Otthon / Szórakozás

8 dolog, amit sulisként csináltunk – a ’95 után született gyerekek már nem tapasztalhatták meg

8 dolog, amit sulisként csináltunk – a ’95 után született gyerekek már nem tapasztalhatták meg

A világ mindig változik egy kicsit, így nem meglepő, hogy ami 20, 30 vagy 50 éve jellemző volt, most már nem az. És talán épp ezért szeretünk nosztalgiázni, hiszen gondolatban egy egészen más világba léphetünk át, amit saját magunk is megtapasztalhattunk. Ennek kapcsán elhoztunk néhány dolgot, amit sulisként te is csináltál, de az 1995 után született gyermekek már nem nagyon!

1. Hétfőig nem beszéltetek

Amikor pénteken elköszöntél a barátaidtól az órák után, tudtad, hogy biztosan nem fogtok beszélni hétfő reggelig. Hiszen senkinek sem volt telefonja, internete, így hacsak nem laktatok közel egymáshoz, a hétvégét határozottan külön töltöttétek. Ennek is megvolt a maga szépsége, hiszen kizárólag a tesóidra, családodra tudtál koncentrálni, és hétfőn rengeteg új témáról tudtatok beszélni. A jelenlegi korszak gyermekeinél viszont a suli utáni elköszönés maximum csak pár órára szól.

2. Szuperjó édességek!

Ugye, mennyire klassz volt hazarohanni, hogy aztán megehesd az anyukád által megvásárolt legfinomabb édességeket? Persze most is rengeteg finomságot találni a boltokban, de a 80-as, 90-es évek slágerédességei nagyon klasszak voltak!

Téli fagyi, Hubba Bubba tekerős rágó, Szerencsi Tej boci csokoládé, medvecukor; mindenkinek megvolt a maga kedvence.

3. Tévéújság 

Ebben az időszakban nem te dönthetted el, hogy mit akarsz nézni a tévében, vagy éppen az interneten. Már jó előre kinézted a tévéújságból, mi az a mese, amit nem akarsz kihagyni, és emiatt képes voltál hétvégén akár kora reggel is felkelni. Ha pedig éppen lemaradtál valamiről, maximum a barátaidtól tudhattad meg, mi történt benne. Szpojlerek pedig nem is léteztek!

4. Házi

Ha lebetegedtél, a legjobb barátnőd a vonalas telefonon adta le a házit, és mondta el, hogy mit tanultatok. Nem volt Messenger, hogy telefonon befotózva elküldje az anyagot; neked kellett utólag lemásolni a füzeteket szabad kézzel, hogy minden meglegyen, ami kellhet egy felelés vagy dolgozat esetén.

Kép: kissemese/cafeblog

5. Az enciklopédiák kora

Ha az iskolában le kellett adnod egy házi dolgozatot, nem tudtál az interneten utánanézni a témának pár perc leforgása alatt. Kénytelen voltál enciklopédiákra támaszkodni, és könyvtárban utánaolvasni a dolgoknak. Sokkal bonyolultabb volt információhoz jutni, de tény, hogy ennek köszönhetően profibban meg is jegyezted őket!

6. Paint

Amennyiben a 90-es évek elején születtél, szinte biztos, hogy az egyik kedvenc szórakozásod a Paint-ben való rajzolgatás volt (sok esetben fekete-fehér monitoros gépen is). A számítógépeden ugyanis nem volt túl sok játék eleinte, így be kellett érned a rajzolással, ami általában nem sikerült túl jól. Mégis, óriási élmény volt!

7. Főút? Igen!

Volt idő, amikor a világ legklasszabb focipályája a főút volt, hiszen autó maximum nagy ritkán jött rajta. Ide jöttél ki játszani a környéken lakó gyerekekkel, hogy passzolgassatok, labdázzatok, és kergetőzzetek. Igazán erős közösség alakult így ki, hiszen a szülők felváltva felügyeltek titeket, és hagyták, hogy egész napokat játszatok az utcán. Ma már sajnos ez az óriási forgalom miatt elképzelhetetlen!

8. Üzenetek 1.0 

Az okostelefonok nélkül kreatívnak kellett lenni, ha az osztályteremben valakivel beszélgetni akartál óra közben.

Természetesen a levelezés tűnt a legjobb ötletnek; kis papírokra írtatok egymásnak üzenetet, amit aztán nagy összefogással juttattatok el akár a terem másik felébe.

Az persze kimondottan ciki volt, ha a tanár rajtakapott, és esetleg el is olvasta, miről beszélgettetek. De pont ettől volt annyira izgalmas!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást