelítőleg 99 százalékos arányban meggátolják a nem kívánt terhességeket. Azonban elgondolkodtató: vajon mi lehet az oka annak, hogy a védelem mégsem 100 százalékos? Most eláruljuk, melyek azok a meglepő dolgok, amelyek negatív irányba befolyásolhatják a fogamzásgátlók hatékonyságát!

Az elmúlt évtizedekben az óvszer mellett egyre több fogamzásgátló módszerrel állt elő az orvostudomány. Már létezik hormonális spirál, pesszárium, sőt, még injekció is, de még mindig a tabletta a leggyakrabban használt megoldás a nők körében. Azonban érdemes tudnod, pontosan milyen gyógyszert írt fel a nőgyógyászod, mivel több kombináció is kapható.

Léteznek kombinált készítmények, amelyek ösztrogén- és progeszteronhormont is tartalmaznak, de még ezen belül is több változatot találsz. Van, amelyiknél 7 nap szünetet kell tartani, és van, amelyiknél placebo tablettát kell szedni. Míg a minitabletták csak progeszteront tartalmaznak, emiatt viszont muszáj ugyanabban az időben bevenned őket.3 dolog, ami befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

1. Elfelejted bevenni az első tablettákat

Ha tablettát szedsz, akkor a 21. szem után szünetet kell tartanod hét napon keresztül. Ekkor kerül sor a menstruációdra is, és bár nem szeded a gyógyszert, ilyenkor is védett vagy. Azonban fontos, hogy ne felejtsd el a kijelölt napon elkezdni ismét a tabletták szedését. Amikor ugyanis az új levél kezdetén felejtesz el egy-két szemet, az azt jelenti, hogy a következő levél kezdéséig nem biztos, hogy maximálisan védett vagy a teherbeeséssel szemben.

2. Olyan ételt eszel, ami megzavarja a hormonjaidat 3 dolog, ami befolyásolja a fogamzásgátló hatékonyságát

A fogamzásgátló hatással van a hormonháztartásodra, azonban bizonyos ételek ezt össze tudják zavarni. Talán nem is sejtetted eddig, de gyógyszer szedés közben nem lenne szabad túl sok grapefruitot fogyasztani, de a szója és a yamgyökér is hasonlóan tiltólistás nagy mértékben. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem ehetsz mostantól például grapefruitot, de érdemes két órát várni a gyógyszer bevétele és a gyümölcsfogyasztás mellett. Ez ugyanis megnöveli az ösztrogént a véredben, ami komoly problémákat is eredményezhet.

3. Antibiotikum

Vannak olyan antibiotikumok, amelyek hatóanyagai nem jönnek ki jól a fogamzásgátlóval, és gyengítik annak hatását. Ezért fontos, hogy mindig megkérdezd használat előtt az orvosodat, mennyire lehet probléma, ha a kettőt egyszerre szeded. A fogamzásgátló tabletta ugyanis ösztrogént tartalmaz, ami bekerül a véredbe, majd az epe kiválasztja, és a bélben a baktériumok miatt újra felszívódik és kifejti hatását. Ha viszont mindemellett épp antibiotikumot szedsz, a baktériumok csak kisebb mennyiségű ösztrogént tudnak átalakítani, és kevesebb szívódik fel a szervezetedben.

Képek forrása: filmfoto/Depositphotosjes2uphoto/Depositphotos

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást