Életmód / Család

6 dolog, amit tudnod kell, mielőtt élő nyuszit veszel

A tapsifülesek a húsvét szimbólumai: szinte minden gyermek azért noszogatja a szüleit, hogy az ünnep alkalmából megsimogathasson egy réparágcsáló jószágot. Mielőtt azonban új kedvenc érkezne a családba, érdemes tisztázni a nyuszitartással kapcsolatos tudnivalókat.

Tovább él, mint hinnéd

Sokan úgy vélik, hogy a nyulak csupán 2-3 évig szolgálhatnak hűséges társként. Ezzel szemben azonban 10-12 esztendeig is veled maradhatnak.
Ha tehát a csemetéd most múlt tíz, akár az egyetem elvégzéséig kísérheti hosszú fülű barátja. Nyomban föl is merül a kérdés: készen áll rá a családod, hogy ennyi ideig gondozzon egy nyuszit?

Könnyen megijed

A nyúl zsákmányállat, így erős menekülési és visszatámadási ösztönnel áldotta meg a természet. Ez emberek közelében nem mindig előnyös, hiszen véres seb lehet a vége a túl gyors ölbe vételnek.
A nyuszi hirtelen mozdulatai miatt felemelésük során ficam vagy akár gerinctörés is kialakulhat, ami maradandó sérülést vagy halált okozhat a kis állatnál.

Magára lehet hagyni

Teljesen rendben van, hogy a nyuszit órákra magára hagyd egy tágas ketrecben, ahol megfelelő mennyiségű és minőségű enni-innivaló áll rendelkezésére.
Sőt, akár szobatisztaságra is idomítható: képes a kutyákhoz és a macskákhoz hasonlóan almon végezni a dolgát, így fölöslegessé válhat a ketrec használata.

Nagy ketrec kell neki

Bár ennél jóval kisebb méretű nyúlketrec is kapható, az állatvédők legalább 120 x 120 cm-es változatot javasolnak.
A nyuszi egészségéhez szükséges mozgásmennyiséget célszerű a ketrecen kívül megoldani – például a lakásban futtatni –, de attól még minimum ekkora élettér kell neki.

Orvoshoz kell vinni

A nyuszik évenkénti orvosi ellenőrzést, védőoltásokat és ivartalanítást igényelnek. Utóbbira azért van szükség, mert pár hiányában rendkívül agresszívvá válhatnak a hormonjaik miatt.
A probléma akkor szokott jelentkezni, amikor a tapsifüles ivarérett korba lép, tehát 3 és 6 hónapos kor között.

Nem „vadul vissza”

Antoine de Saint-Exupéry kis hercege is megmondta: amit megszelídítettél, azért felelősséggel tartozol. Ha egyszer hazavittél egy nyuszit, majd miután megunta a család, sorsára hagytad a szabadban, tulajdonképpen halálos ítéletet mondtál ki szegényre.
 
A nyuszi táplálása miatt nem kell aggódnod, hiszen meglehetősen egyszerű: a kisállat szakboltokban olyan vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított eledelek közül válogathatsz, amelyek biztosítják kedvenced szükségleteit. Ezen kívül szívesen fogyasztanak árpát, friss zöldségeket, és szeretik száraz kenyéren koptatni a fogacskáikat. A friss vízről se feledkezz meg!