5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt jegygyűrűt választasz

5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt jegygyűrűt választasz

Címlap / Szerelem / Esküvő / 5 dolog, amit tudnod kell, mielőtt jegygyűrűt választasz

Egyre több olyan pár van, akik nem bízzák a véletlenre, és már a jegygyűrűt is együtt választják ki. Ha te inkább meglepetésre vágysz, ez a cikk akkor is hasznos lehet, mert segítségével könnyebben tudod körülírni a párodnak az elképzeléseidet, hogy magabiztosabban válassza ki az ékszert, amivel majd felteszi neked a nagy kérdést.

Hány karátot szeretnél?

Ha a gyémánttal díszített gyűrűt választod, fontos kérdés, hogy hány karátos követ válasszatok.

Természetesen ilyenkor a piszkos anyagiak is fontos szerepet játszanak, de nem árt, ha egyébként is tudod, hogy mit keresel.

A nagyobb karát talán jobban hangzik, de nem biztos, hogy ez az, amit keresel: tudd, hogy az egyes karátok hogyan mutatnak valójában az ujjadon, és ne kuporgassatok a négy karátos gyűrűre, ha valójában egy sokkal szofisztikáltabb, egy karátos gyűrű az, amit elképzeltél magadnak.

Milyen formát szeretnél?

Akár gyémánttal, akár más gyűrűvel díszített gyűrűre vágysz, a különböző formák egészen más stílust eredményeznek.

Sokkal könnyebb dolgod lesz a tökéletes gyűrű kiválasztásában, ha tudod, hogy milyen formát keresel.

A megnevezéseket érdemes angolul is ismerni, ha például külföldi oldalakról rendelnél, de valószínűleg a hazai ékszerészek is fogják tudni, miről beszélsz, ha a nemzetközi megnevezést használod.

Ha itthon keresel gyűrűt, ezzel az ábrával akkor is könnyű dolgod lesz, egyszerűen használd a megnevezés magyar megfelelőjét a megálmodott stílusért.

Milyen csiszolást szeretnél?

A gyémántok megmunkálására többféle eljárás létezik.

A két leggyakoribb módszer közül az egyik, amikor egybefüggő íves felületet alakítanak ki rajtuk (cabochon) a másik pedig, amikor síklapokkal (fazettákkal) látják el.

A síklapú csiszolás legfontosabb alakja a briliáns, ami több féle formában létezhet, a lényeg, hogy itt az alak az oktaéderből vezethető le, amelynek felső részét erősebben, alsó részét pedig csak egészen kis mértékben vágják le, aminek köszönhetően a gyémánt sokkal csillogóbb lesz.

A modern gyémántok általában ilyenek, a vintage ékszerekbe azonban jobban illik a másik módszerrel megmunkált, Old Europeannek is nevezett gyémánt, ami úgy van vágva, hogy kevésbé legyen csillogó, de megtörje a fényt, és különböző színekben verje vissza azt.

Ismerd az alternatívákat!

Ha nem ragaszkodsz a gyémánthoz, vagy egyenesen nem tetszik, természetesen választhatsz más követ is.

A gyöngy, a smaragd vagy a rubin szintén népszerűek, de nem árt tudni, hogy ezeknek a gyűrűknek a többsége nem mindennapi viseletre készült, és ezek a gyűrűk sokkal sérülékenyebbek lehetnek.

Az egyes kövek keménységét a tíz fokozatú Mohs-skála mutatja meg, érdemes olyan követ választani, aminek a keménysége ezen mérve legalább hatos, de inkább hét fölött van.

A topáz például nyolcas, de a gyémántnál jóval olcsóbb, és szintén gyönyörű kvarc is hetes.

A gyűrű anyagáról se feledkezz meg!

Az sem mindegy, hogy a kiválasztott követ milyen fém foglalatra ülteted.

A lehetőségek száma itt is széleskörű, csak ki kell választanod azt a színt és felületet, ami a leginkább illik az elképzeléseidhez.

Az ezüst és a platinum mellett ott van a klasszikus arany is, de ez is több színben érhető el, és az árnyalat a karátok számától is függ ebben az esetben is.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást