7 dolog, amit mindenkinek tudnia kellene, amikor főiskolára megy

7 dolog, amit mindenkinek tudnia kellene, amikor főiskolára megy

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / 7 dolog, amit mindenkinek tudnia kellene, amikor főiskolára megy

Főiskolára bekerülni nem egyszerű, elvégezni szintén nem az, és ha minden összejön, még akkor sem biztos, hogy kezünkben a belépő egy gazdag és sikeres élethez. A Psychology Today szakértői összeállítottak egy listát, amit szerintük minden főiskolásnak követni kellene, hogy a lehető legtöbbet hozza ki az egyetemi éveiből.

Tudj helyezkedni!

A pszichológusok azt javasolják, hogy még ha eleinte kellemetlennek érzed is, az első sorok egyikébe, és középre ülj, ne pedig hátra. Ha mindig szem előtt vagy, kisebb az esélye, hogy óra közben elkezdesz lazítani, elkalandoznak a gondolataid és nem figyelsz.
Arról nem is beszélve, hogy így sokkal nagyobb eséllyel fogsz hozzászólni az órához, a tanár pedig emlékezni fog az arcodra, ami a vizsgán jó pont lehet.

Értékeld az esélyeidet

Egyszer ülj le, és számold ki pontosan, mennyi pénzt is költesz az egyetemi képzésedre. Add össze az albérlet árát, a tankönyveidet, ha van, akkor a tandíjadat is. Mindenképpen csinos kis összeget fogsz kapni.
Most ezt oszd el a kurzusok számával, amit el kell végezned – innen már nem nehéz átlátni, pontosan mennyi pénzedbe is kerül, hogy egy-egy órán részt vegyél. A szám sokkolni fog. A következtetés? Soha ne hagyj ki egyetlen órát sem! Most már tudod, mennyi pénzt dobsz ki ezzel az ablakon!

Válogasd meg, kivel barátkozol

Az egyetem a kapcsolatépítésről legalább annyira szól, mint a tanulásról, de korántsem mindegy, hogy milyen társasággal veszed körbe magadat.
Általában azok, akik bulizós, a tanulást félvállról vevő társasággal mulatnak, maguk is lentebb adják az elvárásaikat, míg azok, akiknek a barátai komolyan veszik a tanulást, önmagukkal szemben is magasabb követelményeket támasztanak.

Ismerd meg a tanáraidat!

Persze, nem kell mindegyikkel életre szóló barátságot kialakítanod, de ha kérdésed van, tedd fel nekik óra előtt vagy után, a félév végén vagy közben beadandó dolgozataikkal kapcsolatban pedig keresd fel őket a fogadóórájukban.
Nem csak hasznos tanácsokkal látnak majd el ilyenkor, de a kapcsolatépítés is jót tehet később a karrierednek, arról nem is beszélve, hogy így mindig első kézből értesülhetsz a friss kutatási programokról, ösztöndíjakról.

Egyszerre egy dologra figyelj

Vannak, akik hisznek a határidő meg az utolsó pillanat motiváló erejében, de kutatások kimutatták, hogy ha egyszerre túl sok dologgal foglalkozol, illetve egyszerre több beadandón is dolgozol, az csak megosztja a figyelmedet, és az eredmény kevésbé összeszedett lesz.
Tervezz inkább előre, oszd be az idődet, így mindent nyugodtan, a kellő koncentrációval tudsz majd elvégezni.

Figyelj az életmódodra!

A főiskolai évek sokaknak a késő éjszakai magolásról vagy bulizásról, a délig alvásról és az egészségtelen étkezésről szólnak. Életedben először igazán a magad ura lehetsz – alakíts ki magadnak olyan életet, amiben boldog és egészséges lehetsz.
Szánj időt az elegendő alvásra, ne hanyagold el a rendszeres testmozgást, és figyelj oda arra, mit eszel. Nem csak jobban fogod érezni magadat, de a teljesítményed is javulni fog.

Emlékezz rá, mekkora lehetőséget kaptál

Mond el magadnak minden nap, hogy a főiskola egy hatalmas lehetőség, ami csak keveseknek adatik meg.
Ezek azok az évek az életedben, amikor a legtöbbet tanulhatsz és fejlődhetsz, így egyetlen napot, egyetlen órát sem érdemes elvesztegetni. Vedd komolyan, amit csinálsz, és ne hagyd ki a lehetőségeket.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást