15+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről

15+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 15+1 dolog, amit nem tudtál Coco Chanelről

Hogyha Coco Chanelre gondolunk, akkor a divattervezőnek olyan klasszikus kreációi juthatnak eszünkbe, mint a LBD, azaz a kis fekete ruha, a Chanel-kosztüm, a rengeteg tekla gyöngy és persze az utánozhatatlan Chanel N°5 parfüm. A híres designerről összegyűjtöttünk még 15+1 érdekességet, amit lehetséges, hogy még nem tudtál róla.

Kezdetek

Gabrielle Chanel néven látta meg a napvilágot 1883. augusztus 19-én, Franciaországban, Saumur városában. Édesanyja korai halála miatt apja beadta őt az apácákhoz, akiknek fekete-fehér öltözéke minden bizonnyal már akkor megihlette a kis Gabrielle-t.

20 évesen egy zenés kávéházban énekelt és itt kapta a Coco becenevet az ott sűrűn megforduló katonáktól. 

25 évesen Párizsba költözött, hogy divattervezői álmait megvalósítsa. Először olcsó kalapokat alakított át kisméretűre és visszafogott stílusúra. Hamar fel is kelt az érdeklődés a kreációi iránt, csakhogy időközben kitört a háború. Chanel ekkor felismerte, hogy eljött a kényelem és a praktikum ideje az öltözködésben és egyik barátja segítségével megnyitotta divatházát.

A Chanel divatház létrejötte

A divatház márkajelzése, a két összefűzött C betű Coco Chanel monogramjára utal.

Divatháza a párizsi rue Cambon 21-es száma alatt volt megtalálható, aminek egyik ajtaján ma is látható a névtábla, melyen a ,,Mademoiselle’’ felirat olvasható.

Coco Chanel első kollekcióját – mely többek között blézereket, selyemblúzokat, matrózingeket és vászonszoknyákat tartalmazott – először maga Coco, aztán később a húga és unokatestvére reklámozta, méghozzá úgy, hogy mindenhova Chanel ruhában mentek.

Chanel népszerűsége és ruháinak különlegessége abban állt, hogy minden áron kerülte túldíszítettséget, helyette inkább kényelmesebb, egyszerű, de ugyanakkor klasszikus és a kor szerint sportosabb ruhákat képzelt el a nőkön és ilyeneket is kínált nekik.

A lovak szerelmeseként rengeteg ötletet merített ebből a sportból. Zsokémellényeit például imádta a vásárlóközönség.

Nagy feltűnést keltett azzal, hogy fiús volt: haját rövidre vágatta, a fűzőt elutasította, inkább viselt nadrágot, mint szoknyát, kreációinál pedig sokszor olyan férfiaknak szánt szöveteket választott, mint a tweed vagy a gabardin.

A kis fekete ruha és a tekla gyöngyök

A ’20-as években mutatta be az elhíresült kis fekete ruhát, melyet azóta is mindenki imád.

Újszerű kezdeményezés volt az is, hogy kis fekete ruháját bizsukkal egészítette ki. A hosszú tekla gyöngysorok azóta ikonikussá váltak.

A kétszínű körömcipővel is igen nagy sikert aratott, amelynek hátterében pedig az áll, hogy a színkontraszttal a kisebb láb látszatát szerette volna kelteni a divattervező.

Befutott designerként már a Ritz luxusszállóban lakott, sőt, a legenda szerint 3 lakosztályt is bérelt egyszerre: az egyikben aludt, a másodikban tisztálkodott, a harmadikat pedig vendégfogadásra használta.

Chanel N°5

Chanelnek az ötös volt a szerencseszáma, ezért első parfümjét, a Chanel N°5-t erről nevezte el, sőt, a piacra dobás dátumát is ehhez igazította: 1921.05.05-én mutatták be a csodás illatot, mely az orosz cár udvari parfümkészítőjének, Ernest Beaux közreműködésével jött létre.

Marilyn Monroe többször azt nyilatkozta, hogy semmit sem visel alvás közben, csak Chanel N°5-t.

Végül egy nagyobb kihagyás után a 70. életévét betöltött divattervező ismét megnyitotta a divatházát, hogy még egyszer elkápráztatta rajongóit. Utolsó dobásaként ekkor mutatta be a tweed szövetből készült Chanel-kosztümöt, amely éppúgy fogalommá vált, mint a Mademoiselle végtelen szorgalma és konok stílusa.

VIDEO A sminkes titkos karácsonyi sminkje

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!